Malala blev skudt i hovedet af Taliban og vandt Nobelprisen: Nu har hun skrevet kontrakt med streaminggigant

Verdens yngste nobelprismodtager skal skabe nye programmer til Apple TV+.

Nobelprismodtageren Malala Yousafzai indgår stor aftale med streamingtjenesten Apple TV+. (Foto: EDGARD GARRIDO © Scanpix)

Den bare 23-årige pakistanske nobelprismodtager og kvinderettighedsaktivist, Malala Yousafzai, kan snart tilføje endnu en imponerende bedrift til samlingen.

På kvindernes internationale kampdag offentliggjorde hun, at hendes produktionsselskab, Extracurricular, har indgået en flerårig kontrakt med streamingtjenesten Apple TV+.

En kontrakt der indebærer, at Yousafzai vil levere indhold, der spænder lige fra dokumentarer og dramaserier til komedier og børneprogrammer.

- Jeg er virkeligt begejstret over det her, fortæller hun i et interview med CNN.

- Der er min egen historie, som jeg har fortalt og derigennem mødt så mange piger og været i stand til at bygge en platform, hvorfra de også kan fortælle deres historie.

- Men nu er tiden kommet til at gøre endnu mere og til at bringe helt nye perspektiver og historiefortælling til den platform.

Forsøgt myrdet som 15-årig

Den unge kvinde kom for alvor på verdensdagsordenen, da hun i 2012 som 15-årig blev skudt i hovedet på klos hold af Taliban. En islamistisk oprørsgruppe, som hun først anonymt på en blog og sidenhen offentligt havde kritiseret for at nægte piger skolegang.

Sammen med den indiske aktivist Kailash Satyarthi, der også kæmper for børns rettigheder, modtog Malala Yousafzai Nobels fredspris i december 2014. (Foto: pool © Scanpix)

Det planlagte mordforsøg fik dog ikke det resultat, som Taliban havde håbet.

For Malala Yousafzai overlevede mirakuløst det brutale attentat – og havde nu pludseligt hele verdens opmærksomhed.

Hendes kamp for pigers ret til uddannelse har siden gjort hende til forfatter af bestsellerbogen 'Jeg er Malala' fra 2013, grundlægger af Malala-fonden, der "arbejder for en verden, hvor alle piger kan lære og lede uden frygt" – og i 2014 blev hun den yngste modtager af Nobels fredspris nogensinde.

Men nu er tiden altså kommet til at dele andre historier end hendes egen.

Nye perspektiver på dagsordenen

Malala Yousafzai har store forventninger til samarbejdet med Apples streamingtjeneste:

- Jeg tror på, at fortællingernes magt kan bringe familier sammen, skabe venskaber, starte bevægelser og inspirere børn til at drømme.

- Jeg er taknemmelig for at få muligheden for at støtte kvinder, unge, forfattere og kunstnere til at genspejle verden, som de ser den, siger hun ifølge mediet Deadline.

Også Tim Cook, direktør for Apple, er svært begejstret for det nye samarbejde og kalder det i et tweet for en "virkelig spændende nyhed".

Det er i øvrigt ikke første gang, at Yousafzai og Apple arbejder sammen. Tim Cook sidder rent faktisk i bestyrelsen for Malala-fonden, som Apple siden 2018 har støttet.

Som en ung kvinde, der har viet sit liv til at kæmpe for pigers ret til en uddannelse, fejrede hun naturligvis sin egen færdiggørelse af sine studier på Oxford University i sommer med maner. Og kage. Yousafzai færdiggjorde sine studier i filosofi, økonomi og politik. (Foto: MALALA YOUSAFZAI/@MALALA © Scanpix)

Hvad disse programmer mere specifikt kommer til at indeholde, må tiden vise. Men målgruppen for produktionerne fra Extracurricular er ikke overraskende unge kvinder:

- Jeg håber, at vi når ud til unge kvinder og piger, men jeg håber også, at folk i alle aldre vil se med og nyde vores programmer, siger hun ifølge mediet People.

Og programmerne vil derfor også spænde vidt for netop at nå folk i alle aldre. På tapetet er blandt andet animerede serier og komedier, har hun afsløret. Og det er der en særlig grund til:

- Som barn - og særligt da terrorismen begyndte - var det en tryghed at vide, at der eksisterede en verden i tegnefilm, hvor man bare kunne flygte fra virkeligheden og grine og blive underholdt.

- De holder dig underholdt, mens de samtidig deler smukke budskaber, fortæller hun om sin egen forkærlighed for tegnefilm til nyhedsmediet AP.

Malala Yousafzai er faktisk ikke den første nobelprismodtager, der kaster sig over indholdsproduktion til streamingtjenenster. Tidligere præsident Barack Obama har sammen med sin hustru, Michelle Obama, og deres produktionsselskab, Higher Ground Production, indgået en flerårig kontrakt med Netflix.

Det vides endnu ikke, hvornår man første gang kan se indhold fra Malala Yousafzai på Apple TV+.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk