Lisa var pludselig på alles læber – og så trak hun stikket: 'Jeg er stadig nødt til at forsvare mit valg'

'Skam'-stjernen Lisa Teige og Fabian Svegaard Tapia spiller hovedrollerne i filmen ’Battle’, der handler om at stå ved, den man er.

(Foto: Jørgen Johansson)

Skuespilleren Fabian Svegaard Tapia står med sin til mobil i hånden. Han er på Instagram.

- Kom her, Lisa. Vi skal tage en selfie, siger han.

Lisa Teige, som de fleste kender som Eva fra den norske tv-serie 'Skam', lægger armen over Fabians skulder. Efter fire forsøg med mobilens kamera er billedet godt nok, så de begge kan godkende selfiet, og det kommer på Instagram.

De to nordmænd er i København for at give interviews om den norske film 'Battle', der netop nu bliver vist i biografen.

Filmen handler kort fortalt om at træffe nogle af teenageårenes vigtige valg, selvom ens venner og omgivelser presse en til at gå i en anden retning.

Både Fabian Svegaard Tapia og Lisa Teige kan sagtens genkende filmens tema om at skulle passe ind, samtidig med at man skal forsøge at opretholde et bestemt image overfor sine venner. Og det pres bliver endnu voldsommere af de sociale medier, mener de.

Lisa Teige spiller Amalie, der kæmper med at finde sig selv. Hun møder Michael, der lever livet helt anderledes, end hun er vant til. (Foto: Jaap Vrenegoor)

- Jeg føler absolut et pres. Særligt i dansemiljøet, hvor man må markedsføre sig meget for at få job. Jeg oplever nogle gange, at jeg bliver usikker på, om jeg er god nok, når jeg lægger en af mine dansevideoer på de sociale medier, og den ikke får så mange likes, siger Lisa Teige.

Skal tit forsvare sit valg

Hun begyndte lige efter optagelserne af 'Skam' på en danseuddannelse på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden har hun til fleres forundring valgt at holde en pause fra medierne og bruge rigtig meget af sin energi på at danse.

- Når jeg er blevet interviewet i forbindelse med denne film, så mærker jeg tydeligt, at journalister forventer, at jeg skulle prioritere skuespil højere i stedet for min danseuddannelse. Jeg føler tit, at jeg skal forsvare mit valg. For mig var valget naturligt, fordi jeg virkelig brænder for det, siger hun.

Fabian Svegaard Tapia har danset stort set hele sit liv, og det valg var i den grad også præget af de sociale medier. Han fortæller, at de i Norge meget bruger begrebet 'generation perfektion'. Og det mærkede han på sig selv allerede som 13-årig.

- Dengang var jeg helt besat af at blive verdensmester i breakdance, efter at jeg havde set en af verdens bedste breakdancere på Youtube. Han lavede nok 20 runder spin på én hånd. Jeg tænkte bare; wow, det må jeg også gøre.

- Bare fordi jeg havde set det på Youtube, troede jeg, at det var helt almindeligt at kunne lave så mange spins. Jeg fulgte den drøm så meget, at jeg aldrig drak og festede. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at blive perfekt til breakdance, fortæller Fabian Svegaard Tapia.

Først da han fik en nakkeskade som 21-årig, gik det op for ham, at drømmen om at blive verdensmester var for urealistisk, og at han måtte prioritere anderledes.

Se traileren til filmen 'Battle' her:

- Da besluttede jeg mig for at bruge mine skuespillererfaringer. Men jeg fandt også ud af, at jeg ikke behøvede at være nogen andre end bare mig selv, siger han.

Bliv venner med dine forældre på sociale medier

Lisa Teige mener også, at det primært er én selv, man skal kigge på i forhold til det pres, de sociale medier kan give. For ifølge hende kommer presset meget fra én selv, fordi man gerne vil have alting til at fremstå mere fede, end de i virkeligheden er.

Og der er hun nået til et punkt, hvor hun selv mener, at hun viser en mere naturlig side af sig selv.

- Jeg synes, det er cool, når man er ven med sine forældre på de sociale medier. Du er ikke den der splittede person, hvor du er én person overfor f.eks. dine venner og en anden over for dine forældre, siger hun.

- En af mine venner, der desværre ikke længere lever, inspirerede mig ret meget i forhold til det, tilføjer Fabian Svegaard Tapia.

I 'Battle' spiller Lisa Teige rollen som Amalie, hvis far går konkurs. Det tvinger hende til at ændre store dele af hendes liv og omgangskreds. (Foto: Jørgen Johansson)

- Han var så fri og uafhængig og lavede de samme jokes med sine lærere og forældre, som han gjorde med sine venner. Han havde det altid godt, og han smilede til alle, så man bare tænkte; wow. Det gik op for mig, at han havde evnen til bare at kunne være sig selv hele tiden.

- Mange tør ikke give ens forældre chancen på de sociale medier, fordi de tror, det ikke er cool at være venner med dem. Men hvis man add'er ens forældre, så tror jeg, mange vil finde ud af, at ens forældre faktisk er ret cool. Og hvis ens forældre er cool på sociale medier, så bliver man også selv ekstra cool over for vennerne, siger Fabian Svegaard Tapia.

Filmen 'Battle' fik premiere i torsdags i biograferne og bliver fra september vist på Netflix.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter