Lederen blev idømt 120 års fængsel: Nye serier dykker ned i kvalmefremkaldende og grusom sexkult

To nye dokumentarserier om sexkulten i selvhjælpsimperiet NXIVM viser, hvor let man kan blive lokket ind i grænseoverskridende gruppetænkning.

De to dokumentarer 'Seduced' og 'The Vow' dykker på hver sin måde ned i fortællingen om NXIVM, der solgte sig som en selvhjælpsorganisation og lokkede alle slags borgere ind, men som senere viste sig som en foruroligende sexkult. (© Starz Play)

Jeg kan godt lide at tænke, at jeg er for klog og har det for godt til nogensinde at kunne blive lokket ind i en kult.

Men sagen om NXIVM (udtales Nexium) og deres leder Keith Raniere har gjort mig alvorligt i tvivl. Han ligner mest af alt en flink universitetsprofessor med sine markante briller, sine bløde pullover-trøjer og sin indfølende stemme.

Raniere havde bygget et selvudviklingsimperium, tilsyneladende bygget på etiske og filantropiske principper. Tusindvis af mennesker har taget kurser i organisationen, mange af dem højtuddannede, indflydelsesrige mennesker, der savnede et højere formål i livet.

Der var sågar en kvindeafdeling, der tilsyneladende arbejdede for feministisk empowerment, kaldet Jness.

Det blev så afsløret, at Jness i nogle tilfælde ledte videre til en hemmelig afdeling ved navn Dominus Obsequious Sororium (DOS). Dén blev anført af skuespilleren Allison Mack, der især er kendt for sin hovedrolle i Superman-serien 'Smallville'.

Hun rekrutterede de særligt udvalgte kvinder til DOS, hvor de blev pålagt at sulte sig selv, blev brændemærket med hendes og lederens, Keith Ranieres, initialer, og flere af dem skulle på alle tidspunkter af døgnet stå til rådighed for sex med Raniere. Eller Vanguard, som han blev kaldt i organisationen.

Ikke så flink en universitetsprofessor alligevel.

Keith Raniere blev i efteråret 2020 idømt 120 års fængsel for sine gerninger. Og nu er der kommet to dokumentarserier om sagen.

Det er især den ene af serierne, 'The Vow', der har gjort mig i tvivl om, hvorvidt jeg kunne blive lokket ind i en skummel organisation.

Den giver sig skræmmende god tid til at vise, præcis hvor effektive NXIVM's metoder var. De gjorde folks liv bedre - lige indtil de gjorde dem meget, meget værre.

Hvis du kun skal se én kvalmefremkaldende sexkult-dokumentar i år, så vil jeg vil klart anbefale 'The Vow', men den er også halvlang og kræver lidt mere tålmodighed af seeren. Hvis du gerne vil have sexkult-svesken på disken med det samme, så er 'Seduced' også vildt spændende og underholdende.

De er begge gode og kan ses hver for sig eller supplere hinanden, hvis du virkelig synker ned i kaninhullet.

Her kan du læse om dokumentarserierne 'The Vow' (HBO) og 'Seduced' (C More), inden du trykker play på historien om den gruopvækkende sexkult.

'The Vow'

Sarah Edmondson er én af dem, der i 'The Vow' fortæller sin historie om sin tid i NXIVM-kulten. Hun brød med kulten i 2017 og har siden udgivet sine erindringer i bogen 'Scarred: The True Story of How I Escaped NXIVM, the Cult That Bound My Life'. (© HBO)

Et tilbagevendende og skræmmende udsagn, som man ofte hører om NXIVM, er, at teknikken, der bruges i organisationen, er god nok. Det var lederen, der var problemet.

Det er afgørende for at forstå, hvorfor folk bliver lokket, og at det ikke kun handler om mennesker, der er uintelligente, svage eller mangler venner.

'The Vow's modige strategi er at lade seeren mærke, hvor godt teknikken virker, før den dykker ned i grusomhederne.

Det gør, at man slet ikke på samme måde afskriver ofrene som stakler, der skulle have været beskyttet mod deres egen dumhed, men i langt højere grad tænker: "Fuck, det kunne jeg også være blevet lokket ind i."

Der går nemlig næsten to timer, før serien for alvor begynder at vise de mørke sider af organisationen.

Teknikken, jeg taler om, ligner psykoterapi på speed.

Det minder meget om Scientologys auditering og er baseret på den amerikanske praksis NLP, som Ranieres højre hånd, Nancy Salzman, var en anerkendt ekspert i, før hun designede NXIVMs kurser. Teknikken bliver brugt mange steder i verden til alt fra almindelig coaching til at kurere fobier og dårlige vaner på rekordtid, men også for eksempel af de berygtede scorekunstnere til at få folk med i seng.

I tilfældet NXIVM går det ud på, at særlige trænere hjælper folk til at opnå følelsesmæssige gennembrud på få minutter. Konfrontere deres frygt, ubehagelige oplevelser fra barndommen, ændre destruktive tankemønstre. Gennembrud, der kan tage måneder, måske år i almindelig terapi.

NXIVM kalder det "exploration of meaning", og det handler om at få øje på sammenhænge mellem minder og negative følelser, så man kan frigøre sig fra dem.

Der er uanede mængder af originalt materiale fra NXIVM's aktiviteter. Der er ingen rekonstruktioner i serien og meget lidt, hvor man må nøjes med folk, der genfortæller - alt eksisterer på video.

Man ser blandt andet skuespilleren Allison Macks første møde med Keith Raniere, da hun er i slutningen af 20'erne. Hun fortæller ham, hvor meget film og kunst betyder for hende.

Han overbeviser hende om, at hun kan frigøre sig af behovet, og at alt, hvad hun føler gennem film og kunst, er inde i hende selv. Hun begynder at græde og ser 100 procent forelsket ud.

Man ser grundstene blive lagt for hendes udvikling til at blive Ranieres højre hånd og leder af sexkulten DOS i centrum af organisationen.

At alt er filmet, skyldes især filmskaberen Mark Vicente, der havde et lille hit med den populærvidenskabelige film 'What the Bleep Do We Know?' og derefter blev NXIVM's hoffotograf.

I 'The Vow' følger vi ham og en håndfuld andre, der har brugt år af deres liv på organisationen, men nu bekæmper den oven på afsløringerne af DOS.

Du kan se 'The Vow' i ni afsnit på HBO Nordic.

'Seduced'

'Seduced' handler særligt om India Oxenberg, der tidligere var en del af NXIVM. (© C More)

'Seduced' fortæller historien om NXIVM med udgangspunkt i skuespilleren India Oxenberg. Hun er datter af Catherine Oxenberg, der var en kæmpestjerne i 80'erne, hvor hun spillede Amanda Carrington i sæbeoperaen 'Dollars'.

Catherine er også med i 'The Vow', hvor hun prøver at få sin datter India ud af NXIVM med hjælp fra Mark Vicente og de andre. Dér bliver de bare affejet med, at "ja, hun har fået et brændemærke, men hun har selv valgt det og har aldrig været gladere, end siden hun meldte sig ind i DOS".

I 'Seduced' er hun så sluppet ud af kulten og fortæller sin historie.

Det foregår lidt anderledes hurtigt end i 'The Vow'.

Det betyder, at man på godt og ondt får NXIVM's metoder lidt mindre under huden. Der er færre afsnit, og man får det slemme at vide med det samme, med masser af dramatisk musik, så det kommer ikke sådan snigende på samme måde som i 'The Vow'.

Det er Catherine Oxenberg selv, der oprindeligt fik sin datter med ind i NXIVM. Hun havde hørt godt om deres "Executive Success Programme".

India vil gerne bruge mere tid med sin travle og succesfulde mor og bliver hurtigt optaget af organisationen. Hun er ordblind, men forelsker sig i deres måde at undervise på, der er helt anderledes dynamisk end på universitetet.

Det er tydeligt, at organisationen gør alt for at få hende så langt ind, så hurtigt som muligt, så de kan nyde godt af hendes indflydelsesrige familie. Hun bliver uddannet træner og begynder at bruge al sin tid på organisationen.

Og så ender hun som sexslave i DOS.

Man bliver ikke suget helt lige så meget ind i sekten, som i 'The Vow'.

Til gengæld er 'Seduced' fyldt med fede eksperter: terapeuter, historikere, journalister og advokater, der kan sætte NXIVM i perspektiv i forhold til andre legendariske amerikanske kulter og sekter som Heavens Gate, Scientology, People's Temple og Branch Davidians.

Og de er også gode til at forklare, hvordan det, der kan virke så imponerende i kultens psykoteknikker, er en sammensætning af idéer fra andre kilder: NXIIVM er en ordentlig skefuld Scientology på grundlag af Ayn Rands filosofi, med et lille drys buddhisme og en knivspids feminisme.

Det hele pakket effektivt ind i ikke-religiøse, salgbare selvudviklingstermer.

Jeg er bange for, at jeg også kunne være hoppet på den.

Så nu er jeg bare glad for, at de her to dokumentarserier har givet mig en solid vaccination.

Du kan se 'Seduced' i fire afsnit på C More.

FacebookTwitter