Masser af nye danske film på vej: Her er 5 du skal glæde dig til

Et væld af danske film rammer biograflærredet de kommende måneder. Filmekspert Maria Månson guider dig til fem danske film, der tør gå nye veje.

Søren Malling spiller hovedrollen i 'Gud taler ud', mens Danica Curcic har hovedrollen i 'Darling'. Begge film kan opleves i biograferne de kommende måneder. (Foto: Christian Geisnæs/Martin Dam Kristensen)

Danske film er meget mere end hverdagsdramaer og letbenede komedier.

Dette efterår byder for eksempel både på storslået sci-fi fra Københavns oversvømmede gader, sejlende kæmpepærer i gakket børnefilmsanimation og en filmatisering af en bestseller om et tyrannisk familieoverhoved.

Maria Månson, der er vært og filmanmelder på DR K's filmmagasin, Filmselskabet, glæder sig særligt til at se de danske film, der tør gå nye veje.

Her giver hun sine bud på fem nye danske film, som du kan se frem til at synke ned i biografsædet sammen med.

(Foto: Christian Geisnæs)

Darling

- Dette efterår glæder jeg mig til Birgitte Stærmoses nye film 'Darling', der ser ud til at kunne være en dansk pendant til den amerikanske balletfilm fra 2010, 'Black Swan'

Her spiller Danica Curcic en balletdanser, der er kommet ud for en ulykke, og så begynder hendes dubleant på mange måder at overtage hendes plads - også i forhold til hendes kæreste.

- Filmen ser rigtigt spændende ud og er sådan en, der leger med mentale lag og kommer ud i nogle randområder af psykiske tilstande.

- Birgitte Stærmose har blandt andet været med til at skrive manuskript til 'Idealisten', som jeg var rigtig glad for, og så har hun lavet filmen 'Værelse 304', hvor forskellige skæbners historier krydser hinanden på et hotel i København.

- Hun er sådan en, der ikke er bange for at bruge forskellige fortællelag, hvor noget af det kan være syret. Hun er en instruktør der tør. Og det er nok den røde tråd, der går igennem alle de her film, jeg har valgt; det er nogle instruktører, der tør gå nogle andre veje.

'Darling', med blandt andre Danica Curcic, Gustaf Skarsgård og Ulrich Thomsen, har premiere den 19. oktober.

(© Nordisk Film)

Den utrolige historie om den kæmpestore pære

Maria Månson ser også frem til en børnefilm, der godt kan gå hen og blive en dejligt gakket affære.

'Den utrolige historie om den kæmpestore pære' er en filmatisering af børnebogsbestselleren af samme navn.

Filmen udspiller sig ombord på en kæmpemæssig pære, der er ombygget til et skib.

Her er vennerne elefanten Sebastian og katten Mitcho på togt for at redde deres bys elskede borgmester JB, der er strandet på en øde ø.

- Jeg glæder mig til at se filmen, mest fordi, det er en virkelig fin børnebog, som Jakob Martin Strid har lavet, men også fordi, det er holdet bag 'Terkel i knibe', der har produceret den. Derfor tror jeg, der er base for, at filmen er kugleskør og sprudlende på en forfriskende måde, og at det ikke er så pænt, som nogle danske børnefilm godt kan være nogle gange.

'Den utrolige historie om den kæmpestore pære', der har stemmer af blandt andre Peter Frödin, Søren Pilmark og Jakob Oftebro, har premiere den 12. oktober.

(Foto: Rasmus Videbæk)

Qeda

Har du nogensinde overvejet, hvordan København ville se ud, hvis byen stod under vand i et ikke så fjernt fremtidsunivers?

Det er netop baggrunden for Max Kestners nye sci-fi-film 'Qeda'.

I 2095 er Københavns gader oversvømmet som resultat af en miljøkatastrofe.

Derfor skal efterretningschefen Fang Rungs, der på fremtidskompliceret vis har delt sig selv i to, nu sende sin anden halvdel, Gordon Thomas, tilbage til 2017 i et forsøg på at indhente den forskning, der dengang gik tabt, før den kunne forhindre katastrofen. Fang Rung mister under tiden kontakten til Gordon, og så må også han på tidsrejse efter sin anden halvdel.

Nu i et kapløb med tiden for at redde både verden og sig selv.

- Jeg elsker, når vi i Danmark kan finde ud af at lave film i forskellige genrer, og jeg elsker, når der kommer nogle danske film, som ikke er hverdagsrealisme og naturalistiske.

- Vi har ikke nogen specielt lang tradition for fantasy og sci-fi. Og så kan man sige, at hvorfor skal vi så lave det, og det synes jeg vi skal, fordi, vi er nødt til at øve os for at blive gode til det også. Vi har rigtig mange års erfaring med at lave gode dramaer, og jeg stoler på, at Kestner kan løfte den byrde, som det er at lave et mastodontværk, hvor vi får lov til at se København som druknet by. Det glæder jeg mig sindssygt meget til.

'Qeda', med blandt andre Carsten Bjørnlund, Sofia Helin og Marijana Jankovic, har premiere den 16. november.

(Foto: Niels Buchholzer)

En frygtelig kvinde

En kvindes ødelæggende insisteren på at dominere parforholdet, som det opleves gennem mandens øjne, er omdrejningspunktet for filmen 'En frygtelig kvinde' af Christian Tafdrup.

Her viser Rasmus' nye kærlighed, Marie, sig snart at være både manipulerende og besidderisk og på udspekuleret vis i stand at pille ham fra hinanden.

- Jeg var rigtig glad for Christian Tafdrups forrige film, 'Forældre', der også var hans debutfilm. Vi er skidegode i Danmark til at lave hverdagsdramaer, og Tafdrup er rigtigt god til at lege med hverdagsrealismen, hvor han for eksempel tør at putte lidt magisk realisme ind, som han gjorde i 'Forældre'.

- Jeg håber, han også tør gå nogle lidt andre veje og tisse lidt uden for kummen i 'En frygtelig kvinde'.

- Filmen er, som han selv skriver, "et sandfærdigt portræt af kvindens frygtelige natur", og allerede der er vi ude i noget provokation, humor og selvironi, der nogle gange kan være svært at finde i danske dramaer.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til at sidde og se, hvor forfærdelige vi er og blive bekræftet i, at vi er nogle røvhuller, os damer.

'En frygtelig kvinde', med blandt andre Anders Juul og Amanda Collin, har premiere den 25. december.

(Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN)

Gud taler ud

Som et modspil til 'En frygtelig kvinde' kan man jo meget passende give sig i kast med også en frygtelig mand.

- Så har vi også alle sider af den sag: Mænd er frygtelige, og kvinder er frygtelige. Vi er alle sammen forfærdelige, siger Maria Månson.

'Gud taler ud' af Henrik Ruben Genz er baseret på Jens Blendstrups selvbiografiske bestseller af samme navn og har Søren Malling i hovedrollen som selvbestaltet, enevældigt familieoverhoved, der tyranniserer hele sin familie i et parcelhuskvarter i 1980'ernes Risskov.

- Jeg tror, filmen er ret sjov, for Henrik Ruben Genz er rigtig god til at lave nogle finurlige og mærkelige karakterer, der er ude på sådan et overdrev, hvor man kun kan le.

'Gud taler ud', med blandt andre Søren Malling og Lisa Nilsson, har premiere den 28. september.

FacebookTwitter