Maria hvidvasker penge i 'Bedrag': Vi er alle blot få skridt fra at blive kriminelle

Maria Rich spiller bankkvinden Anna, som går fra lovlydig borger til kriminel i DR-serien 'Bedrag III'.

Skuespiller Maria Rich har i 'Bedrag III' fået sin debut som hovedrolle i en tv-serie, hvor hun spiller bankkvinden Anna. (© dr)

'Konto spærret! Lås konto op?'

Anna trykker 'Ja'.

'Bekræft oplåsning?'

Hun tøver, men trykker 'Ja'.

'Kunde godkendt.'

Så enkelt er det. Med to klik er den regelrette bankkvinde Anna direkte impliceret i hvidvaskning i dramaserien 'Bedrag III'.

- Kriminalitet er noget, der ligger som et muligt valg for os allesammen, siger skuespiller Maria Rich, der spiller rollen som Anna.

- Det er små, bitte skridt, man bare kommer til at tage, og så er man i gang med en kriminel løbebane. Anna sidder der og laver et enkelt lille klik ved sit skrivebord i banken, og så vokser det stille og roligt mellem hænderne på hende.

- At det ligger så snublende nært på vores allesammens tilværelse, at ingen af os kan afvise det – dét synes jeg er interessant, siger hun.

Anna (Maria Rich) løfter glasset for den yngre medarbejder, som hun har oplært over årene, der netop har snuppet en forfremmelse for næsen af hende. Et nederlag for Anna, der er medvirkende til, at hun skubbes over kanten og ind i en kriminel verden. (© dr)

Fra gaden til banken

Privat er der ellers langt fra bankkvinden Annas tilværelse til Maria Richs eget liv. Og det er der nok en grund til.

- Jeg elsker at spille roller, der ligger langt væk fra mig selv, så jeg skal strække mig efter karakteren. Da jeg fik rollen, fik jeg at vide, at nu skulle vi passe på, at Anna ikke blev for street, for jeg stod der med mit lange sorte hår og Vesterbro-attitude, siger Maria Rich, mens hun med spredte ben læner sig selvsikkert tilbage i stolen for at understrege ulighederne mellem hende selv og Anna: En bankkvinde hvis væsen og kropssprog er behersket og afmålt.

En afmålt fremtoning Maria Rich i øvrigt lærte sig, da hun i sin research til rollen tilbragte en dag 'i maskinrummet' hos en bank.

- Det er de samlede ben og hænderne oven på hinanden. Det høflige ansigt, der hverken reagerer for lidt eller for meget på det, kunderne siger. Og den tålmodige, lyttende og nærværende attitude, der aldrig bliver dømmende eller insisterende.

- Og det er dét, der gør dem super professionelle. For mig som skuespiller handler det omvendt om at hive privaten på banen og levere med stort kropssprog. Det var virkelig en vigtig byggesten for mig at tage det andet kropssprog til mig, forklarer hun.

Den professionelle tilgang til de bankansattes faglighed bed Maria Rich også mærke i under sin research.

- Der var en helt utrolig respekt omkring deres fag og faglighed. Og de var helt ærlige omkring, at det kriblede i deres fingre, når de fik en stor pose med fakturaer, bilag og regninger, der skulle sorteres. De elskede tal, de elskede systemer og de elskede at ordne. Og det var enormt inspirerende for mig at opleve. For det er bestemt ikke lige sådan, det fungerer hjemme hos mig i privaten.

Maria Rich har i sin research til rollen været en del af hverdagen i en bank. Her lærte hun især det afmålte kropssprog, som er en del af deres professionalisme, som hun siger har været en vigtig byggeklods for hende, i skabelsen af rollen Anna. Her ses Anna dræbe sit eget frustrationsskrig ved hjælp af servietter på bankens toilet. (© dr)

Kvinder over 40 har også en historie at fortælle

Rollen som Anna er dog ikke kun en påmindelse om, at ingen befinder sig særligt langt fra en kriminel løbebane.

Det er også en påmindelse om, at der ikke er blevet fortalt særligt mange fyldestgørende historier om kvinder over 40 år, mener Maria Rich, der selv er 45 år gammel.

- Hvis man skal sige noget om at være en kvinde på min alder i skuespilbranchen, så oplever jeg lige nu, at jeg er sygt heldig. For folk har pludselig opdaget, at der ikke er blevet fortalt historier om kvinder over 40 år. Og der føler jeg nu, at jeg er med til at fortælle dem.

Sammen med Thomas Hwan (tv.) og Esben Smed (tv) er Maria Rich én af 'Bedrag III's hovedroller med rollen som bankkvinden Anna, der lokkes over på den forkerte side af loven. (© dr)

En kvinderolle som bankkvinden Anna er netop en karakter, der viser, at når man som kvinde når en vis alder, så bliver det sværere at komme på banen. Man tæller ligesom ikke rigtig længere, mener Maria Rich.

- Historien om Anna er den første, der sådan ægte sætter kniven lige ind i det ømme punkt: Hvordan er det at være 45 år og sidde i en bank og have været fucking dygtig hele livet, mens det er ens mandlige medstuderende, der sidder inde på hovedkontoret og har alle de fede jobs, spørger hun og tilføjer:

- Det er et sprængfarligt sted at være.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk