Lars von Trier om seriemorder i sin nye film: Det er mig som psykopat

Den omdiskuterede instruktør har skrevet sig selv ind i hovedrollen i filmen ’The House That Jack Built’, som er blevet vist på filmfestivalen i Cannes.

Lars von Trier kan det stadig. Få biografgæster til at forlade salen, mens hans film er i gang. Og få anmeldere til at føle ubehag og ligefrem kvalme, når de forlader salen.

Men den for nogle kvalmende hovedperson i ’The House That Jack Built’, hvor man følger seriemorderen Jack på hans jagt efter et nyt offer, minder faktisk lidt om Lars von Trier selv.

Det siger han i et interview med DR i Cannes.

- Den handler om en psykopat, men som sædvanlig, når jeg skriver noget, så putter jeg mig selv ind i rollen. Så det er mig som psykopat. Men jeg vil lige sige, jeg ikke har lyster i den retning, siger han for at undgå enhver form for hysteri, som han var centrum for, sidste gang han havde præsenteret en film på den franske riviera.

Applaus før premieren

I forbindelse med at filmen blev vist under en gallapremiere i går, fik den danske instruktør ellers en anerkendende velkomst, hvilket rørte ham dybt. For sidste gang han besøgte festivalen i 2011, blev han dømt ude af festivalens ledelse efter at have kommet med antisemitiske udtalelser under et pressemøde.

- Jeg blev truet med fem års fængsel i Marseille, hvilket jeg ikke ville have overlevet i fem minutter. Jeg var decideret bange, jeg er jo altid bange. Alle havde travlt med at skrive, hvor frygteligt det var, det jeg havde gjort, siger han.

Trier: Film var nødvendigt for Zentropas økonomi

Mens anmeldere i løbet af dagen har haft travlt med både at rose og kritisere filmen, så har Lars von Trier selv en lidt mere afslappet holdning til den.

- Det var nødvendigt for Zentropas økonomi, at jeg lavede en film hurtigt. Jeg tager normalt en filmgenre, og så kører jeg den til stregen, siger han.

Dog fortæller han, at filmen handler om, hvad omkostningerne kan være ved at lave kunst – i filmens tilfælde Jacks kunst som vild seriemorder – og for Lars von Trier som filminstruktør og far.

- Jeg har virkelig forsøgt - synes jeg selv - at være der for mine børn. Nu er de i 20’erne, og de råber efter mig. Så et eller andet må der jo være noget, som jeg ikke har gjort ordentligt. Og det er jeg da ked af. Men film har altid været så vigtigt for mig, siger han.

Du kan se en bid af interviewet med Lars von Trier i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter