Lisa har skabt 'skide usympatisk' hovedperson i sin første spillefilm: 'Hun er bygget virkelig meget på mig selv'

I 'Hvor kragerne vender' følger man storbysnobben Laura, der bliver konfronteret med landsbyboerne, hun er vokset op med.

(Foto: Dennis Morton © Pressefoto)

Lugten af gødning. Traktorer og halmballer. Firlængede gårde. Hurtige knallerter. Og en time til næste afgang med lokalbanen.

Bogreception. En flat white med havremælk. Døgnåbne supermarkeder. Neonlys. Larm fra overboerne i opgangen.

Kontrasterne mellem land og by – og ikke mindst de mennesker, der bor hvert sted – er hovedelementerne i det humoristiske drama 'Hvor kragerne vender', Lisa Jespersens debutfilm, som har premiere i biograferne i denne uge.

Rosalinde Mynster spiller hovedrollen som Laura, der har taget navneforandring til Irina. Hun er forfatter, færdes i det kreative kunstmiljø i København og er ekstremt woke.

I sit forfatterskab og over for sin politisk korrekte omgangskreds spidder hun derfor sin familie og bekendte fra landet, hvor hun er vokset op, da hun groft sagt anser dem for at være ubegavede og ikke at have fulgt med tiden.

Der opstår derfor stribevis af konflikter og akavede situationer, da Laura/Irina for en stund vender hjem til landsbyen for at hjælpe familien med at forberede sin brors forestående bryllup.

Der opstår en temmelig akavet stemning, da familien skal se et tv-interview med Laura/Irina, hvor hun taler nedladende om sin opvækst på landet. (© Nordisk Film)

Den 33-årige instruktør Lisa Jespersen kommer selv fra landsbyen Karlstrup på Sjælland og flyttede som 20-årig til København "for det skulle man bare", som hun selv formulerer det.

Derfor er hendes første spillefilm også inspireret af hendes eget liv og de refleksioner, hun har gjort sig om sin opvækst på landet efter 13 år i hovedstaden.

Da jeg møder Lisa Jespersen i hendes lejlighed midt på Østerbro i København, er det oplagte spørgsmål derfor: Hvor meget af dig er der i hovedpersonen?

- Det er sjovt, for jeg får hele tiden at vide, at hun er skide usympatisk. Og så har jeg tænkt: Damn it, for hun er jo bygget virkelig meget på mig selv, siger hun med et grin.

Lisa Jespersen understreger dog, at filmen ikke er selvbiografisk, og at hun eksempelvis har et meget bedre forhold til sine forældre, end Laura/Irina har.

Fik aldrig lært at køre traktor

Lisa Jespersens opvækst på landet var præget af meget alenetid.

Faren var landmand, moren blomsterbinder (stort set de samme job som hovedrollens forældre i filmen), og sammen havde de en stor gårdbutik med 25-30 ansatte, der blandt andet solgte afgrøder, frugt, grønt og blomster.

Forældrene havde med andre ord meget travlt, og gårdbutikken havde åbent hver dag året rundt med undtagelse af juledag og 1. januar.

- Jeg var meget med mig selv og mine dyr. Så der var et ekstremt behov for fantasi som barn, som jeg helt klart tror har medvirket til, at jeg kom til at lave film, siger hun.

Til trods for en opvækst på en gård lærte hendes far hende aldrig at køre traktor. Noget, hun som barn var ærgerlig over.

- Jeg ville rigtig gerne være landmand, da jeg var barn. Jeg hjalp meget og var meget ude i markerne, men min far var aldrig interesseret i, at jeg skulle være landmand eller overtage gården, og det undrede mig meget. Senere har han så fortalt mig, at han bare vidste, at jeg ikke var lavet af det der stof. Det var noget andet, jeg var lavet af, siger Lisa Jespersen.

Rosalinde Mynster, der fik sit gennembrud i filmen 'To verdener', spiller hovedrollen som Laura/Irina i 'Hvor kragerne vender'. Ifølge Lisa Jespersen har de to kunnet mødes i begge at have en stor portion selvironi. (© Nordisk Film)

Det "andet" begyndte langsomt at vise sig, da Lisa Jespersen flyttede til København.

Her oplevede hun, at der pludselig var "alle mulige slags mennesker", at verden åbnede sig, og at hun sugede til sig af det hele. Og netop det med at observere mennesker er for Lisa Jespersen en grundsten i at skabe film.

Et clash mellem kulturer

Et af de første kulturchok, hun fik i mødet med København, var, da hun på sin efterskole blev veninder med Sallie Fupz Aakeson, der er datter af forfatter og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson, som kommer fra hovedstaden.

- Sallie er vokset op på Christiania, så hun og hendes venner var nogle heeelt andre mennesker end dem, jeg kendte hjemmefra. Det var et helt andet miljø. De voksne var ungdommelige og gik i byen. Den der generationskløft var der slet ikke på samme måde som der, hvor jeg kommer fra, siger Lisa Jespersen.

Netop generationskløften mellem ung og ældre fylder meget i 'Hvor kragerne vender', hvor hovedkarakteren Laura/Irina for eksempel vrisser af sin politisk ukorrekte mor (spillet af Bodil Jørgensen) allerede på køreturen hjem til forældrenes gård i filmens begyndelse.

- Hvor er jeg glad for, at jeg har dig til at fortælle mig, hvordan det hele hænger sammen, snerrer moren på et senere tidspunkt sarkastisk til sin bedrevidende datter, der konstant belærer sine forældre, bror og de andre fra landet om klimakrise og andre emner, der optager hende.

Bodil Jørgensen og Rosalinde Mynster, der tidligere har spillet over for hinanden i TV2-serien 'Badehotellet', spiller mor og datter i Lisa Jespersens debutfilm. (© Nordisk Film)

Omvendt møder Laura/Irina et landsbysamfund, der hele tiden kommenterer på hendes vegetarmad, korthårsfrisure (øgenavnet "Lebbe-Laura" fra folkeskolen bliver for eksempel fundet frem igen) og stilbevidste tøj, mens de storspiser hamburgerryg og skyder med luftgevær.

Laura/Irina bliver desuden ekstremt skuffet, da hun finder ud af, at hendes familie aldrig har læst den bog, hun har skrevet, og som hun er i finkulturelle programmer på tv for at tale om.

- Ja, hun er irriterende mange gange, medgiver Lisa Jespersen om filmens hovedperson.

- Men det har jeg prøvet at balancere ved, at man også forstår den smerte, der er i hende, ved ikke at høre til eller blive anerkendt. Så er det, som om hun kan få lov at være lidt irriterende, fordi man også føler med hende og har sympati for hendes situation, tilføjer hun.

Laura/Irina har - naturligvis - taget hvidt tøj på til sin bror (Adam Ild Rohweder) og svigerindes (Anne Sofie Wanstrup) bryllup. (© Nordisk Film)

Vi skal ryste mindre på hovedet ad hinanden

Generelt har Lisa Jespersen i udviklingen af filmens karakterer gjort meget ud af, at man forstår dem alle sammen.

'Hvor kragerne vender' gør med andre ord lige så meget grin med de "primitive" landsbyboere som de "woke" storbysnobber.

Alligevel håber Lisa Jespersen, at filmen kan være med til at skabe sammenhold mellem de to "lejre".

- Jeg håber, at filmen kan være med til at skabe en lillebitte bro eller få folk til at ryste lidt mindre på hovedet ad hinanden. For jeg synes, det generelt bliver mere og mere polariseret, siger hun med henvisning til samtalen om by vs. land.

Selv er hun i tvivl om, hvor hun egentlig hører hjemme i dag.

Hun og hendes mand er lige flyttet ind i en lejlighed midt på Østerbro, men samtidig drømmer de om, at deres børn skal vokse op på landet med dyr, som Lisa og hendes mand selv gjorde.

- Det er det, der er så sjovt. Man prøver at flygte fra sine rødder, men alligevel betyder de mega meget for én. Det er meget identitetsskabende, hvor man kommer fra.

'Hvor kragerne vender' kan ses i biografen nu.

Facebook
Twitter