Mads Mikkelsen træder ind i en af Hollywoods allerstørste film: 'Han kan bære rollen helt fænomenalt'

Danmarks største skuespiller har fået en af hovedrollerne i en af tidens største film.

Mads Mikkelsen stiger i graderne i Hollywood, mener filmekspert, efter den danske skuespiller erstatter Johnny Depp i ny 'Fantastic Beasts'-film. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Onsdag nat dansk tid blev rygterne bekræftet: Mads Mikkelsen overtager Hollywood-stjernen Johnny Depps plads i Harry Potter-universet 'Fantastic Beasts 3', som får premiere 15. juli 2022.

Chefredaktør på Filmmagasinet Ekko, Claus Christensen, er begejstret på Mads Mikkelsens vegne:

- Det er et nyt stort skridt for Danmarks største skuespiller. Han afløser en af verdens største og mest populære skuespillere og træder ind i en af tidens helt store franchises, hvor han skal spille en af hovedrollerne. Og ikke bare i én, men formentlig i tre film.

Muligheden er opstået for Mads Mikkelsen, efter den britiske avis The Sun har afsløret den ene skandale efter den anden fra skuespiller Johnny Depps privatliv.

Herunder at Depp har slået sin ekskone Amber Heard og desuden har et heftigt forbrug af alkohol og stoffer. Skandalerne og en dommers ord for hustruvolden fik filmselskabet Warner Bros. til at fyre Johnny Depp fra skurkerollen som Gellert Grindelwald i starten af november.

Det offentliggjorde filmstjernen selv i en besked på Instagram.

Johnny Depp sagsøgte den britiske avis The Sun for i 2018 at have skrevet, at han havde slået sin tidligere hustru, Amber Heard. Efter en 16 dage lang retssag i juli 2020 fandt den britiske dommer, at avisen havde plausibel grund til at bruge ordet "wife beater" om skuespilleren, hvilket betød, at Depp tabte sagen. I kølvandet på den skandaløse retssag måtte han altså også sige farvel til rollen som Gellert Grindewald (billedet). (Foto: Jaap Buitendijk © © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved)

Harry Potter-fans splittede

Nu er det altså Mads Mikkelsen, der indtræder i Harry Potter-universet i Depps sted.

En nyhed, der har fået en blandet modtagelse blandt Harry Potter-fans verden over.

Også danske Maiken Carlsen, der er selverklæret Harry Potter-nørd, har det ambivalent med skiftet:

- Jeg synes, at Johnny Depp er en exceptionelt dygtig skuespiller, der er helt fantastisk castet til rollen som Gellert Grindelwald.

- Men når det nu skal være, så synes jeg, at Mads Mikkelsen en af de dygtigste skuespillere, vi har herhjemme, og jeg er kæmpestor fan af ham. Han kan desuden bære skurkerollen helt fænomenalt, hvilket han særligt beviser som seriemorder i tv-serien 'Hannibal'.

Selvom den 28-årige Harry Potter-fan, der til daglig er folkeskolelærer, altså sagtens kan se Mads Mikkelsen træde ind i rollen som Gellert Grindelwald, så synes hun, det er uretfærdige odds, han er oppe imod:

- Jeg er frustreret over, at han skal gå i Johnny Depps sko, for nu ender det med at blive et spørgsmål om, hvem der gjorde det bedst.

Men tilliden til, at Mads Mikkelsens skuespiltalent nok skal forløse rollen som Grindelwald, fejler ikke noget:

- Han skal som Grindelwald udstråle en manipulerende charme, og det tror jeg, han vil gøre helt fantastisk.

Internationalt skulderklap

Også DR's filmanmelder Per Juul Carlsen er positivt overrasket over valget.

For selvom Mads Mikkelsen allerede har medvirket i store internationale produktioner af samme kaliber, så er det alligevel noget af et skulderklap at blive udvalgt som Johnny Depps afløser:

- Det er vildt, at han bliver valgt frem for et sikkert amerikansk kort. Det siger noget om, hvor højt placeret Mads Mikkelsen efterhånden er i international film.

For selvom Mads Mikkelsen nok kunne få et par danske hjerter til at hamre lidt hurtigere på baggrund af roller i danske film som 'Efter brylluppet', 'En kort, en lang' – og sågar rollen som Fischer i serien 'Rejseholdet' – så er han på den internationale scene mest kendt som en "dæmonisk" skurk, og ikke en kvindebedårer som Johnny Depp.

- Han er på ingen måde den samme type som Johhny Depp. Jeg har meget svært ved at se ham i hovedrollen i 'Pirates of the Caribbean', siger Per Juul Carlsen.

Men, mener Per Juul Carlsen, måske er det netop Mikkelsens held i denne sammenhæng:

- Måske har man også i filmstudiet tænkt, at Johnny Depp faktisk var lidt for pæn til at spille Gellert Grindelwald. At han mangler noget dæmonisk. Og det ved man med sikkerhed, at Mads Mikkelsen kan levere, da han har spillet Hannibal Lecter.

Claus Christensen, chefredaktør på Filmmagasinet Ekko, tilføjer desuden, at denne rolle er et skridt op ad rangstigen i Hollywood:

- Jeg bider mærke i, at flere af de store internationale medier skriver, at Mads Mikkelsen er et naturligt og oplagt valg som afløser for Johnny Depp.

- Og jeg vil mene, at Mads Mikkelsen med den her rolle træder op i Hollywood-laget lige under Johnny Depp og Brad Pitt, og kommer ind på niveau med skuespillere som Bradley Cooper, Ryan Gosling og Jude Law, siger Claus Christensen.

Det er særligt Mads Mikkelsens rolle som den ikoniske kannibal Hannibal Lecter, der fremhæves, når fans såvel som filmeksperter roser valget af den danske skuespiller som afløser for Johnny Depp. (© Gaumont television)

Den perfekte skurk

Ser man på Mikkelsens cv, så er det at spille skurk i internationale film faktisk blevet lidt af et speciale.

Fra James Bond-skurken Le Chifrre, Marvel-skurken Kaecilius i 'Dr. Strange' og til hans roste portrættering af den kløgtige kannibal Hannibal i tv-serien af samme navn.

Udover skurketjanserne, må vi heller ikke glemme, at den danske skuespiller også har medvirket i 'Star Wars'-universet i skikkelsen af Jyn Ersos far, Galen Erso, i filmen 'Rogue One: A Star Wars Story' fra 2016, hvor han godt nok ikke spiller skurk, men trods alt er hjernen bag opførelsen af Dødsstjernen.

- Det bliver altså ikke større end 'Star Wars', mener Filmanmelder Per Juul Carlsen.

Det skulle ifølge Claus Christensen da lige være James Bond.

- Filmhistorisk er der ikke noget større end det, mener chefredaktøren for Ekko.

Mener du, at Mads Mikkelsen kan komme til at spille 007, hvis han gør det godt i den her nye rolle?

- Ja, det vil jeg da absolut mene, siger Claus Christensen.

Det spørgsmål forholder Per Juul Carlsen sig ikke til. Han mener, at det netop er i roller som Galen Erso i 'Star Wars', at Mads Mikkelsen gør det bedst:

- Både i hans rolle som den sønderskudte far i den aktuelle 'Retfærdighedens ryttere' og som den følsomme, men kraftfulde, far i 'Rogue One: A Star Wars Story', synes jeg, han er på hjemmebane.

Men med et strejf af noget eksotisk i sin engelske accent og et udseende, der er "meget fysisk", forstå Per Juul Carlsen godt, at udlandet ser en god skurk i ham:

- Han har en udstråling af noget fremmedartet, hvilket er med til at gøre ham farlig.

Netflix-filmen 'Polar' fra 2019 havde en hårdkogt Mads Mikkelsen i hovedrollen som "verdens bedste lejemorder" Duncan Vizla. (© Netflix)

Er med til at redde dansk film

Det går i det hele taget ret godt for Mads Mikkelsen i øjeblikket.

I de danske biografer indtager han i øjeblikket hovedroller i to af de film, der er med til at sikre, at biograferne kan indhente noget af al den indtjening, som corona har nægtet dem.

Siden premieren i slutningen af september har 775.000 købt billet til 'Druk', og 200.000 har været i biografen for at se 'Retfærdighedens ryttere' siden premieren for en uge siden.

Det giver et samlet antal solgte billetter for de to film, hvor Mads Mikkelsen har hovedroller i begge, på knap en million. Et tal, der skal måles mod 6,5 millioner biografbilletter, der i alt er solgt i hele 2020.

- Hvis der ikke var nogle gode danske film lige nu, så havde vi stort set ikke noget at vise. I sidste uge var ni ud af de ti mest sete film danske, siger Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer.

- Så man kan godt sige, at de danske film redder biograferne lige nu.

Mads Mikkelsen er netop nu biografaktuel i Thomas Vinterbergs 'Druk'. En film, der fornyligt er blevet offentliggjort som Danmarks bud på en Oscar-vinder ved næste års prisfest i Hollywood. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Det er dog langt fra sikkert, at vi fremover får Mads Mikkelsen at se i lige så mange store danske roller, spår Claus Christensen fra filmmagasinet Ekko.

- På den ene side er det spændende, at en dansk skuespiller er blevet så stor i Hollywood. På den anden side må man som interesseret i dansk film også ærgre sig lidt, for man kan tvivle på, hvor mange danske film, Mads Mikkelsen kommer til at spille med i, hvis han skal rende rundt ovre i Hollywood.

Det er der ifølge chefredaktøren en ret stor chance for (eller risiko, om du vil), hvis han gør det godt som Gellert Grindelwald.

- Så står Hollywood åben for ham, for han har bevist, at han både kan spille de alvorlige, karakterbårne roller og roller i de store blockbustere, siger Claus Christensen.

Og så er det måske ikke længere Ryan Gosling, Bradley Cooper og Jude Law, som Mads Mikkelsen skal slå for at lande de store roller i Hollywood, men nærmere Brad Pitt og Johnny Depp.

- For at komme helt op i det øverste lag, så mener jeg, at vi mangler at se ham i en karakterbåren Hollywood-rolle, hvor han er good guy. Han har mest spillet skurk indtil videre, og sådan en rolle ville give ham det sidste nøk op. Men der er også mulighed for at lande sådan en rolle, hvis han gør det godt i 'Fantastiske skabninger 3'.

FacebookTwitter