Lars Mikkelsen med i ny kæmpe Netflix-satsning: 'Det største jeg nogensinde har været med i'

- Den er sindssygt flot, siger Lars Mikkelsen om Netflix' nye serie, 'The Witcher'.

(Foto: Martin Fält © dr)

Lars Mikkelsen har travlt. Klokken fem var han på optagelse til TV 2 Zulus kommende serie 'Grow' på Refshaleøen i København.

Han blev nødt til at starte tidligt, så han kunne nå at klemme denne interviewaftale ind, inden han i aften har en af hovedrollerne i en af Det Kongelige Teaters forestillinger.

Derudover ligger der manuskripter til tre udenlandske film, som skal optages over den kommende tid, derhjemme.

Alligevel virker han hverken træt eller uoplagt, mens han sidder med sin kaffe på en tagterrasse på et af Carlsbergbyens nye, fancy hoteller, som Netflix har lejet i forbindelse med streamingtjenestens kommende serielanceringer.

Netflix' svar på 'Game of Thrones'?

Lars Mikkelsen er her, fordi han spiller troldmanden Stregobor i 'The Witcher', der er en af Netflix' helt store vintersatninger i år. Serien er allerede inden sin premiere blevet kaldt for streamingtjenestens svar på 'Game of Thrones', og alt omkring serien virker tophemmeligt.

Inden interviewet får jeg stukket et dokument i hånden om, at jeg ikke må fortælle noget som helst om seriens handling, inden den kommer på Netflix. Også selvom jeg ikke har set et eneste afsnit. Lidt forbavset skriver jeg under. Og under interviewet med Lars Mikkelsen sidder en pressemedarbejder fra Netflix ved siden af skuespilleren - måske for at undgå, at han røber noget, han ikke må.

Lars Mikkelsen har prøvet det før, og han er god til det - det med at tale om en serie uden rigtigt at tale om den alligevel. Faktisk så god, at pressemedarbejderen enkelte gange løsner lukketheden op med ordene: 'Det må du gerne tale om'.

- Jeg har heller ikke set noget af den endnu, og jeg har kun læst den del af manuskriptet, hvor jeg selv spiller med, siger Lars Mikkelsen, da jeg lidt famlende kigger ned på mit ark med halvslatne spørgsmål om en serie, jeg ikke har set et eneste klip fra og stort set ikke aner, hvad handler om.

- Men jeg ved, at den bliver sindssygt flot, og at det er kæmpestort. I forhold til universet og alle de visual effects, der er med, så har jeg aldrig været med i noget, der var større, siger han.

55-årige Lars Mikkelsen spiller troldmand i 'The Witcher', der ligger på Netflix fra 20. december. (Foto: Martin Fält © dr)

På internettet strømmer det over med artikler om, at 'The Witcher' sagtens kan gå hen og blive det nye 'Game of Thrones', men at sammenligne de to serier er Lars Mikkelsen ikke så meget for.

- Det er et helt andet univers og er bygget op omkring mange mytologier. Jeg synes faktisk, den er noget helt andet end 'Game of Thrones', og så har den også et dybere lag i sig, hvor det ikke er så entydigt, hvem der er god, og hvem der er ond.

- Alle figurer i serien indeholder både det ene og det andet, og jeg tror, det vil veksle, hvordan man vil opfatte figurerne, siger han.

Lars Mikkelsen fik rollen som Stregobor gennem instruktøren Alik Sakharov, der både har instrueret tre afsnit af 'The Witcher', men også flere afsnit af 'House of Cards', hvor Lars Mikkelsen spillede den russiske præsident Viktor Petrov.

Viktor Petrov-russisk var en hård omgang

Allerede da han læste sin del af manuskriptet til 'The Witcher', kunne han mærke, rollen passede meget godt til ham, selvom det er første gang, at Lars Mikkelsen skal spille en figur fra et fantasy-univers. Det var særligt Stregobors ordrighed og hans komplekse figur, Lars Mikkelsen kunne genkende.

- Jeg er meget sådan en manuskriptfyr. Hvis manuskriptet er godt, så guider sproget mig rigtig meget til at vide, hvordan jeg skal spille en rolle. Så jeg læser det 100 gange, og så ved jeg, hvad jeg skal.

Lidt mere skulle der til, da Lars Mikkelsen spillede rollen som Viktor Petrov i 'House of Cards'. Her skypede han hver anden dag i halvanden måned med en russisk sprogunderviser for at øve sig på den fede russisk-engelske accent, men også flere rene russiske dialoger.

- Hold kæft, det var hårdt. Det var den rolle, jeg forberedte mig mest på. Heldigvis taler jeg kun engelsk i den her serie, uden nogen russisk accent.

Hvad er den største forskel i at spille med i 'The Witcher' i forhold til 'House of Cards'?

- Jeg brugte meget mere tid i sminken, griner Lars Mikkelsen, mens han læner sig tilbage i stolen.

- Du får at se, hvordan jeg ser ud. Det er i hvert fald noget andet end i 'House of Cards'.

Lars Mikkelsen fik rollen i 'The Witcher' gennem Alik Sakharov, der har instrueret Netflix-serien. Han har også instrueret flere afsnit af 'House of Cards'. (Foto: Martin Fält © dr)

Lod skægget gro i et år

Netflix' pressemedarbejder, der stadig sidder ved siden af, er barmhjertig. Måske fordi hun godt kan mærke, at vi begge kæmper med at tale om en serie, som ingen af os rigtig kan tale om.

- Du må gerne sige, hvordan du ser ud, siger hun, hvorefter Lars Mikkelsen fortsætter:

- Altså han er jo rimelig meget beskrevet i bøgerne. Men vi har ikke gået helt efter bøgerne. Der er noget klassisk troldmand over ham med store buskede øjenbryn og stort skæg.

- Jeg lod mit skæg gro i et år. Det er jo sådan noget, man nogle gange bliver nødt til, når man laver det, jeg gør. Det var mest min kone, der syntes, det var lidt irriterende. For det klør jo. Men det var nu heller ikke sjovt om sommeren, så det er dejligt, da jeg fik mit ansigt tilbage, da vi var færdige med at optage, siger Lars Mikkelsen.

Siden interviewet med Lars Mikkelsen fandt sted, har Netflix udgivet flere billeder fra serien, så her er han så; Lars Mikkelsen i rollen som Stregobor. (Foto: Katalin Vermes © Netflix)

Du har haft flere roller i udlandet, men lærer man noget andet ved det end at spille herhjemme?

- Ja, helt sikkert. Det er tit, jeg først opdager det, når jeg er i gang med et nyt projekt. Lige nu er jeg tilbage på teaterscenen efter fem års pause, og jeg kan mærke, at jeg er blevet mere uafhængig, siden jeg stod der sidst. Jeg følger mere mit eget bud på, hvordan jeg skal spille min rolle, hvor jeg før mere spillede min rolle på den måde, jeg regnede med, at instruktøren ville have det.

- Der er et vanvittigt højt niveau i udlandet, og der har jeg nok lært at sige: 'Sådan her bliver det', og så kan andre tage stilling til, hvad de synes, og så kan vi tale om det derefter.

Det lyder som om, at du har fået mere selvtillid?

- Ja, måske er det dét. Det er bare et lidt kedeligt ord.

'The Witcher' får premiere på Netflix fredag den 20. december. En anden sæson er allerede planlagt.

Lars Mikkelsen har læst nogle af bøgerne, der ligger til grund for tv-serien. (Foto: Martin Fält © dr)