Melvin vader i succes: Nu er han så populær, at forældre opkalder deres børn efter ham

På rekordtid er Melvin Kakooza blevet en af landets mest populære komikere.

(Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Melvin.

Allerede nu er du sikkert med på, hvem vi taler om. Hvis ikke, så er efternavnet Kakooza.

Han har nemlig været her, der og alle vegne det seneste års tid. Måske var du en af dem, der dyrkede corona-fitness med hamInstagram under nedlukningen i foråret?

Eller også har du måske set ham i 'Stormester', 'Gæsten og Hesten', 'Helt Sort' eller et af de mange andre tv-programmer, han har været med i?

Lige nu er han aktuel med tredje sæson af sin succesfulde serie 'Sunday'. Derfor mødes jeg med ham hos Drive Studios, der har produceret komedieserien.

Man skal ikke være i selskab med Melvin Kakooza længe for at finde ud af, at han er vellidt blandt mange. Alle de kolleger, der går forbi køkkenet, hvor vi står, virker enormt glade for at se ham – og komikeren hilser smilende tilbage og smalltalker med hver enkelt af dem.

"Heeej, godt at se dig! Går det godt?", lyder det venligt fra ham igen og igen.

Selv efter vi har sat os ind i et mødelokale – der med en glasrude adskiller os fra resten af kontoret – bliver der hyppigt smilet og vinket til de forbipasserende.

Takkede nej til drømmekontrakt

Historien om Melvin Kakoozas vej ind i rampelyset begynder den 4. oktober 2016.

Efter opfordring fra flere venner tager han denne dag chancen og melder sig til en open mic på spillestedet V58 i Aarhus – et arrangement, hvor komikere kan prøve deres jokes af.

- Det var på mange måder den dag, der ændrede mit liv, husker Melvin Kakooza.

Debuten går godt, og Melvin Kakooza bliver hurtigt bidt af følelsen af at få folk til at grine.

- Det var en vild oplevelse. Jeg kunne mærke, at når folk grinede, tænkte de ikke på alt muligt andet.

Melvin Kakooza vandt DM i stand-up i 2017 over komikere som Jacob Taarnhøj og Natasha Brock. (© Melvin Kakoozas Facebook)

Kun to uger efter hører han om noget, der hedder DM i standup. Han overvejer, om han skal tilmelde sig, men flere af de andre komikere mener, at han skal vente til året efter – han er trods alt kun lige begyndt.

Den nystartede komiker trodser dog de velmenende råd og melder sig alligevel til konkurrencen.

Og noget tyder på, at det ikke er en helt dum beslutning. 11 måneder og mange optrædener senere står han nemlig på scenen i Glassalen i Tivoli til finalen og får overrakt titlen som danmarksmester i standup 2017.

Præmien er en kontrakt hos comedy-bureauet FBI, der – ud over at sikre vinderen job – også stempler vedkommende som professionel komiker.

Men kan man trodse sine komikerkollegaer én gang, kan man også gøre det igen. Og Melvin Kakooza vælger – som den første nogensinde – at takke nej til kontrakten hos FBI.

- Jeg var så bange, efter jeg havde takket nej. Jeg tænkte: "Der røg min chance. Jeg har kæmpet for at vinde, og nu har jeg smidt det hele væk."

Men at stå alene på en scene med en mikrofon var ikke drømmen for Melvin Kakooza.

- Jeg sad jo med ideen til 'Sunday', som jeg hellere ville lave, og som jeg brændte mere for.

Og endnu engang viser det sig, at Melvin Kakooza har gjort klogt i at gå med sin mavefornemmelse. En uge efter han har takket nej til FBI-kontrakten, bliver han inviteret ind til Drive Studios for at pitche sin idé til 'Sunday', der sidenhen er blevet den mest streamede danske serie på kanalen Xee.

En uge efter Melvin Kakooza takkede nej til kontrakttilbuddet fra FBI, tog Tobias Dybvad fat i ham. Han ville gerne have ham med på som opvarmning på sin kommende turné. Det takkede Melvin Kakooza ja til, hvilket gav ham de kilometer i benene, han havde brug for som ny komiker. (Foto: Martin Kamp © Melvin Kakoozas Facebook)

Standup var en indgang til mediebranchen

Når man ser, hvor hurtigt det er gået for Melvin Kakooza, siden han havde sin debut som komiker, kan man godt få det indtryk, at han er kommet let til tingene. At han med sit venlige sind og komiske naturtalent har fået en forlomme af hele comedybranchen.

Men tænker man det, kan man godt tro om igen, for selvom den 4. oktober 2016 er en vigtig dato for Melvin Kakooza, er det langt fra dér, hans historie starter.

Faktisk opstår ideen til 'Sunday' allerede i 2009, da han er U19-spiller hos FC Fredericia.

Men hvad gør man, når man selv synes, man har en god idé, men også godt er klar over, at man er Mr. Nobody i mediebranchen?

Først og fremmest søger man ind på DR's talenthold, der udvikler medietalenter. Og når man bliver afvist dér, starter man som standupkomiker og bruger et lille år på at vinde DM i standup – ikke fordi det er dét, man virkelig brænder for, men fordi man ved, det er en måde at få en fod indenfor.

Det var i hvert fald Melvin Kakoozas vej til succes.

- Jeg kunne jo ikke bare møde op foran et produktionsselskab og sige: "Hej, jeg er lærerstuderende. Jeg har en megafed idé, nu skal I høre," griner han.

- Så for mig var det en måde at vise, at jeg ikke bare var en eller anden åndsbolle med en idé, men at jeg faktisk ville noget med det.

I 2019 turnerede Melvin Kakooza med sit eget talkshow 'Early Late Night Show'. (Foto: Martin Kamp © Melvin Kakoozas Facebook)

Melvin Kakooza optræder stadig med standup og synes, at det både er sjovt og spændende. Alligevel har det aldrig været dét, men derimod fjernsyn, som han har brændt for.

- Jeg har altid syntes, det var sjovere at male billedet og tage dig med ind i scenariet end at konstruere en joke.

Og selvom han godt kunne omdanne 'Sunday' til jokes, som han kunne fortælle oppe på en scene, er det netop i sitcom-formatet, han får lov til at gøre det, han er bedst til – nemlig at tage dig med ind i situationerne.

Vores forskellighed kan binde os sammen

Ideen og alle historierne til 'Sunday' opstod, da Melvin Kakooza selv spillede ungdomsfodbold i Fredericia.

Noget er taget fra hans eget liv. For eksempel når modstanderne per automatik troede, at han var pissegod, inden han overhovedet havde rørt bolden, alene på grund af hans hudfarve.

Andet er taget fra de spillere, han mødte, der var kommet til Danmark fra andre lande. Eksempelvis snakkede han med en spiller fra FC Midtjylland, der lige var kommet til landet.

- Noget så basalt, som at det sner i Danmark – det havde han ikke fået at vide. Så første gang det sneede, troede han jo, at verden var ved at gå under.

- Jeg begyndte at snakke med flere og flere spillere, der var kommet til danske superligaklubber. Og selvom det var godt, og de kunne sende penge hjem til deres familier, var de helt rundtossede rent kulturelt. Det synes jeg var en smuk og sjov historie at fortælle.

Jesper Rofelt, der er instruktør på serien, har en stor andel i de karakterer og det univers, der er skabt rundt om Sunday. - Jesper Rofelt har været genial til at skabe de andre karakterer og male det store billede. Serien var ikke blevet nær så god uden ham, siger Melvin Kakooza. (Foto: Per Arnesen © Xee)

Samtidig var det vigtigt for Melvin Kakooza, at han skabte et kærligt univers, hvor Sunday ikke blev fremstillet som en dum afrikaner og danskerne som racister, men at de malplacerede bemærkninger og kommentarer var et resultat af misforståelser og ikke had.

- Det er vigtigt for mig, at de kulturelle forskelle, der er i Danmark, ikke behøver være en hæmsko, men derimod er noget, vi værner om og kan grine af. At vores anderledeshed ikke er en modsætning, men noget der rent faktisk kan binde os sammen.

Og for Melvin Kakooza er karakteren Sunday ikke kun et billede på, hvordan det er for en mørkhudet mand at komme til Danmark, men også hvordan det generelt kan være at befinde sig i omgivelser, hvor man er forvirret over de sociale og kulturelle normer. Det kunne altså lige så vel være en ungarsk håndboldspiller i Sverige eller en dansk universitetsstuderende i Japan.

Og så skulle man gerne kunne genkende sig selv i det brede persongalleri, der er i serien, siger han. Ikke kun i Sunday, men også i træneren, der kæmper for at holde det hele sammen, eller den dumsmarte Jonas – eller You're an ass, som Sunday udtaler det i serien – som i virkeligheden kæmper med usikkerhed.

- Jeg håber, at folk kan genkende sig i karaktererne og se, hvordan det ser ud udefra. Måske endda grine af det og tænke en ekstra gang over de ting, de gør eller siger.

- Mine venner opfordrede mig flere gange til at optræde med standup, men jeg var meget tilbageholden. Jeg havde set 'American Idol', hvor vennerne bilder dem ind, at de synger pisse godt, og så går de til audition og gør sig selv fuldstændig til grin. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Er taknemmelig for, at succesen kom sent

Melvin Kakoozas kalender har været tætpakket de sidste par år. Det har været vildt for ham pludselig at vinde så mange tv-priser. At se plakater af sig selv på busstoppesteder og store bannere på Kongens Nytorv. At få highfives i byen og få taget selfies i supermarkedet. Og blive genkendt overalt – både når man er i Danmarks små forstæder, og når man er på optagelse i USA.

- Det mest sindssyge er nok, at jeg er begyndt at få beskeder på Instagram fra forældre, der opkalder deres børn efter mig. Jeg føler virkelig, at jeg skal balancere på en knivsæg, for jeg kan jo ikke lave en skandale, når der er børn, der er opkaldt efter mig.

Og generelt er han glad og taknemmelig for, at succesen først er kommet, efter han er blevet voksen, så han nåede at blive afklaret med, hvem han var som menneske, hvad han ville med sit liv og hvilke ambitioner og prioriteringer, han havde.

- Med al respekt for de unge, der oplever en ekstrem opmærksomhed, så tror jeg ikke, at jeg kunne have rummet det, hvis det var kommet, da jeg var 17 år. Alderen har helt klart gjort, at jeg har kunnet tackle det på en anden måde. Især med den opdragelse, jeg har fået.

Melvin Kakooza kommer nemlig fra et stærkt bagland med en familie, der har lært ham, at man skal være taknemmelig for de ting, man har, og det man får.

Og med to yngre brødre har han altid følt, at han havde noget at stå til ansvar for.

- Jeg har en lillebror på 13 år, som jeg vildt gerne vil have kan se op til sin storebror.

- Jeg ville blive virkelig ked af det, hvis han blev skuffet, når han så på mig, fordi jeg skejede totalt ud.

Succesen føles godt for Melvin Kakooza. En ting er, at han får ros og komplimenter fra både unge og gamle for det, han laver. Men det har også hjulpet på selvtilliden – og alle de negative tanker, han før dunkede sig selv oven i hovedet med, er stille og roligt forsvundet, siger han.

Melvin Kakooza håber, at andre kan bruge ham som eksempel på, at man aldrig skal opgive sine drømme, men blive ved med at kæmpe for dem. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Drømmer om det store lærred

I øjeblikket ruller tredje sæson af 'Sunday' over de danske tv-skærme. Samtidig har Melvin Kakooza og resten af holdet bag serien færdiggjort optagelserne til en fjerde sæson.

Det er onsdag eftermiddag, da jeg spørger Melvin Kakooza, om han ikke snart har brug for en pause efter flere år, hvor kalenderen har været fuldt booket.

- Jamen, jeg har jo holdt fri siden i fredags.

Så du har holdt weekend?

- Det er i hvert fald det længste, jeg har haft fri indtil videre, griner han.

Selv tanken om at holde fri dvæler han ikke ved længe, før han begynder at tale om, hvad han håber, at fremtiden byder på.

- Jeg har jo en drøm om at lave 'Sunday The Movie' til biografen...

Og med det indtryk, jeg har fået af Melvin Kakooza efter at have snakket med ham, kan det kun være et spørgsmål om tid, før en biograffilm bliver en realitet.