Mareridtsudgaven af 'Venner': Vanvittigt morsom kultserie er tilbage

Kan du lide småpsykopatiske karakterer og sort humor, kan du lide 'It's Always Sunny in Philadelphia'. Vi klæder dig på.

Vennerne Dennis, Mac, Dee, Frank og Charlie er tilbage i 12. sæson på Viaplay. Varm op med en lynguide til seriens mest geniale øjeblikke. (© 2016 Fox and its related entities)

Det vælter ind med kvalitetsserier på Viaplay, der via samarbejdet med det amerikanske tv-selskab Fox har adgang til underkanalen FXs imponerende bagkatalog.

Her ses en lang række af nyere seriemesterværker såsom ’Atlanta’, ’Fargo’ og ’American Crime Story’.

Desværre kommer serierne ikke altid rettidigt til den nordiske streamingtjeneste, men det gør ikke serierne mindre værd.

Nu er 12. sæson af kultserien ’It’s Always Sunny in Philadelphia’ endelig landet på Viaplay, og selvom 12 sæsoner lyder som en komplet uoverskuelig mængde af komedie, så er serien et must-see for enhver fan af sort humor.

Småpsykotiske venner er fantastisk morsomme

’It’s Always Sunny in Philadelphia’ handler om fem venner, der sammen driver en irsk pub i Philadelphia, og serien har imponerende nok kørt i 13 år.

Men modsat de fleste andre komedieserier, så er ’It's Always Sunny in Philadelphia’ kun blevet bedre med tiden. For selvom seriens figurer er overdrevne og karikerede, så er der faktisk en tydelig udvikling at spore i dem.

I hver sæson bygges der videre på figurernes personligheder, men modsat andre komedieserier, der som regel er proppet med elskelige figurer, så bliver Dennis, Mac, Dee, Frank og Charlie udelukkende mere usympatiske, grænsende til det småpsykotiske.

Seriens forfattere (som selv spiller Dennis, Mac og Charlie) er tydeligvis inspirerede af ’Seinfeld’s obskure hverdagsbetragtninger og spraglede persongalleri.

Alligevel er ’It’s Always Sunny in Philadelphia’ en af de mest originale og fantastisk morsomme komedieserier, der nogensinde er skabt - og du kan stadig nå at hoppe med på vognen, for serien er allerede blevet forlænget med to sæsoner i den nærmeste fremtid.

Hvis du er nysgerrig men i tvivl om, hvor du skal starte, eller hvis du allerede er fan og vil mindes en række af de mest mesterlige øjeblikke fra serien, så kommer her en guide, der klæder dig på til sæson 12.

(© 2016 Fox and its related entities)

The Nightman Cometh (sæson 4, afsnit 13)

Det allerbedste ved ’Always Sunny’ er skabernes ambitiøse mission om at sprænge rammerne for seriens format så ofte som muligt – i alle sæsoner.

De har lavet adskillige afsnit, som leger med vanvittige koncepter, og ofte kan de på blot tyve minutter skabe et komisk mikrokosmos, som fortæller en dramatisk og afsluttet historie, og som på trods af seriens gakkede udtryk rummer både sublim dramaturgi og satirisk spiddende replikker i absolut topklasse.

Som i afsnittet ’The Nightman Cometh’ der starter med, at Charlie har skrevet en musical og i løbet af afsnittets begrænsede varighed formår at kommentere på problematiske konventioner i Hollywood.

Og så viser det, hvordan en magtposition i showbiz kan skabe et monster - ikke bare i Charlie - men også resten af vennegruppen, som kæmper om at få mest mulig tid på musical-scenen.

(© 2016 Fox and its related entities)

Charlie Work (sæson 10, afsnit 4)

I det teknisk set mest overlegne afsnit af ’Always Sunny’ nogensinde, følger vi Charlie inden, under og efter at fødevarekontrollen er på besøg i vennegruppens hul af en pub.

Afsnittet er filmet i én lang optagelse med Charlie som omdrejningspunktet, der desperat afleder kvinden fra fødevarekontrollens opmærksomhed, mens de andre forsøger at få styr på pubben, så den kan bestå kontrollen.

Det er ikke bare et filmisk imponerende afsnit, der har krævet en uhyre nøje planlægning og formentlig et hav af forsøg, før den sad i skabet. Det er også endnu et eksempel på, at ’Always Sunny’ er mere end blot en fjollet mareridtsversion af ’Venner’.

(© 2016 Fox and its related entities)

The Gang Makes ‘Lethal Weapon 6’ (sæson 9, episode 9)

Vi har tidligere i serien hørt meget om vennegruppens fascination af filmserien ’Lethal Weapon’ (’Dødbringende Våben’) og endda set deres første jammerlige hjemmevideo-forsøg på at lave deres egen uofficielle opfølger til de originale film.

I sæson ni får vi et helt afsnit udelukkende dedikeret til endnu en hjemmelavet ’Lethal Weapon’-efterfølger. Gutterne er gået i banken for at vise filmen til en rådgiver i håb om at få finansieret resten af den.

Dennis og Mac spiller de to betjente, der originalt var spillet af Mel Gibson og Danny Glover, men bytter roller midtvejs, da de ikke kan blive enige om, hvem der skal spille Gibsons rolle.

Mac er i øvrigt på komplet upassende vis malet sort i ansigtet, hvilken den afroamerikanske bankdame, de viser filmen til, ikke sætter pris på.

Det er på mange måder et ekstremt fjollet afsnit, men har man set de gamle ’Lethal Weapon’-film, som parodieres i afsnittet, er det et af de sjoveste serieafsnit nogensinde.

(© 2016 Fox and its related entities)

The Gang Broke Dee (sæson 9, afsnit 1)

Dee Reynolds - eller Sweet Dee, som hun bliver kaldt - er ene kvinde i vennegruppen, og det er ikke altid nemt.

Lidt ligesom Meg i ’Family Guy’ ender hun af uransagelige årsager altid nederst i hierarkiet. Det kan være hårdt i længden, og i dette afsnit har hun nået sin grænse; Dee er blevet deprimeret over altid at blive kaldt ‘bird lady’ af de andre.

Men det er jo ikke sjovt, når man ikke kan voksenmobbe Dee, så derfor beslutter de andre sig for at melde hende til at optræde på en comedy-klub og lover at møde op og støtte hende.

Selvfølgelig kun for at hun kortvarigt kan få det bedre, så de igen kan begynde at mobbe hende.

Til alles overraskelse trives den deprimerede version af Dee på scenen, og på trods af at hendes egen bror, den sygeligt manipulerende og selvoptagede Dennis, gør hvad han kan for at sætte en stopper for hendes succes, ender hun i stedet med at få opfyldt sine drømme med en gæsteoptræden i talkshowet 'Conan'.

Afslutningen er noget af det mest ubehagelige tv, man kan se.

(© 2016 Fox and its related entities)

The D.E.N.N.I.S. system (sæson 5, afsnit 10)

Afsnittet, der på mange måder definerede min yndlingskarakter Dennis.

Det tog mig lidt tid at lure, hvor sjov Glenn Howertons figur egentlig er, men sådan er det tit med de bedste seriefigurer.

Dennis er den mest selvoptagede, grænsende til psykopatiske, seriefigur nogensinde. Afsnittet starter da også med, at han demonstrerer, hvor god han er til at charmere kvinder, ved at afspille telefonsvarerbeskeder, hvor grædende kvinder råber, at de håber, han dør - efter at være blevet droppet af ham.

Men hvordan bliver kvinderne så vilde med Dennis, at de er på grænsen til et sammenbrud?

Det er ikke et tilfælde, men derimod nøje planlagt via The D.E.N.N.I.S. System: Demonstrate value, Engage physically, Nurture dependence, Neglect emotionally, Inspire hope og Seperate entirely.

Et bindegalt system, hvis eneste formål er at manipulere kvinder til at elske Dennis, indtil han til sidst dropper dem.

Alle 12 sæsoner af 'It's Always Sunny in Philadelphia' er tilgængelig på Viaplay.

FacebookTwitter