Lektor: Disneys ’Skønheden og udyret’ er en homoseksuel prøveballon

Når Disney tydeliggør en homoseksuel romance i ’Skønheden og udyret’ er det en bevidst strategi, mener lektor.

En angiveligt lille romance mellem Le Fou og Gaston i Disneys film 'Skønheden og udyret' har vakt debat i Rusland og Malaysia. (Foto: Laurie Sparham © Disney Enterprises)

Disneys film ’Skønheden og udyret’ og den mere eller mindre homoseksuelle romance mellem karaktererne Le Fou og Gaston har skabt furore i flere lande, allerede inden filmen havde fået premiere.

I Rusland skal man være 16 år for at få lov til at se den.

En biograf i Alabama i USA har nægtet at vise eventyret.

Og i Malaysia har myndighederne bedt Disney om at fjerne en scene med et såkaldt ”homo-øjeblik”, som filminstruktøren selv har valgt at kalde det. En scene, hvor Le Fou viser lidt mere end venskabelige følelser over for Gaston.

Den opfordring nægtede Disney i går at lytte til, hvilket betyder, at filmen ikke foreløbigt får premiere i Malaysia.

Og det er en helt bevidst strategi, mener Niels Henrik Harvigson. Han er ekstern lektor ved Københavns Universitet og forsker blandt andet i homoseksuelle karakterer i film.

Forsøg på at være homo-bannerfører

- Det er et helt bevidst valg, når de reagerer på den måde overfor de malaysiske myndigheder. Disney gør et forsøg på at gøre sig til bannerfører for retten til at være homoseksuel. Når et muslimsk land har valgt at censurere scenen, har Disney garanteret allerede inden haft den strategi, at de ikke ville modsætte sig det for at få positiv omtale, siger Niels Henrik Harvigson.

Når Disney med denne film har valgt at tale åbent om et ”homo-øjeblik” i en af deres film, så er det fordi, at de nu tør, mener lektoren.

For i modsætning til for nogle år siden er det ikke noget, forældre længere bliver forargede over. Heller ikke hvis de skal forklare deres børn, at en mand sagtens kan forelske sig i en anden mand, som bliver antydet i scenen.

Anmeldere giver ikke meget for "homo-øjeblik"

I flere af dagens anmeldelser af ’Skønheden og udyret’ undrer enkelte anmeldere sig dog over, at ”homo-øjeblikket” har fået så meget opmærksomhed.

- At Josh Gads fjottede tyksak Le Fou forelsker sig i Luke Evans’ flotte, men nedrige Gaston, kan vist kun stokbornerte russiske politikere tage anstød af, skriver Politikens anmelder.

Filmmagasinet Ekko skriver, at Le Fou kun kommer ”halvt ud af skabet” og konkluderer, at man savner lidt vovemod fra Disneys side.

Flere homo-karakterer på vej

Niels Henrik Hartvigson, der ikke har set filmen, tror, at der er udsigt til flere homo-karakterer i disneyfilm fremover.

Han fortæller, at man kan lægge flere queer-fortolkninger i f.eks. ’Løvernes konge’, når Simba går fra tætte relationer - som kan tolkes som homosociale relationer - til figurer af samme køn til at blive forelsket i en figur af det modsatte køn. Desuden nævner han også ’Skønheden og udyret’ som eksempel, når Belle forelsker sig i et dyr.

- Jeg mener, man kan se scenen fra 'Skønheden og udyret' som en prøveballon. Også fordi, det er en mindre karakter og skurkens bedste ven, hvilket er et lidt mere sikkert valg end en større rolle. Jeg vil tro, at vi vil se flere eksempler i de kommende disneyfilm – måske også snart en homoseksuel hovedperson, siger han.

’Skønheden og udyret’ har premiere i dag.