Meget mere end Klokkeren fra Notre Dame: 5 film med den ikoniske kirke

Mange film har scener, der er filmet ved Notre Dame. Vi giver dig nogle af de bedste her.

Her sidder skuespillerne Carla Bruni og Owen Wilson foran Notre Dame i filmen 'Midnight in Paris'. (© Scanbox)

Du har sikkert set 'Klokkeren fra Notre Dame' som tegnefilm om den pukkelryggede klokker Quasimodo, der bliver forelsket i yndige Esmeralda.

Og hvis du er vild med gamle film, har du måske endda set den sort-hvide filmudgave fra 1939.

Men der er mange andre film, du kan se i disse dage for at mindes den smukke og 850 år gamle katedral Notre Dame, der mandag aften brød i brand og som nu står amputeret tilbage i Paris.

Vi har fået Ida Rud, filmanmelder og journalist på Troldspejlet, til at anbefale fem gode film, hvor du kan se scener med Notre Dame.

1

Åndeløs

En film, hvor man ser katedralen Notre Dame flere gange, er i Jean-Luc Godards romantiske krimidrama 'Åndeløs' fra 1960.

- I hovedrollen ser vi Jean Seberg som en ung journaliststuderende i Paris. Her møder hun en småkriminel fyr på sit hotel, der ligger lige ved Notre Dame, fortæller Ida Rud.

Filmen er et af de fremmeste eksempler på den franske, nye bølge inden for film, der blev så populær i 60'erne, fortæller Ida Rud. Og det er ikke kun de smukke omgivelser i Paris, der gør filmen elegant.

- Jean Seberg – med det korte, lyse hår – har i flere scener en stribet trøje på. Stilen blev kopieret af mange bagefter og hendes look er ikonisk. Hun er så smuk og speciel.

2

Charade – Tre mand frem for en enke

Her ses Audrey Hepburn og Cary Grant igang med at filme en scene ved Seinen i Paris. (© Getty Images)

Den romantiske spændingsfilm fra 1963 med Hollywood-stjernerne Cary Grant og Audrey Hepburn foregår blandt andet i Paris – og her kommer parret naturligvis også forbi Notre Dame.

- Der er en kendt scene, hvor de går sammen foran Notre Dame og diskuterer, hvem det er, der har slået hendes afdøde mand ihjel, fortæller Ida Rud.

Hun kalder filmen klassisk og meget elegant.

- Det er sådan en 'who done it'-film, som ellers godt kan være en genre, som nogle ser lidt ned på, men den her film er virkelig lækkert lavet. Når man siger Paris, er alt bare lidt mere lækkert end alt andet og meget mere stilfuldt. Alle ser fantastiske ud i Paris, siger Ida Rud.

3

Den fabelagtige Amélie fra Montmartre

Den franske skuespiller Audrey Justine Tautou spiller hovedrollen i Amélie. (© Claudie Ossard Productions)

En af Ida Ruds absolutte yndlingsfilm foregår også i Paris – nemlig 'Den fabelagtige Amélie fra Montmartre' fra 2001.

Og selvom meget af den naturligt nok foregår i Montmartre, er der også filmet en afgørende scene ved Notre Dame – men måske ikke lige sådan den scene, som du regner med.

- Der er en tragikomisk scene, hvor Amelie – som lille pige – går med sin strenge mor ind i Notre Dame for at bede for, at hun får sig en lillebror. Men da de kommer ud af katedralen, springer en turist ud fra Notre Dames tag og lander på Amélies mor, som dør. Lige ude foran katedralen.

Den franske film, der også blev et biografhit herhjemme, kalder Ida Rud for 'en skelsættende film' takket være dens fortælling og det visuelle udtryk med 'den der lidt retro-grønne tone', der får filmen til at se ældre ud.

4

Before Sunset

Hovedrollerne i 'Before Sunset' spilles af Ethan Hawke og Julie Delpy. (© Castle Rock)

'Before Sunset' fra 2004 foregår udelukkende i Paris og er endnu en af Ida Ruds yndlingsfilm.

Den er film nummer to i Richard Linklaters trilogi om Jesse og Celine, der strækker sig over 20 år – i den første film mødes de i Wien, næste gang er det i Paris og i den sidste er de sammen i Grækenland.

I 'Before Sunset' er der en scene, hvor de sejler forbi Notre Dame. Her fortæller Jesse sin veninde, at der vist nok var en tysk soldat under 2. Verdenskrig, der blev beordret til at sprænge den smukke katedral i luften – men han kunne ikke få sig selv til det.

- Og så siger Celine til ham: 'Men du bliver nødt til at tænke på, at Notre Dame en dag ikke vil være her mere', genfortæller Ida Rud og forsætter:

- Hendes pointe er jo, at man skal huske, at tingene ikke består. Men det gør jo ondt i dag.

5

Midnight in Paris

Her ses Carla Bruni og Owen Wilson i en scene foran Norte Dame. (© Scanbox)

- Det kan godt være, at mange ikke synes, at 'Midnight in Paris' er blandt Woody Allens bedste, men jeg synes, den er skøn, siger Ida Rud om instruktørens film fra 2011.

I filmen spiller Owen Wilson en forfatterspire, der tager til Paris med sin forlovede og hendes familie, men som ender med at blive suget ind i en hemmelig verden, hvor han møder alle sine litterære forbilleder fra fortiden.

I filmen ser man ham på et tidspunkt sidde foran Notre Dame sammen med skuespiller, sanger og tidligere præsidentfrue Carla Bruni omgivet af grønne træer.

- Jeg synes, filmen er en fin hyldest til den litterære scene, og jeg fik også lyst til at finde sådan en magisk portal, der fører mig tilbage til de gamle forfatterikoner.

Facebook
Twitter