'Mage til led kælling skal man lede længe efter': Nyt provokerende drama skider moralen et stykke

'I care a Lot' på Amazon Prime har skurken som hovedperson, og det er nyt og forfriskende.

I 'I care a Lot' bliver det amerikanske værgesystem sat under lup. (Foto: Seacia Pavao © 2020 © Netflix)

Hvorfor skulle du overhovedet kunne få lyst til at tilbringe to timer i selskab med Marla Grayson?

Mage til led kælling skal man lede længe efter.

Den forretningsmodel, hun har bygget op, er lige til at få kvalme af. Med hjælp fra en læge finder hun ældre mennesker, der er så tæt på ikke at kunne pleje sig selv, at hun kan overtage myndigheden over dem.

De gamle og deres familiemedlemmer protesterer naturligvis, men takket være en dommer får Marla Grayson slået fast, at familien ikke er nogen hjælp. Der er for mange følelser involveret. Hvis en advokat derimod står for alt det praktiske, vil alt kun foregå til den gamles bedste.

Således kan Grayson, med juraen på plads, malke de gamle mennesker for al formue og især værdighed.

Hun kan håndplukke et menneske, der fungerer fint, fremstille det som en senil tåbe og derefter skubbe det helt ud i glemslen – uden at de frustrerede familiemedlemmer kan gøre spor.

Britiske Rosamund Pike spiller den kyniske Marla, mens Dianne Wiest spiller et af de mange ofre. (Foto: Seacia Pavao © 2020 © Netflix)

Ville du have set Ringenes Herre, hvis en ork var hovedpersonen?

Hvor kommer den kynisme dog fra?

Tjah, Marla Grayson vil bare gerne være en succes. Hun gider ikke være en taber. Hun er et rovdyr, ikke et bytte, som hun siger, og dermed er hun et billede på den succesfortælling, der ofte præger det amerikanske erhvervsliv. Spis eller blev spist.

Det har vi set før på film fra USA.

Men vi har meget sjældent set det i en hovedrolle. Gennem små to timer opfordrer instruktøren J. Blakeson os til at følge Marla Grayson i tykt og tyndt, som om vi også ønsker, at hun får succes og bliver et rigtig amerikansk businessrovdyr. Det er vi bestemt ikke vant til.

Udover Rosmund Pike finder man også Peter Dinklage på rollelisten. De fleste vil nok især genkende ham fra 'Game of Thrones'. (Foto: Seacia Pavao © 2020 © Netflix)

Ville du havde fulgt med i samtlige otte-ti timers 'Ringenes Herre', hvis hovedpersonen havde været den onde troldmand Saruman eller måske en menig ork? Formentlig ikke. Flere af de amerikanske anmeldere har også virkelig svært ved at forlige sig med idéen om at placere Marla Grayson i front for 'I Care a Lot' – i stedet for, som det plejer at være, at lade et stakkels familiemedlem kæmpe for at se sin gamle mor igen.

Dejligt provokerende

J. Blakeson har naturligvis og heldigvis en pointe, som ikke skal afsløres her. Og den giver god mening. Men inden da skal vi som tilskuere sidde virkelig uroligt i sædet ved at blive presset til at følge Marla Graysons svinkeærinder.

Og så tillader J. Blakeson endda at lade Marla være i et lesbisk forhold til sin lige så smukke og succeslabre assistent, Fran. Hvorfor nu det lille twist? Aner det ikke. Det er netop det dejligt provokerende ved 'I Care a Lot'. Den giver os aldrig ro i sjælen.

Du bør helt sikkert bruge to timer i selskab med Marla Grayson og 'I care a lot', lyder anbefalingen fra DR's anmelder. (Foto: Seacia Pavao © 2020 © Netflix)

Marla Grayson – der bliver spillet indbydende og modemagasinlækkert af Rosamund Pike – er kernen af den amerikanske selvforståelse. Grayson repræsenterer den forretningstilgang, der har skabt USA - Den amerikanske drøm, 'The selfmade Woman', der insisterer på retten til at kæmpe sig op fra ingenting til alting.

Skider moralen et stykke

Så er der jo lige det der med moralen, som Grayson skider et stykke med sin velformede spadseredragt-betrukne bagdel. Blakeson har bestemt øje for moralen, men han lader det være op til publikum at finde balancen i den.

Det spidsfindige trick i 'I Care a Lot' er at lade os følge en person, der gør det, vores samfundsstruktur fortæller os, at vi skal gøre - forfølge succesen.

Samtidig giver filmen Grayson den plads, sympatiske mennesker plejer at få, hovedrollen. Netop derfor er der noget, der skurer i øjne og ører ved synet af den ekstreme, amoralske succesjagt. Den eneste person, der udfordrer Grayson, er såmænd en lige så moralsk korrumperet gangster.

Der går lige lovlig meget standard-thriller i 'I Care a Lot', men det ændrer ikke ved, at J. Blakeson har skabt en film, der gør det dejlig problematisk at være tilskuer. Dem er der alt for få af. Derfor bør du tilbringe to timer i selskab med Marla Grayson.