Lone Hertz blev selv taget på brysterne: Det var en anden tid - ordet sexchikane fandtes ikke

Der har altid været ubalance i magtforholdet, siger Lone Hertz, der ikke er overrasket over Weinstein-skandalen.

Skuespillerinden Lone Hertz ville nødigt undvære flirten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Den danske skuespillerinde Lone Hertz har fulgt med i Hollywood-skandalen, hvor filmproducent Harvey Weinstein er blevet anklaget for både voldtægt og sexchikane af et hav af skuespillerinder.

- Det, man hører, er meget ubehageligt, og det er godt, der er fokus på det. Men jeg er ikke overrasket, lyder det fra Lone Hertz.

78-årige Lone Hertz har årtier bag sig i den danske teater- og filmverden. Mest kendt er hun nok for sin rolle i folkekomedien 'Frøken Nitouche' fra 1963, hvor hun spillede side om side med Dirch Passer.

Hun fik sin debut allerede i begyndelsen af 1950'erne som ganske ung og har medvirket i et hav af roller især op gennem 50'erne, 60'erne og 70'erne.

- Jeg har levet i en helt anden tid. En gang var flirt mere naturligt, og vi andre har fundet os i mere. Ordet sexchikane fandtes ikke, siger Lone Hertz.

Lone Hertz i sine unge dage sammen med Ove Sprogøe og Dirch Passer. (Foto: Karl Nord Sørensen © Scanpix)

Tog mig på brysterne

Lone Hertz var bare 14 år, da hun første gang oplevede, at en mand overskred hendes grænser.

- Det var en direktør i et kendt cirkus. Han tog mig på brystet. Men jeg gemte bare på det, fortæller hun.

- Jeg var udsat for en producent, der vaskede sin tissemand i kummen, mens jeg lå og sov. Jeg kunne ikke se, hvorfor han skulle gøre det lige der.

- Som purung var der også en kollega, der mente, at han skulle tage mig på brysterne i det øjeblik, vi sagde goddag. Så gav jeg ham en på skrinet, og så blev der ikke sagt mere, fortæller Lone Hertz.

Mange er for nærtagende

Ubalancen i magtforholdet mellem skuespillerinder og deres overordnede har eksisteret, mener Lone Hertz, og hun er ikke spor overrasket over de mange sager, der er kommet frem i Hollywood.

- Det er et udsat fag. Som skuespiller er man afhængig af producenter, instruktører og teaterdirektører. Man er under pres. Står man af og sætter et andet menneske i fornedrelse, resulterer det i, at man ikke får et job hos ham igen, siger Lone Hertz.

Nu ærgrer hun sig lidt over, at spillet mellem mand og kvinde ikke længere er det samme, som da hun var ung.

- Jeg vil nødigt have støvsuget al seksualitet og sensualitet væk. Personligt ville jeg være ked af det, hvis det var for sterilt. Jeg kunne ikke forestille mig en tilværelse helt uden flirt. Mange er for nærtagende, men man skal kende sine begrænsninger, siger Lone Hertz.