'Man vil hele tiden have mere': Ny dansk serie er spækket med tåkrummende observationer

'Umage' handler om tre, helt almindelige fyre, der skal få hverdagen i deres fælles hjem til at køre på skinner - og den er både humoristisk og vanvittigt musikalsk.

'Umage' er skabt af trioen Umage Image, der siden 2015 har lavet komiske musikvideoer til egne sange. Nu har de fået deres egen komedieserie, hvor musikken stadig spiller en vigtig rolle. (© TV 2 Danmark)

Hvis du nogensinde har boet sammen med andre, som du ikke havde fællesøkonomi med, så kender du det garanteret:

Du står i badet og får pludselig øje på, at din shampoo står et forkert sted, og – Gud forbyde det – låget er ikke lukket (som du ellers altid gør).

Pludselig bliver du overvældet af følelser:

"Jeg ved bare, at en anden har brugt den /for jeg ville aldrig glemme at luk' den.

min elskede shampoo fra Dennis K/og jeg har endda skrevet mit navn på!"

Komiker Ruben Søltoft har siden 2015 haft projektet Umage Image med sine to venner, Jakob Thrane og Theis Kildetoft. De har lavet sjove sange med sjove musikvideoer til, og nu har sangene endelig fået et serieunivers bygget op omkring sig, som de har fortjent.

Serien hedder 'Umage', og første sæson handler om de tre venner Ruben, Jakob og Theis, der bor sammen.

Deres største problemer er, at de ikke har særligt mange penge, og at Jakob har fået en kæreste, der hedder Katrine. Hun er egentlig superflink, men Ruben og Theis synes alligevel, at det ødelægger det hele. Lidt i hvert fald.

- You've changed!, som de synger overdramatisk til Jakob.

Hvad serien mangler i alvorlighed og historiemæssig tyngde, henter den til fulde ind på sin vanvittige, overlegne musikalitet, komiske timing og ekstremt præcise observationer fra livet som ung fattigdrengerøv i storbymiddelklassen.

Afsnittene varer under et kvarter, og sangene ofte under et minut. Scenerne stopper altid før tid, og man vil hele tiden have mere.

I disse tider med overvældende mængder (og længder af) indhold er det faktisk meget smukt at opleve nogen, der insisterer på, at nogle gange er lidt for lidt faktisk lige tilpas.

Her får du tre gode grunde til at kaste dig over 'Umage':

1

Musical-parodi

Ruben Søltoft kunne kalde sig vinder af DM i stand-up i 2010 og har siden haft succes som både komiker, skuespiller i ungdomsserien 'SJIT Happens' og som en del af trioen Umage Image, der nu har skabt serien 'Umage' sammen. (© TV 2 Danmark)

Serien løfter arven fra nyklassikere som 'Flight of the Conchords' og 'Crazy Ex-Girlfriend', der sammensmelter musicalgenren og den musikalske sketch i en længere sammenhængende fortælling.

Humoren i 'Umage' minder om sine udenlandske forgængere, men omsætter vellykket grebene til en meget lille, dansk storbyhverdag.

Der er én sang med i hvert afsnit, og man glæder sig til, at den kommer. For hver gang er sangen ikke bare sjov og catchy, den er også med til at drive plottet frem på en original måde.

Sangen 'Voksenrig' fremføres for eksempel som en montage, der viser, hvad man kan bruge sine penge på. Sangen foreslår blandt andet, at man kan købe den store plastikpose i Kvickly (den dyre med hank), rosin til havregrynene og taxature – engang imellem.

'Voksenrig' kommer, efter Theis har fået job i en bowlinghal til 18.000 kroner om måneden.

Sangen 'Vi skal drikke bord' fungerer som en forklaring af et druk-koncept, der er en fast tradition i vennegruppen:

- 1. Bare køb noget sprut. 2. Stil det på et bord. 3. Så skal du drikke det. 4. Og det er sådan set det.

Lige så snart man tager sig selv i at synge med på sangene, stopper de, men de når lige præcis at få kløerne nok i en til, at man får lyst til at gå ind og genhøre dem bagefter.

2

Anti-rim

Umage Image-medlem Jakob Thrane har mere end otte års erfaring på comedy-scenerne rundt om i landet og er desuden vært på DR's børnekanal Ramasjang. (© TV 2 Danmark)

Et konkret sangskrivningsgreb, som gruppen mestrer til perfektion, er anti-rimet.

Et trick, der kræver ekstremt overskud for ikke bare at virke plat. Men man er aldrig i tvivl om, at de kunne have fundet på noget, der faktisk rimede, så de dårlige enderim bliver et fabelagtigt sjovt krydderi.

Her kan du høre sangen 'You've changed', der handler om, at Ruben og Theis synes, at Jakob har ændret sig, efter han er blevet kæreste med Katrine.

0:00

Det er Jakob og hans irriterende forhold, der tvinger rimene ud af facon for de to andre i 'You've Changed'.

I videoen ser man, at Theis og Ruben griner sammen af noget i radioen, og så kigger de over på Jakob, der også griner... af noget andet. Men det viser sig først i det sidste, dramatiske anti-rim at være af noget helt andet:

Ruben synger:

"Kan du huske den gang, vi havde tømmermænd?/(Jakob: "Altså i morges?") Ja, i sofa-nen!

Vi lå og hørte Mads og monopoldet/Mads sagde, vi har besøg af A-holdet

Theis grint', jeg grint', og du grint'/af en besked fra Katrint'"

3

Ekstremt troværdige detaljer

Til venstre ses karakteren Craxy fra 'Umage', der spilles af Jesper Ole Feit Andersen. (Foto: Kasper Jack Larsen © TV 2 Danmark)

Selvom de tre hovedpersoner er dybt karikerede i deres smålighed og naivitet, er det nok alligevel ikke noget tilfælde, at de har beholdt skuespillernes egne navne.

Universet og sangene i 'Umage' er fyldt til randen med detaljer, der er så livagtige og tåkrummende pinligt præcise, at de næsten kun kan komme fra et levet liv.

Et af de mange vidunderlige øjeblikke i serien udspiller sig, da Theis har inviteret sin Counterstrike-ven Craxy med til bowling og skal møde ham IRL (in real life) for første gang.

Over telefonen, og når de spiller, er Theis fuldstændigt smadret af grin, men da Craxy dukker op til bowling, er han bare en stille Morten Jakobsen med sideskilning og medbragt vand i en termokop (spillet perfekt tørt af en af mine yndlings-birolleskuespillere for tiden, Jesper Ole Feit Andersen, der blandt andet spiller Tobias i '29').

En tilbagevendende – og meget genkendelig – diskussion er, hvad der tilhører hvem, og hvem der skal betale for hvad i bofællesskabet. Her er detaljerne næsten også for gode til ikke være sande.

Jakob siger: - Vi var bare lige inde og tjekke WeShare, og vi kan se, at du har skrevet et fondue-sæt i 12 dele på, siger Jakob.

Ruben svarer: - Ja, det har jeg. Det er jo en ting, man spiser fælles. Man sidder jo ikke og spiser fondue alene.

Jakob: - Han forstår det ikke. Hvad tænker du på? Du er banned fra WeShare.

Ruben: - Okay, så skal jeg bare læne mig tilbage og betale for jeres peber eller hvad?

Theis: - Der er jeg faktisk med Ruben. Det er jo kun dig Jakob, der spiser det peber der.

Jakob: - Er I seriøse? Til forskel fra et fonduesæt står peber på vores fællesliste. Salt, peber, olie. Det er essentials.

Theis: - Salt og olie er essentials. Peber er et spice.

'Umage' får det til at se overdrevet let ud at lave en musical-komedie til unge, og det er let at sluge de korte afsnit i én lang køre.

Men hvis man lige stopper op og lægger mærke til, hvor hårdt der er skåret ind til benet i scener og musik, bliver det faktisk ret tydeligt, at serien har været fem år undervejs.

'Umage' kan ses på TV2 Play.

Facebook
Twitter