'Man hopper med på den med det samme': Nicole Kidmans nye stjernespækkede serie er 'uimodståeligt spændende'

Nicole Kidman spiller rollen som den russiske retreat-leder Masha i den underholdende og trashy thriller-serie 'Nine Perfect Strangers'.

Serien er baseret på en bog af forfatteren til 'Big Little Lies' og er lavet af David E. Kelley, der også står bag 'Big Little Lies' og 'The Undoing'. (Foto: Vince Valitutti © Amazon Prime)

Den nye Nicole Kidman-miniserie 'Nine Perfect Strangers' starter som en gyser.

Ikke fordi den er uhyggelig, men fordi den er fuldstændigt skarpt skåret med en intens fremdrift, klare, sjove karakterer og en underholdende og lidt plat præmis.

Man hopper med på den med det samme, fordi det er uimodståeligt spændende at se, ikke om det går galt, men hvordan det går galt.

Vi møder ni forskellige mennesker på vej til det dyreste wellness-ophold i verden.

De er allesammen helt indlysende fucked up og på vej til at få, hvad de fortjener – ikke hvad de ønsker sig.

Et alt for smukt, ungt par kommer drønende i en gul Lamborghini i en skarp dunst af intimitetsproblemer.

Jessica er i gang med at lave en video af sig selv på telefonen, hvor hun fortæller sine følgere, at de er på vej til det sagnomspundne Tranquillum-retreat, der er helt under radaren.

- Jeg ville hashtagge dem for jer venner, men de er så mystiske, at de ikke engang er på social, som Jessica siger, inden Ben kører over et ildevarslende bump, og hun irriteret må opgive optagelsen.

Nicole Kidman spiller Masha, lederen af det terapeutiske opholdssted, der selvfølgelig viser sig at bruge supereffektive og supertvivlsomme metoder.

De ni forskellige gæster er et imponerende ensemble af store stjerner som Michael Shannon, Melissa McCarthy, Regina Hall, Luke Evans og Bobby Cannavale.

Her er tre ting, der gør 'Nine Perfect Strangers' et kig værd.

1

Nicole Kidmans fornemmelse for falske facader

- Kidmans russiske accent i 'Nine Perfect Strangers' virker latterligt påtaget, men man tilgiver det langt henad vejen, fordi hun er superkarismatisk og også så mystisk, at vi og deltagerne heller ikke ved, hvor meget vi kan stole på Mashas baggrundshistorie, mener serie-ekspert Kasper Lundberg. (Foto: Vince Valitutti © Amazon Prime)

De seneste år har Nicole Kidman gennemgået en fascinerende transformation, hvor rollen som Masha er en form for foreløbig kulmination.

Både i 'Big Little Lies' og 'The Undoing' spillede hun de mest centrale roller som ekstremt overklasseløg besat af en smuk facade og hæmningsløst selvbedrag. I begge tilfælde var seriens plot drejet om hendes brutale rejse ind i selverkendelsen.

Hendes mere og mere underligt aldersløse udseende og kølige øjne passer perfekt til rollerne som et voksent menneske, der sidder fast i sin egen udvikling.

I 'Nine Perfect Strangers' har hun og David E. Kelley fundet en rolle, der på mange måder ligger perfekt i forlængelse af de dramatiske portrætter af brat udvikling.

Masha kommer fra Rusland og har arbejdet som topleder i et hårdt, stresset miljø, indtil en nærdødsoplevelse vender op og ned på hendes perspektiv.

Arret efter sin hjerteoperation flasher hun som et smykke i udskæringerne.

Hun beslutter sig for at bruge sit liv på at hjælpe andre og starter wellnesscenteret Tranquillum med den hemmelige "protokol" af smoothies og behandlinger særligt tilpasset de enkelte deltagere.

2

Kult-satire

Forfatteren Liane Moriarty, der har skrevet bogen, som 'Nine Perfect Strangers' baserer sig på, er nok mest berømt for sin bog 'Big Little Lies', der også har fungeret som en meget populær serie i to sæsoner. (Foto: Vince Valitutti © Amazon Prime)

'Nine Perfect Strangers' er baseret på en bog af samme navn af Liane Moriarty ('Et fængslende møde' på dansk).

På skærmen virker den meget beslægtet med det satiriske portræt af en forkælet overklasse i 'The White Lotus', hvor gæsterne også er fanget i deres eget luksusfængsel. Men 'Nine Perfect Strangers' føles i højere grad også som en kommentar til de seneste års dokumentarserier om forskellige kulter og sekter som 'NXIVM', 'Knutby' og Rajneeshpuram i 'Wild Wild Country'.

For hos Masha i Tranquillum er grænsen bevidst glidende mellem New Age-løjer på den ene side – som meditation, faste og "grav din egen grav"-lege – og den totale overgivelse til hendes metoder og den såkaldte "protokol" på den anden.

Liane Moriarty udgav bogen i 2018, hvor bevidstheden om en nyopstået bølge af interesse i psykedeliske stoffer voksede dramatisk i offentligheden. Både i den psykiatriske forskning og på forskellige mere eller mindre autoriserede retreats i en underskov af selvbestaltede gurutyper og retreat-ledere.

Så har jeg vist hverken sagt for meget eller for lidt.

3

Et dyrt ensemble

Det er Jonathan Levine, der er mest kendt for filmen '50/50' der har instrueret serien 'Nine Perfect Strangers'. (Foto: Vince Valitutti © Amazon Prime)

På mange måder er 'The White Lotus' et noget mere sofistikeret og nuanceret portræt af en plaget overklasse, fordi den inkluderer relationen til folk med færre penge og ressourcer.

'Nine Perfect Strangers' er mere optaget af at underholde og skabe mystik og cliffhangers. Til gengæld er den fyldt med kæmpestjerner.

Luke Evans fra 'Fast & Furious' spiller den hårdkogte, homoseksuelle journalist, der drømmer om at få børn.

Bobby Cannavale fra 'Boardwalk Empire' spiller topatleten Tony, der kæmper med medicinafhængighed.

Melissa McCarthy fra 'Bridesmaids' og 'Ghostbusters' spiller forfatteren Frances, der bliver droppet af sit forlag.

Michael Shannon fra 'Man of Steel' og 'Knives Out' spiller den overfornuftige og optimistiske far Napoleon, der dækker over tabet af et barn.

Regina Hall fra 'Black Monday' spiller Carmel, der kæmper med eksplosive raseriudbrud efter sin mands utroskab.

I de første seks afsnit ud af otte, som pressen har fået at se op til premieren, er de fleste af figurerne underholdende hver især, men endnu ikke blandet sammen til den perfekte smoothie, som serien lægger op til.

For Masha er ellers kendt for at vælge sine gæster med omhu og sammensætte den helt rigtige blanding for at kunne skabe den perfekte grobund for radikal transformation under de ti dage på Tranquillum.

Du kan se miniserien 'Nine Perfect Strangers' på Amazon Prime fra den 20. august.

FacebookTwitter