Medvirker i over 150 film: Men du kan ikke genkende ham

Med skønhed og elegance spiller Doug Jones overnaturlige væsner i en lang række film, senest i 'The Shape of Water'.

Doug Jones er en skuespiller, du helt sikkert har set.

Uden at vide, hvem han er, og hvordan han ser ud.

Han har en af hovedrollerne i den Oscar-nominerede 'The Shape of Water', som nu endelig har fået dansk premiere.

Manden i monsteret

Helt dækket af latex og skum og med store, umenneskelige mørke øjne – de er kunstige, men han er derinde bag makeuppen, 57-årige Doug Jones.

Han er vant til at spille – næsten – ukendelige væsner.

Det er mexicaneren Guillermo del Toro, der har lavet 'The Shape of Water', og han og Doug Jones har haft et langt samarbejde.

Kæmpekakerlak med karakter

Det begyndte med gyseren 'Mimic' fra 1997, hvor instruktøren bed mærke i Jones ud af mange andre, der spillede kæmpekakerlakker – for Jones indgød sit væsen karakter.

Siden har de to arbejdet sammen i to 'Hellboy'-film, hvor Doug Jones spiller havmanden Abe Sapien.

Og så hans dobbeltrolle i den berømte 'Pans Labyrint', hvor han både er den store faun og den uhyggelige The Pale Man med øjne i håndfladerne.

Her poserer Doug Jones ved figuren, han spiller i 'Pans labyrint', ved udstillingen 'At Home with Monsters' i september 2016. (Foto: Albert L. Ortega © 2016 Albert L. Ortega)

Del Toro vidste, at han til 'The Shape of Water' var nødt til at have én, der kunne spille rigtigt skuespil inden i kostumet – et umælende havvæsen, der formår at udtrykke følelser, kærlighed, frygt og vrede i selv den mindste bevægelse.

Og det kan Doug Jones.

Udstråler skønhed

Han taler med sine elegante hænder og med et vip med hovedet. Når han som The Amphibian Man rejser sig op i fuld figur, langsomt og yndefuldt, udstråler han styrke og autoritet og en sjælden skønhed.

Intet under, at den stumme Elisa bliver forelsket i monstret.

Doug Jones fik sit gennembrud i en McDonald's-reklame i 1987.

Siden har han været med i over 150 produktioner - og kan lige nu ses som rumvæsenet Saru i den nye Star Trek-serie 'Discovery' på Netflix.

Se traileren til 'Shape of Water' her:

FacebookTwitter