Med Adam Price i maskinrummet: Der bliver virkelig diskuteret igennem

Han er ateist. Hun er kristen. Sammen har Adam Price og Karina Dam skrevet manuskriptet til tv-serien 'Herrens Veje'.

Adam Price, hovedfatter på DR-serien 'Herrens Veje', og medforfatter Karina Dam i forfatterrummet i DR Byen i København. (Foto: Martin Fält © dr)

Der burde stå 'spoiler alert' med store bogstaver på døren.

For når man træder ind i rummet på femte sal i DR Byen, er det nærmest umuligt ikke at blive fanget af nogle af de utallige noter og plotafsløringer, der står et eller andet sted i rummet.

Skrevet direkte på glasvæggen, på whiteboards eller på farverige post-its.

Fra gulv til loft er rummet fyldt med detaljer om, hvad der kommer til at ske med familien Krogh, og det kræver sit at holde sig fra fristelsen til at gå på opdagelse i afsløringerne.

Det er her, i 'forfatterrummet', at hovedforfatter Adam Price, medforfatter Karina Dam og resten af manuskriptholdet bag DRs nye dramaserie 'Herrens Veje' holder til.

Det er her, de har ideudviklet, diskuteret og skrevet manuskripterne - og rettet dem igen og igen. Ikke bare til den aktuelle, første sæson af serien, men også til sæson to som sendes næste efterår.

For en fiktions-fanatiker er det som at træde ind i et skattekammer – eller ja… næsten som at træde ind i Guds hus.

- Når vi sætter os herind, så ved vi, at vi har 14 dage til at lave ét afsnit. Et afsnit består af 50-55 scener, og det er dette antal scener, vi ved, vi skal have op at hænge på væggene, inden de 14 dage er gået. Med det udgangspunkt er der lagt op til masser af samtale, forklarer Adam Price.

En stor maskine, der bare kører

Forud for gennemgangen af det enkelte afsnit er der gået flere år.

Fra at have været en spirende idé i Adam Prices hoved bliver det først til et oplæg til en serie, som DR takker ja til at købe. Næste punkt er udarbejdelsen af en projektbeskrivelse – eller en 'bibel', som det meget passende hedder på tv-sprog – der i detaljer beskriver universet, den overordnede fortælling og karaktererne.

Og herefter følger så lange, overordnede snakke om sæsonen i sin helhed, hvor eksempelvis sønnen Christians erkendelsesrejse til Nepal og hans far, provsten Johannes', eskalerende alkoholmisbrug bliver fordelt i kasser svarende til de enkelte afsnit.

Når alt det er på plads, er det så, at forfatterholdet samles i forfatterrummet for at udfærdige et detaljeret, endeligt manuskript til de enkelte afsnit.

- Faktisk laver vi to afsnit af gangen. Mens vi sidder og skriver på to afsnit, er instruktøren til de kommende to afsnit gået i forberedelse, mens instruktøren af de to foregående afsnit, som er blevet optaget, er i gang med at klippe. Det er en kæmpestor maskine, der bare kører og kører, siger Adam Price.

Tavlerne i forfatterrummet er fyldt op med ord, der afslører, hvad der sker i anden sæson af 'Herrens Veje'. (Foto: Martin Fält © dr)

Den maskine, han taler om, kender Adam Price rigtig godt.

Han har tidligere været hovedforfatter på tre sæsoner af successerien 'Borgen' og TV 2-serien 'Anna Pihl' og har derudover været inde over serier som 'Taxa' og 'Nikolaj og Julie'.

Også Karina Dam har haft en finger med i spillet i en række populære tv-serier som 'Arvingerne', 'Sommer' og julekalenderen 'Pagten'.

Det er altså to kompetente og erfarne kræfter, der er de gennemgående tovholdere på fortællingen i 'Herrens Veje'.

Og to som har stor respekt for hinanden.

- Det er selvfølgelig defineret, at Adam er hovedforfatter, men det betyder ikke, at der er noget hierarki, når vi sidder og arbejder, siger Karina Dam.

- Det er fuldstændig lige meget, hvem der siger hvad og hvornår. Vi er sammen om at gøre det her projekt så godt som muligt.

Gudsforhold vækker diskussion

Kodeordet i samarbejdet mellem Adam Price, Karina Dam og resten af forfatterholdet er 'samtale'.

Samtale, samtale, samtale.

De kan sidde i dagevis og bare tale frem og tilbage uden nødvendigvis at få ret meget ned på skrift.

Ofte bevæger samtalerne sig væk fra den specifikke handling og karakterudvikling i 'Herrens Veje', særligt fordi Adam Price er erklæret ateist, mens Karina Dam er kristen og troende.

- Det er en kæmpe, kæmpe fordel for serien, at vi står så forskellige steder i forhold til vores livsanskuelser. Der bliver virkelig diskuteret igennem, og bølgerne kan gå højt, når vi diskuterer en karakters gudsforhold, hvordan hans tro fungerer, hvilket billede han har af Vorherre osv., siger Karina Dam, mens Adam Price fortsætter:

- Den slags diskussioner kan vi fortabe os fuldstændigt i. Vi ender ofte i nogle meget personlige diskussioner om vores forhold til Gud – eller mangel på samme – og det er fantastisk.

  • Karina Dam er i fuld gang med at notere rettelser til første udkast af manuskriptet til afsnit 17 af 'Herrens Veje'. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Ud over Adam Price og Karina Dam sidder også manuskriptforfatter Andreas Garfield med i forfatterrummet i øjeblikket. Han er med inde over de sidste fire afsnit af sæson to. (Foto: Martin Fält © dr)
1 / 2

- 'Herrens Veje' er virkelig summen af de mange holdninger, der er i det her rum. Jeg synes, det ville have været så uendeligt vanskeligt at skrive serien, hvis ikke vi havde haft alle de brydninger med hinanden, og jeg er lykkelig for, at Karina er troende. Jeg ved dog ikke, om hun er lykkelig for, jeg ikke er det, siger Adam Price med et grin.

Selvom det er store, alvorlige emner, de diskuterer, kan de også gøre det med en mere munter tilgang af og til.

Eksempelvis har de indgået et væddemål med hinanden. Et væddemål som først bliver afklaret, når de begge er døde – og et væddemål som Adam Price taber uanset udfaldet, fortæller han.

- Hvis der er et liv efter døden, har vi aftalt, at Karina står nede rundt om hjørnet et sted i den lysende by og siger 'I told you so', og så giver hun et glas altervin. Men hvis der bare er et stort mørke, får jeg godt nok ret – men jo ingen mulighed for at håne hende.

Nye lektier konstant

- Må jeg godt sidde og tygge på den her imens, spørger Karina Dam under interviewet, mens hun tager en bid af en agurkestang.

I forfatterrummet er de ikke vant til at holde frokostpauser eller bare at gå en tur og få lidt frisk luft. De sidder konstant og taler – også når de spiser.

Så både Karina Dam og Adam Price indtager også deres frokost, mens vi taler sammen.

- Vi spiser godt, siger Adam Price og bliver afbrudt af Karina Dam:

- Du spiser altid bedst, for du har jo altid en lækker, hjemmelavet madpakke med. Vi andre spiser bare mad fra kantinen, siger hun med et grin.

Selvom bølgerne kan gå højt af og til, er forfatterrummet primært præget af en god og intens stemning mellem Adam Price, Karina Dam og resten af forfatterholdet. (Foto: Martin Fält © dr)

Som forfattere på så stor en dramasatsning som 'Herrens Veje' er der ikke meget fritid for de to.

Når de ikke sidder sammen i forfatterrummet, er Karina Dam – ud fra de samtaler hele holdet har haft – i gang med at skrive første eller andet udkast på ét afsnit, mens Adam Price er i fuld gang med tredje eller fjerde udkast på et helt andet afsnit.

- Der er hele tiden forskellige niveauer af manuskriptproduktion i gang, og vi har mange gennemskrivninger på 'Herrens Veje'. På nogle serier skriver man manuskriptet igennem tre-fire gange, men her gør vi det syv-otte gange, siger Adam Price.

- Samtidig handler serien også om nogle emner, hvor der altid er noget nyt at sætte sig ind i. Der er hele tiden en ny artikel om kirkelukninger, homovielser eller kirkeasyl. Og ellers kan man jo også altid lige læse Koranen. Der er hele tiden lektier, man kan kaste sig over, men det er gode lektier, og det er super spændende at dykke ned i de her ting, siger Karina Dam og tilføjer:

- Det ligger simpelthen i seriens DNA, at der hele tiden kommer noget tilbage til os, der inspirer os yderligere. Det har vist sig at være en serie, der er større end os alle til sammen.

Facebook
Twitter