Lise Nørgaard om speak ind over 'Matador'-melodien: Talentløst!

Kvinden bag 'Matador' begriber ikke, at DR tillader sig at tale ind over Bent Fabricius-Bjerres ikoniske kendingsmelodi. DR-chef: Vi gør det for seernes skyld.

Lise Nørgaard var for nylig til et selskab, hvor det, at en speaker på DR taler ind over kendingsmelodien, blev heftigt debatteret. (Foto: © Uffe Weng © Scanpix)

Nu kan man se stofrullerne i Arnesens forretning.

Man kan bedre identificere de objekter, der ligger på Mads Skjerns skrivebord.

Og man kan se damernes makeup.

Det har mange seere af ’Matador’, herunder også seriens skaber Lise Nørgaard, lagt mærke til, efter teknikere har brugt tre år på at restaurere de gamle filmruller, så billedet nu står langt skarpere, hopper mindre, og farverne er mere klare.

- Jeg synes, at billederne er blevet fantastisk gode. Det er jo fantastisk, hvad man nu kan se, siger hun i DR-podcasten ’Meget mere Matador’.

Det gyldne skær er væk

Men der er også en ulempe ved det mere skarpe udtryk, mener Lise Nørgaard.

- Jeg kunne egentlig meget godt lide det gyldne skær, der var over billederne dengang (inden restaureringen, red.), siger hun.

- Men der er da ingen tvivl om, at det er en stor oplevelse for nye og gamle seere at se, hvordan stofrullerne i Arnesens butik og tingene på skrivebordet ser ud.

Lise Nørgaard, der netop er fyldt 100 år, ville ønske, at seriens instruktør Erik Balling, der døde i 2005, havde set opdateringen af de knap 40 år gamle optagelser.

- Jeg kunne godt have tænkt mig, at Balling havde levet, så vi kunne diskutere det, siger Lise Nørgaard.

Hvad tror du, han ville have syntes om det?

- Han elskede også den der gyldne tone. Han ville muligvis have hidset sig op, siger Lise Nørgaard og griner.

- Eller også var han blevet lykkelig!

- Jeg tilslutter mig de vrede læserbreve

Der er dog én bestemt ting, der utvetydigt ikke huer Lise Nørgaard ved de første afsnit af ’Matador’, som DR1 har vist i tv siden 6. maj.

- Jeg tilslutter mig fuldstændig de rasende læserbreve, der har været om musikken, siger hun.

Hun henviser til, at mange har klaget over, at DR tillader sig at speake ind over den ikoniske kendingsmelodi, som Bent Fabricius-Bjerre har komponeret.

- Hvordan pokker finder man på det?, spørger Lise Nørgaard.

- Den musik er jo blevet en del af oplevelsen af ’Matador’, og jeg forstår godt, at folk er blevet rasende.

Nørgaard: Talentløst at tale over musikken

Dagen før interviewet med DR var Lise Nørgaard til et selskab, hvor netop denne problematik blev et stort samtaleemne, siger hun.

- Folk hidsede sig op! Og hvorfor gjorde jeg dog ikke noget ved det, spurgte de. Som om det var mig, der ledede Danmarks Radio, siger hun og smågriner.

- Jeg ved ikke, hvorfor man finder på sådan noget talentløst.

Så det har DR Kultur spurgt chef for DR Markedsføring, Malene Birkebæk, om.

DR: Vi forsøger at være nænsomme

Hvorfor taler I ind over kendingsmelodien?

- Det gør vi, fordi der i DR – på nettet, i radioen og på tv – bliver produceret en masse ekstra-indhold om ’Matador’, som vi gerne vil gøre brugerne opmærksom på.

Kunne I ikke bare gøre det efter rulleteksterne?

- Nej, for vi ved, at folk kan falde fra i løbet af kendingsmelodien, og vi vil gerne have budskabet ud til dem, der er interesseret i ’Matador’, som lige har set afsnittet.

- Men vi forsøger at være meget nænsomme. Vi lader kendingsmelodien spille et stykke tid, før vi siger noget, og vi gør det så kort som muligt. Det kan f.eks. være ’har du lyst til at høre mere om serien, så lyt til podcasten ’Meget mere Matador’’, eller ’vil du læse mere om, hvordan ’Matador’ er blevet restaureret, så klik ind på dr.dk’.

Kunne I overveje at gøre det med skrift, så det ikke går ud over musikken?

- Det gør vi faktisk også nogle gange. Jeg har lige set alle outro'er igennem, og visse gange annoncerer vi for andet ’Matador’-indhold med skrift på skærmen.

Har I fået mange klager over tale ind over kendingsmelodien?

- I allerførste afsnit talte vi ind over melodien inden selve afsnittet, hvor der var ikke noget resumé. Det var folk utilfredse med, og det har vi taget til efterretning. Men det, vi sagde, handlede netop om restaureringen, som vi gerne ville informere om, inden folk skulle til at se serien. Når vi taler ind over musikken, er det for at videregive information, som vi mener er relevant.

Hør mere til Lise Nørgaard i programmet 'Meget mere Matador' her.

FacebookTwitter