Lykkelig instruktør: Nu skal vi over og 'shake hands' i en måned

Martin Zandvliet tror, at hans Oscar-nominering kan få stor betydning for ham selv, for dansk film og for hovedrolleindehaver Roland Møller.

Martin Zandvliet rejser snart til Hollywood for at promovere sin nu Oscarnominerede film 'Under Sandet'. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Klokken lidt i halv tre tirsdag eftermiddag skete der noget, der kan forandre Martin Zandvliets liv og karriere.

Han blev nomineret til en Oscar for filmen 'Under Sandet'.

- En Oscar-nominering er det fedeste i verden, siger han selv kort efter offentliggørelsen.

Den danske instruktør, der konkurrerer mod fire andre instruktører i kategorien 'Bedste Udenlandske Film', mener, at nomineringen i sig selv kan ændre meget.

- Jeg får det lettere fremover

Både for ham selv og for dansk film.

- Det betyder meget i forhold til, hvad jeg kan få finansieret fremover. Ens navn stiger jo i værdi, og der vil være skuespillere, der lægger mærke til mig, og vil være med i mine film, siger instruktøren, og fortsætter:

- Men det betyder også noget for dansk film at få de her film ud i verden. Danmark er et lille land, og selvom vi har nogle rigtig store instruktører, som bliver ved at sælge landet, er det også vigtigt, at der kommer nye instruktører ud.

Roland Møller (tv) spiller rollen som den danske sergent Carl, der har kommandoen over den tyske deling i 'Under Sandet'. (Foto: © Christian Geisnæs, Nordisk Film)

Endelig tror han også, at nomineringen kan få betydning for Roland Møller, der allerede har vundet en Bodil for sin hovedrolle i filmen.

- Jeg bliver også bare enormt stolt på Rolands vegne. Han kommer til at brage igennem! Når folk ser, hvad han kan … Jeg er simpelthen så stolt af ham og af dét, han og drengene har gjort, siger Martin Zandvliet.

På lobbytur til Hollywood

Det er en stor lettelse for ham endelig at få udløst spændingen, siger han.

- Alle har jo gået og ventet på i dag. Det er noget, der har fyldt meget i vores liv.

- Og nu går arbejdet i gang.

Flybilletterne til Los Angeles, hvor showet finder sted 26. februar, er allerede bestilt, fortæller producer på filmen, Mikael Rieks.

Han fortæller, at nomineringen for ham føles som at komme i VM-finalen, OL-finalen og Champions League-finalen på samme tid, og tilføjer, at han har troet blindt på det hele vejen.

- Nu skal vi over og - på politikersprog - lobby'e for filmen, gøre opmærksom på filmen og profilere Martin som instruktør, siger Rieks.

- Strategien er helt basalt set at gøre opmærksom på titlen, så de knap 7.000 medlemmer af akademiet kan titlen (der på engelsk er 'Land of Mine', red.). Det handler om at få folk til at se filmen og stemme, fordi der er rigtig, rigtig mange mennesker, der skal stemme på hver enkelt film. Og der er jo ingen sikkerhed for, at de ser alle de film, der er nomineret.

- Det er noget med en hulens masse arrangementer, store smil og en masse jakkesæt, opsummerer Reiks.

Martin Zandvliet supplerer:

- Nu skal vi over og shake hands i en måned.

Oscarshowet finder sted i Hollywood 26. februar.