Lars Mikkelsen i praktik som præst til DRs nye serie: Han var kanon forberedt

Præst Søren Hermansen har de seneste år haft en opgave, der adskiller sig markant fra sit normale arbejde i kirken.

- Det er altid udfordrende pludselig at anskue sit eget erhverv udefra og se, hvordan en fiktiv præst i virkeligheden agerer i det rum.

Sådan lyder det fra Søren Hermansen, der er præst på 36. år.

De sidste to et halvt år har han beskæftiget sig med sit arbejde som præst, på en måde der går langt ud over hans daglige arbejde i Sorgenfri Kirke.

Søren Hermansen er præsten, der har siddet med forfatterne bag serien ’Herrens Veje’, inden skuespillerne overhovedet var fundet, og han var livlinen, der blev ringet til, når der var tvivl på settet om, hvordan en gudstjeneste helt præcis skal forløbe.

Og han har været vild med det hele.

- Min opgave var at tænke som en præst. Jeg skulle derfor have for øje, hvordan de forskellige kirkelige episoder skulle forløbe, og om karakteren Johannes Krogh gav mening set gennem en præsts øjne.

Lars Mikkelsen var præstens praktikant

I serien følger vi familien Krogh, hvor Lars Mikkelsen spiller den dominerende præst og patriark Johannes, der er gift med Elisabeth, som spilles af Ann Eleonora Jørgensen. Sammen har de sønnerne August og Christian. Førstnævnte er gået i sin fars fodspor og er selv blevet præst. Sidstnævnte har snydt med sit speciale på sin videregående uddannelse.

En af opgaverne for Søren Hermansen har været at føre præstefamilien ind i rollerne, så det passer ind i den virkelighed, som præsten selv færdes i til daglig.

Særlig tæt har samarbejdet været med Lars Mikkelsen. En slags praktikant har skuespilleren været hos præsten, og han har været med til både gudstjenester, dåb, begravelse og alt det midtimellem.

- Jeg havde en begravelsessamtale, hvor jeg ringede op til de pårørende og sagde: "Jeg har en praktikant, og han skal bare være fluen på væggen". Jeg ville ikke sige, hvem han var, for så blev de måske lidt nervøse, fortæller Søren Hermansen.

Praktikanten var velkommen, lød meldingen. Lars Mikkelsen blev derfor placeret i et hjørne, hvor han ikke forstyrrede samtalen.

- Der sad han og observerede, hvad præsten gør, hvad der er på spil, og hvordan de pårørende reagerede. Det var et godt billede af, hvor fantastisk en arbejdsproces det er for en skuespiller at komme ind i en karakter, siger Søren Hermansen.

Et levende manuskript

Selvom ordene i manuskriptet er sat nogenlunde på plads af forfatterne på forhånd, bliver de igen levende og forandrer sig, når først de lægges over i skuespillerens mund, forklarer Søren Hermansen.

Præsten peger på et eksempel, hvor Lars Mikkelsen i sin rolle som præst skulle holde en prædiken, som er et vigtigt element i en serie, der handler om tro og det kirkelige univers.

Lars Mikkelsen i sin rolle som Johannes Krogh i serien 'Herrens Veje'. (Foto: Tine Harden © dr)

En situation, som Søren Hermansen er yderst velkendt med, men som af naturlige årsager var mere fremmed for skuespilleren Lars Mikkelsen. Han ringede derfor til præsten og hørte, om han ikke måtte holde en form for generalprøve.

- Lars (Mikkelsen, red.) mødte op kanon forberedt, nærmest overforberedt, med mange idéer til, hvordan den scene skulle være. Han holdt prædiken for mig, og så kunne jeg justere undervejs, fortæller Søren Hermansen og understreger, at samarbejdet med skuespilleren har været både varmt og godt.

Ann Eleonora Jørgensen var også praktikant under sin forberedelse til rollen som præstefrue i serien. Dog ikke hos Søren Hermansen, mens hos hans hustru.

Virkeligheden møder fiktionen

Én aften har gjort særligt indtryk på præst Søren Hermansen. Det var en aften, hvor hans hustru og nu voksne børn og den fiktive familien Krogh blev sat sammen.

- Det var sjovt, for så kunne vi lege virkelighed og fiktion op mod hinanden. Der kunne mine børn tale med de to unge skuespillere om, hvordan det er at være præstebørn.

For det er ikke altid nemt at være søn eller datter af en præst, mener Søren Hermansen.

- Mine egne børn har så tit mødt fordomme, når de har været ude i nattelivet, og ingen af dem har jo holdt sig tilbage. Af gode grunde, og det har kun været dejligt, for man skal leve det liv, man har.

Derfor sætter Søren Hermansen også pris på scenen fra det første afsnit af 'Herrens Veje', hvor de to præstesønner August og Christian kører ’råddent’.

- For mig at se rammer den scene lige på sømmet.

- Det er så smukt, folk tror, at præster ikke drikker

En ting, der fylder en del i præsten Johannes Kroghs liv, er alkohol.

"Kvartalsdranker" er der en af hans kollegaer, der kalder ham i det første afsnit af serien. Det er ikke fjernt fra, hvordan virkeligheden udmønter sig, selvom det måske kommer bag på nogen, lyder det fra Søren Hermansen.

- Det er så smukt, folk tror, at præster ikke drikker, siger han og uddyber:

- I virkeligheden er det sådan, at en del præster har et misbrug. Af alkohol, stoffer og hele pivtøjet.

- Som præst har man ofte meget store udsving i de begivenheder, man er med i. Når man sidder med barnedåbsforældre, og når man skal gifte nogen, er det glæden, men det næste øjeblik sidder man med mennesker i sorg og i sjælesørgeriske samtaler.

Har fået en endnu større glæde ved sit fag

Særligt den samtale, som præsten Johannes har med en døende mand i det første afsnit af serien, har gjort indtryk på Søren Hermansen.

Frygten for at dø er omdrejningspunktet for samtalen, som munder ud i stille sang. Det kunne lige så godt være foregået på Søren Hermansens kontor, påpeger han.

- Det er samtaler, jeg tit sidder i, og det ses virkelig i serien, hvordan der pludselig kommer liv midt i død, siger han og fortsætter:

- To modne mænd tager hinanden i hånden. Hvornår gør to mænd det på den måde? Man kan gøre det med venner, men to mænd i det her meget nænsomme øjeblik er noget af det smukkeste.

Det er en af de "hemmelige" sider ved præstegerningen, som folk normalt ikke kender, påpeger præsten.

- Folk tror kun, man arbejder mellem ti og elleve om søndagen, og så spørger de: "Laver du overhovedet noget resten af ugen?" Det er rart, at folk med serien får et indblik i, hvor mange facetter der er i det her arbejde.

I dag ser Søren Hermansen tilbage på arbejdet med 'Herrens Veje' med glæde og stor respekt for både folkene bag serien og skuespillerne - og ikke mindst en endnu større glæde ved sit eget fag.

- Jeg har altid været glad for at være præst, men jeg er blevet endnu mere glad for at være præst, efter jeg har arbejdet med det på den her måde.

Facebook
Twitter