Lene Maria vil have folk til at tage deres følelser alvorligt: 'Man skal passe på med at spille død hele sit liv'

Rollen som den selvudslettende Bibi fra DR-serien 'Fred til lands' var særdeles krævende.

Kender du følelsen af at være vred? Sådan rigtigt, ulmende og indestængt vred?

Faktisk er du så vred, at det bobler og syder indeni dig. Men du kan ikke få afløb for din vrede. Du går rundt og gemmer den. Ligesom du måske også gemmer dig selv.

Indtil vreden en dag bobler over.

Hvis du nogensinde har haft det sådan, så kan du sandsynligvis genkende i hvert fald en flig af dig selv i den selvudslettende Bibi fra DR-serien 'Fred til lands'.

Den rolle bliver spillet af den danske stjerneskuespiller Lene Maria Christensen, og selv om hun allerede har en imponerende række af roller på sit omfangsrige cv, så har rollen som Bibi alligevel været en prøvelse for den garvede skuespiller.

- Under optagelserne blev jeg nogle gange nærmest provokeret af alle de afvisninger, Bibi skulle igennem. Et menneske som hende, der hverken får sagt fra eller bliver mødt af andre mennesker gennem et helt liv, ender med at gå rundt med en masse knuder, og så er det svært at gøre noget.

Faktisk var rollen som Bibi så krævende, at den satte sig fysisk i Lene Maria Christensen.

- Den der tilbageholdte vrede er en krævende fysisk spænding i kroppen, som jeg så skulle ud af igen, da optagelserne var færdige, forklarer hun.

- Jeg kunne især mærke det som spændinger i kæben, der var på overarbejde. Bibi holder meget igen, men der foregår jo stadig en masse indeni hende. Min krop var på overarbejde.

- Bibi er så lykkelig for, at hun - dog sent i livet - har fundet Tom, og at hun har noget, der ligner et normalt liv, fortæller Lene Maria Christensen om rollen i 'Fred til lands'. Her ses hun med Jesper Riefensthal, der spiller hendes mand Tom i serien. (Foto: Tine Harden © dr)

Eksploderer, når hun har fået nok

Bibi er i serien er gift med Tom, der bliver terroriseret af psykopaten Mike, som er under mistanke for at have dræbt studenten Aksel. Bibis vrede kommer dog først til udtryk, da hun finder ud af, at Mike forpurrer hendes chancer for at få en familie med Tom.

- Det er farligt, hvis vi som mennesker undertrykker alting og lader stå til, indtil det så en dag eksploderer. Og det er på mange måder dét, der sker for Bibi. Det er et pres, der både kommer indefra og udefra - fra familien, fra Mike, fra Tom, fra hende selv.

Lene Maria Christensen kalder arbejdet med rollen for 'super interessant':

- Hun er så lukket, at hun næsten ikke findes, men eksploderer så nærmest, når hun endelig har fået nok.

For at blive klogere på Bibi har Lene Maria Christensen i forbindelse med 'Fred til lands' talt med en veninde, der er psykolog. For hvad sker der egentlig, når man gennem et helt liv lader sig afvise, som Bibi gør? Og hvor lagrer det sig henne, hvis det lagrer sig?

- Bibi er et menneske, der ikke har oplevet en romantisk, varm nærhed, så hun søger det som en slags narkotika. Det blev jeg nødt til at snakke med nogen om for at finde ud af, hvordan jeg skulle gribe det an.

Se et klip fra fjerde afsnit af 'Fred til lands', inden du læser videre:

'Jeg har sluppet alt det pæne'

Man skulle ellers ikke tro, at Lene Maria Christensen havde brug for at søge råd hos andre end sig selv, når det kommer til, hvordan man griber en rolle an.

Hendes skuespilmæssige talenter er for længst blevet belønnet med både Robert- og Bodil-priser, og hun har brilleret i alt fra tv-serier som 'Arvingerne' og 'Friheden' til film som 'Frygtelig lykkelig' og 'Sover Dolly på ryggen?'.

Lene Maria Christensen pointerer dog, at rollen som Bibi har været ganske særlig at spille.

- Jeg har gennemgået en større transformation i rollen som Bibi end i mange af mine andre roller. Rollen ligger så langt fra mig selv, og det er den fedeste udfordring, du kan få som skuespiller.

- Hele min forfængelighed har været i spil under optagelserne. Jeg har sluppet alt det pæne og har prøvet at finde en meget anden og mere kompleks udgave af mig selv. Den sminke, jeg har på i serien, har jeg kun på for at gøre mig grimmere.

Det er især Bibis kompleksitet, Lene Maria Christensen synes, har været spændende at arbejde med.

- Bibi er en meget voksen kvinde, der aldrig har taget det oprør med sin familie, som de fleste andre har taget. Det sætter sine spor, og hun er helt fedtet ind i deres meninger om og forventninger til hende, forklarer Christensen.

- Samtidig ligger der nogle dyriske drifter i hende - blandt andet et behov for sex, ligesom alle vi andre har. Hun har behov for at blive rørt og føle sig som et levende og erotisk væsen. Det mangler totalt i hendes liv. Men Bibi har slet ikke forholdt sig til sin egen krop og sin kvindelighed. Det er meget umodent og uforløst for hende - ligesom hendes følelsesliv.

Sammen med en håndfuld af Ebberups lokale beboere beslutter Bibi sig for at slå Mike ihjel. Her sammen med skuespilkollegaerne Dar Salim (med nakken til), Mads Rømer (til venstre for Lene Maria Christensen) samt Claus Riis Østergaard (yderst til højre). (Foto: Tine Harden © dr)

'Man skal passe på med at spille død hele sit liv'

Det er tydeligt, at Lene Maria Christensen brænder for Bibi og hendes historie.

- Jeg er virkelig glad for, at vi fortæller historien om Bibi. Jeg kan ikke vide, hvor mange af Bibis slags, der findes derude. Men jeg tror, der er mange, der kan godt relatere til, hvordan det er, når man gennem et helt liv føler, man ikke hører til.

Bibi finder dog et sted at høre til, da hun finder sammen med en håndfuld af Ebberups lokale beboere og beslutter sig for at fordrive ondskaben (og måske sine egne dæmoner i samme ombæring?) – de vil slå Mike ihjel.

- Hvis et menneske er under pres, kan man enten flygte, spille død eller kæmpe. Og Bibi har spillet død hele sit liv og er heller ikke rigtig hverken flygtet eller har kæmpet. Det er et uhyggeligt, men godt billede på hende. Man skal passe på med at spille død hele sit liv, siger Lene Maria Christensen og efterlader mig med en cliffhanger:

- Og det bliver Bibi heller ikke ved med.

- I min verden er Bibi et menneske, der blev holdt udenfor, da hun var barn, fortæller Lene Maria Christensen om rollen i 'Fred til lands'. (Foto: Tine Harden © dr)