Matt Dillon om von Triers "helvede": Mange kan genkende trangen i ondskab

Hollywoodstjernen spiller seriemorderen Jack i Lars von Triers nye film.

Matt Dillon mener, at filmen udforsker de mørke sider af mennesket. (Foto: VALERY Hache © Scanpix)

Den er allerede blevet kaldt brutal, chokerende og blevet beskyldt for at give kvalme.

Men Lars von Triers nye film, ’The House That Jack Built', der fik premiere på filmfestivalen i Cannes i går, er også en givende kreativ oplevelse.

Det fortæller hovedrolleindehaveren, Matt Dillon, til DR.

- Jeg kan virkelig godt lide Lars’ tilgang, for han giver tilladelse til at fejle, og det er meget vigtigt. Jeg husker følelsen af at skulle afsted på et eventyr med den her film, siger han.

Filmen handler om seriemorderen og psykopaten Jack, og den mediterer over temaet ondskab, mener Matt Dillon.

- Du kan ikke være mere ond end Jack, og det er en meget mærkelig ting at kaste sig ud i. Filmen undersøger den mørke side af menneskets natur, siger han.

Onde handlinger er en form for tvang

Matt Dillon har medvirket i en lang række amerikanske film, hvor han har spillet over for flere af branchens allerstørste navne. I 2004 blev han nomineret til en Oscar for sin rolle i den anmelderroste film 'Crash', hvor han spillede en racistisk politibetjent.

I ’The House That Jack Built' er han sammen med Lars von Trier med til at udfordre publikum, som han forklarer det.

- Når mennesker gør onde handlinger, er der en form for trang. De bliver nødt til at gøre det. Uanset om det er at dræbe folk, som i den her film, eller at spise for meget kage, siger han og beskriver en scene, hvor Jack ikke kan lade være med at vende tilbage til gerningsstedet.

- Mange af os kan nok relatere til det på et eller andet niveau.

Og det er her, Lars von Trier gør det godt.

- Det, at han skaber sit billede af helvede, gør det katarsisk (til en åndelig renselse red.), siger Matt Dillon.

Skal være en forstyrrende oplevelse

Ved gallapremieren i Cannes var der allerede kort inde i filmen en række gæster, der udvandrede fra salen. Matt Dillon medgiver da også, at ’The House That Jack Built' ikke nødvendigvis er for alle.

Selv kæmpede han med en scene, der nær fik ham til at trække sig fra filmen, fordi Lars von Trier ville have den til at være gennemført ubehagelig.

- Han vil have dig til opleve den på en meget forstyrrende måde, og det synes jeg faktisk, er okay, fortæller Matt Dillon.

Publikum skal nemlig forstå budskabet, som han beskriver ved en scene, hvor Jack fortæller et vidne, at hun bare kan skrige. Alle er nemlig ligeglade, og ingen kommer for at hjælpe.

- Og det, tror jeg, er det, Lars vil sige om menneskets natur, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk