Masser af nye danske serier på vej: DR og TV 2 blæser til kamp mod Netflix

De to danske hovedkanaler satser benhårdt på nyproduceret dansk fiktion i de kommende år. Og samtidig kommer der meget mere fiktion på begge kanalers streamingtjenester.

To af efterårets store seriesatsninger på dansk tv: TV 2 ZULU's 'Perfekte Steder' og DR1's 'Herrens Veje'. (Foto: © Andreas Omvik/Tine Harden, TV 2/DR)

'Game of Thrones'. 'Stranger Things'. 'The Handmaid's Tale'. 'House of Cards'.

Listen af amerikanske serier produceret af særligt streaminggiganterne HBO og Netflix, der sætter dagsorden i mediebilledet, og som der samtidig bliver diskuteret og analyseret ved kaffemaskinen og over middagsbordet, bliver blot længere og længere.

Men nu skal der snart andre – og danske – boller på suppen i danskernes forbrug af fiktionsserier. I hvert fald hvis det står til de to store tv-stationer DR og TV 2.

- Streaming bliver mere og mere vigtigt for TV 2. Hvor vi førhen har brandet vores fiktionsserier meget på de enkelte kanaler, så arbejder vi nu med, at det hele skal prioriteres ligeligt på vores streamingtjeneste TV 2 PLAY, hvor den enkelte bruger er ligeglad med, om det er en serie fra hovedkanalen eller fra ZULU, siger fiktionschef hos TV 2, Katrine Vogelsang, og fortsætter:

- Den tilgang til fiktionen giver os en masse muligheder for at tænke meget bredere, og det er en ekstrem sjov øvelse at skulle varetage flow og streaming i samme øvelse.

Ny dansk fiktion - hver eneste uge

TV 2 er ifølge fiktionschefen i gang med kanalens største fiktionsår nogensinde, og ambitionen er på sigt at udkomme med ny, dansk fiktion på TV 2 PLAY i samtlige af årets 52 uger.

- Når jeg kigger på, hvad vi har på vej, synes jeg, at TV 2 både i volume, variation og seertække er dem, der favner bredest på dansk fiktion herhjemme, siger Katrine Vogelsang.

Blandt de kommende fiktionsserier fra TV 2-familien er nye sæsoner af seersucceserne 'Badehotellet' og 'Klovn' samt anmelderdarlingen 'Norskov'.

Men også spritnye serier i form af spændingsserien 'Greyzone' med Birgitte Hjort Sørensen, dramaserien 'Kriger' med Danica Curcic og Dar Salim og en serieversion af Henrik Pontoppidans 'Lykke-Per' med Esben Smed i hovedrollen er på vej.

Se en oversigt over alle kommende serier på TV 2 i galleriet her.

 • TV 2 ZULU har haft stor succes med komedieserien 'SJIT Happens', men nu går kanalen nye veje med dramaserien 'Perfekte Steder', der har Sara Hjort Ditlevsen og Gustav Giese i hovedrollerne. Serien har premiere den 10. oktober på TV 2 ZULU. (Foto: © Andreas Omvik, TV 2)
 • Egentlig droppede TV 2 'Norskov' efter den første sæson på grund af for lave seertal. Men med succes på TV 2 PLAY og stor efterspørgsel fra seerne vender serien nu alligevel tilbage med en sæson to på seks afsnit. Anden sæson af 'Norskov' får premiere i løbet af efteråret. (Foto: © Mike Kolloffel, TV 2)
 • TV 2 lancerer i år en spritny familie-julekalender med titlen 'Tinkas Juleeventyr'. Serien har naturligvis premiere den 1. december. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, TV 2)
 • Femte sæson af 'Badehotellet' får premiere i foråret 2018. (Foto: © Mike Kolloffel, TV 2)
 • Birgitte Hjort Sørensen har hovedrollen i spændingsserien 'Greyzone', der bliver filmet både i Danmark, Sverige og Tyskland. Serien får premiere i foråret 2018. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, TV 2)
 • Efter ni års pause fra tv-skærmen vender Frank Hvam og Casper Christensen i løbet af 2018 tilbage til 'Klovn'-universet med en syvende sæson af den populære serie. (Foto: © Per Arnesen, TV 2)
 • Dar Salim og Danica Curcic spiller hovedrollerne i dramaserien 'Kriger', der får premiere på TV 2 i løbet af 2018. (Foto: © Karoline Lieberkind, TV 2)
 • Esben Smed, der tidligere i år blev kåret som 'Shooting Star' ved filmfestivalen i Berlin, spiller hovedrollen som 'Lykke-Per' i tv-serien af samme navn. Serien, der bygger på Henrik Pontoppidans roman, instrueres af Bille August og har premiere i løbet af 2019. (Foto: © Rolf Konow, TV 2)
1 / 8

Kamp om talenterne

De store ambitioner på fiktionsområdet hos TV 2 vækker dog ikke bekymring hos DRs dramachef, Piv Bernth.

- Jeg synes, det er dejligt, at der kommer endnu flere forskellige fiktionstilbud på dansk til danskerne. Det er DR og TV 2 fælles om at producere, og vi laver meget forskellige ting, så jeg ser ikke TV 2 som en konkurrent. Den store konkurrence for begge kanaler kommer fra udlandet og streamingtjenesterne.

- Den eneste konkurrence, der er mellem DR og TV 2, er kampen om talenterne. Det er de samme manuskriptforfattere, producenter, instruktører og skuespillere, vi kæmper om. Danmark er jo et lille land, siger hun.

DR har i årtier haft for vane at sidde tungt på de største og mest populære dramaserier på dansk tv, og danskproduceret drama er da også en vigtig del af tv-stationens programportefølje, forklarer dramachef Piv Bernth.

Hun fremhæver samtidig, at DR sidste år modtog en Æres-Emmy-statuette for igennem en årrække at have udviklet ny, banebrydende tv-dramatik med international succes og for stadig at være en betydelig spiller på det nationale og internationale marked.

DR-serier skal altid være tilgængelige

DR byder til september på en spritny dramaserie med Adam Prices 'Herrens Veje', der har Lars Mikkelsen i hovedrollen. Næste år kommer så den fjerde og sidste sæson af den prisbelønnede krimiserie 'Broen', ligesom en ny sæson af 'Mord uden grænser' og en serieudgave af Jakob Ejersbos roman 'Liberty' rammer de danske tv-skærme.

Se en oversigt over alle kommende serier på DR i galleriet her.

 • Søndag den 24. september har DR premiere på dramaserien 'Herrens Veje', der er skrevet af Adam Price og har Lars Mikkelsen i hovedrollen. Første sæson består af ti afsnit, og i efteråret 2018 kommer anden sæson så med yderligere ti afsnit. (Foto: © Tine Harden, dr)
 • Kirsten Lehfeldt og Søs Egelind, der omkring årtusindeskiftet havde stor succes med serien 'Kongeriget', er klar på igen at kaste sig ud i en række pudsige roller, når deres nye serie 'Selfiestan' får premiere på DR til efteråret. (© Cosmo Film)
 • Fjerde og sidste sæson af den dansk-svenske tv-succes 'Broen' løber over skærmen i januar 2018. Her kan seerne nok engang møde Sofia Helin i rollen som Saga og Thure Lindhardt i rollen som Henrik Sabroe. Fjerde sæson består af otte afsnit. (Foto: © Jens Juncker, Filmlance Int./Nimbus Film)
 • Jakob Ejersbos storsælgende roman 'Liberty' bliver i foråret 2018 til en miniserie på fem afsnit. I de bærende roller ses blandt andre Sofie Gråbøl, Carsten Bjørnlund og Connie Nielsen. (Foto: © Aske Alexander Foss, dr)
 • Den internationtalt producerede 'The Team' - på dansk 'Mord uden grænser' - vender i 2018 tilbage med et helt nyt cast. Marie Bach Hansen fra 'Arvingerne' spiller den danske hovedrolle og får selskab af tyske Jürgen Vogel og belgiske Lynn van Royen. (Foto: © Miklos Szabo, Nordisk Film)
 • Til december 2018 præsenterer DR en helt ny familiejulekalender. Titel, handling og skuespillere er endnu ikke afsløret. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)
1 / 6

Parallelt med de store søndagsdramaer er man også i fuld gang med at udvikle nye serier i forskellige genrer til DR3 og DR2, ligesom man også skal i gang med at producere fiktionsindhold direkte til DR's streamingtjeneste, DR TV.

- Vi skal have så meget fiktion som muligt på DR TV, og derfor arbejdes der også på at få ændret rettighederne, således at vi kan have alle vores fiktionsserier liggende tilgængeligt. I dag er vi nødt til at pille serierne af nettet efter en vis periode på grund af rettigheder. Det er utidssvarende, og det er vi godt klar over, forklarer dramachef Piv Bernth.

Hos Discovery Networks, der står bag blandt andet Kanal 5, der i foråret lancerede dramaserien 'Gidselstagningen' med Paprika Steen, oplyser man, at man har stor appetit på fiktionsområdet, og at man har en klar ambition om at producere ny fiktion, men at man i øjeblikket ikke kan fortælle nærmere om konkrete projekter.