Malmros' film om personlig tragedie er Danmarks Oscar-bud

Filminstruktøren Niels Malmros kan have instrueret en kommende Oscar-vinder.

Niels Malmros med skuespillerne fra 'Sorg og glæde' - Helle Fagralid og Jakob Cedergren. (Foto: © Martin Dam Kristensen, Nordisk Film)

Danske Filminstitut, DFI, har indstillet filmen Sorg og glæde, der er instrueret af Niels Malmros, til en Oscar i kategorien Bedste udenlandske film.

Valget af netop Sorg og glæde er truffet efter et møde onsdag mellem syv repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet.

- Det har været en vanskelig beslutning. Vi har stået med tre meget personlige film af instruktører, som er rigtig godt kendt, og som vi kan være stolte over. De har alle gjort sig internationalt bemærket gennem årene.

Fik premiere sidste år

- Komitéens medlemmer har alligevel enstemmigt valgt at pege på Sorg og glæde, som årets danske deltager, siger formand for komitéen, Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut.

Malmros film blev valgt foran Niels Arden Oplevs Kapgang og Pernille Fischer Christensens En du elsker

Lang vej til Oscar

"Sorg og glæde" fik verdenspremiere på Filmfestivalen i Rom sidste efterår, og har været vist på et stort antal festivaler over hele verden fra Moskva over Sydkorea, Kina og Brasilien til Canada. Herhjemme blev filmen set af 272.000 i biografen. Den havde premiere i november sidste år.

Vejen til en Oscar-statuette er stadig forholdsvis lang for "Sorg og glæde".

Hvert land kan nemlig indstille én film til nominering. Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' "foreign language"-komité, der vælger seks film til en shortliste.

En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til sortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på listen, der derefter består af ni film.

Komité skal nominere fem film

To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.

Den endelige Oscar-nominering offentliggøres 15. januar, mens selve Oscar-uddelingen finder sted 22. februar.

/ritzau/

Hør Niels Malmros fortælle om 'Sorg og Glæde' i et interview fra november sidste år. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5277449ca11f9d1070f2dc51