'Mere underholdende end nogensinde': Nu rammer ny sæson af en af verdens bedste serier

Der er meget nyt at glæde sig til i den nye sæson af 'The Crown'. Vi peger på de tre vigtigste nyskabelser.

Skuespiller Emma Corrin brillerer som prinsesse Diana i fjerde sæson af 'The Crown'. Portrættet af prinsessen er mere nuanceret, end vi normalt ser Diana, mener serieekspert. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

'The Crown' er igennem adskillige sæsoner blevet en af de få store dramaserier, som man bare følge med i.

Det kan synes overraskende, at en historisk serie om noget så antikt som det britiske kongehus er så populær. Svaret ligger i skabernes evne til at portrættere fortiden med en enorm nutidig relevans.

Hvad enten det er ligestilling, mediernes fremstilling af kongehuset og kendte mennesker generelt eller de mere grundlæggende menneskelige problematikker, så er serien altid i trit med virkeligheden. Det, på trods af, at serien på mange måder "blot" er en visuelt overdådig sæbeopera, der synes mest levende i de intrigante øjeblikke.

Seriens skaber er den 57-årige engelske manuskriptforfatter Peter Morgan, som i årevis har gjort karriere ud af at dramatisere virkelige politiske og royale begivenheder.

Siden han kickstartede filmkarrieren med kongekomedien 'King Ralph' i 1991, har han blandt andet lavet filmen, 'The Queen', der handlede om prinsesse Dianas død.

Han er også manden bag 'The Last King of Scotland', som handler om en skotsk læge, der bliver ansat af Ugandas tidligere præsident Idi Amin, og filmen 'Frost/Nixon', der beskrev de famøse interviews efter Watergate-skandalen imellem den amerikanske præsident Richard Nixon og journalisten David Frost.

Morgan har med sin flair for det royale og det politiske med andre ord varmet op til at lave 'The Crown' siden starten af 1990'erne, og man mærker hurtigt hans fornemmelse for både storpolitik og de personlige intriger, der måske/måske ikke har udspillet sig bag de lukkede døre i Buckingham Palace.

'The Crown' er kronen på værket i Morgans imponerende karriere, og han fortsætter den suveræne stil her i fjerde sæson. Den synes mere underholdende end nogensinde før - dog med enkelte negative konsekvenser som følge.

Lad os kigge nærmere på de nye elementer og biroller, som altid gør det spændende at kaste sig over en ny sæson 'The Crown'.

1

Frygten for terror sniger sig ind på kongehuset

Olivia Colman spiller dronning Elizabeth ll i tredje og nu fjerde sæson af 'The Crown'. I baggrunden ses Tobias Menzies som dronningens mand, prins Philip. (Foto: Liam Daniel © Netflix 2020)

Frygten for terror, som vi oplever den i dag, er ikke en ny ting.

Igennem specielt 1970'erne og 1980'erne levede engelske borgere i frygt for den irske terrororganisation Irish Republican Army, bedre kendt under forkortelsen IRA.

Det er netop denne frygt, som er udgangspunktet for fjerde sæson, der starter med premierminister Margaret Thatchers indsættelse i 1979 og nogle af de udfordringer, hun stod overfor i et splittet Storbritannien.

Som altid har dronningen mere indflydelse, end man lige skulle tro. Traditionen tro mødes Elizabeth løbende med den nye premierminister - som i første omgang lader til at indgyde respekt hos den ellers altid småskeptiske dronning, der efterhånden har været igennem en lang række statsoverhoveder.

Dog stopper fascinationen brat, da Margaret Thatcher, der ironisk nok blev hyldet for at være den første kvindelige premierminister, siger til dronningen, at hun ikke mener, at kvinder er i stand til at besidde topposter.

Herfra bevæger de to sig længere fra hinanden. Tre afsnit inde i sæsonen er jeg fortsat spændt på at se, om IRA's terrorhandlinger forener eller splitter de to alfahun'er yderligere.

Situationen tilspidses, da et højtstående britisk medlem af kongehuset dør i et terrorangreb, og kampen pludseligt bliver mere personlig.

Men Elizabeth er dronning for hele Storbritannien, og ikke kun England, så hun står selvsagt i en vanskelig situation.

2

En karikeret Margaret Thatcher

Gillian Anderson portrætterer den britiske premierminister, Margaret Thatcher, som regerede Storbritannien fra 1979-1990. Thatcher var den første kvindelige premierminister og blev i folkemunde kaldt 'Iron Lady' (jernladyen) på grund af hendes stålsatte vilje. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

I denne sæson føles det, som om man er gået efter en mere identisk gengivelse af visse historiske figurer - og med blandet resultat som følge.

Jeg synes ikke, at Gillian Anderson som den kyniske og konservative premierminister Margaret Thatcher, fungerer helt på det niveau, vi efterhånden forventer af 'The Crown'.

Jeg har altid sat pris på de nuancerede portrætter, og selvom flere af seriens figurer ligner virkelighedens personer ret præcist, så har man aldrig overgjort hverken den visuelle eller skuespilmæssige fremtoning.

Hverken Claire Foy eller Olivia Colman, der begge har spillet dronning Elizabeth i serien, kan påstås at ligne den engelske dronning synderligt meget, og den unge Josh O'Connor, der spiller prins Charles, har højst hårfarven og ørerne til fælles med virkelighedens prins.

De overbeviser os derimod med deres version af virkelighedens figurer, og dét er langt stærkere.

Andersons portræt af den engelske 'iron lady', som Margaret Thatcher populært kaldes, nærmer sig dog en 'Saturday Night Live'-sketch i det første afsnit.

Parykken er stor og voluminøs, men det er ikke nødvendigvis problemet.

Det er nærmere den teatralske og overdrevne gengivelse af Thatchers let snøvlende og følelsesløse talemåde og mimik, der føles, som om den hører hjemme i en anden og mere banal serie.

Man vænner sig dog til Anderssons stil, og et par afsnit inde formår hun i højere grad at fange noget af den rappe spydighed og tørre humor, som trods alt også kendetegnede Englands premierminister igennem 1980'erne.

3

… Og endelig får vi prinsesse Diana med i serien!

Prinsesse Diana havde et turbulent forhold til sin mand, prins Charles, og resten af det britiske kongehus. 'The Crown's fjerde sæson skildrer begyndelsen af deres forhold. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Seere af seriens tre tidligere sæsoner har formentlig glædet sig ligeså meget som undertegnede til at se, hvordan det engelske kongehus' engang så skinnende stjerne, prinsesse Diana, bliver portrætteret - og det skuffer ikke.

Det unge stortalent Emma Corrin er skræmmende god som Diana og rummer flere facetter end blot den engleagtige arketype, hun ofte bliver reduceret til.

Skal man tro begivenhederne i 'The Crown', så var Diana langt fra en artig nikkedukke, men derimod en ung kvinde, der vidste, hvad hun ville, og ikke var bange for at stile højt. Det er faktisk på mange måder et modigt portræt af en kalkuleret - omend dybt karismatisk - og naturligt elskværdig kvinde. Serien giver det indtryk, at hun ikke bare er blevet valgt af kongehuset - hun efterstræber også selv et liv i rampelyset.

Corrin både bevæger sig som og ligner Diana i sådan en grad, at man tager sig selv i at glemme, at det er fiktion. Det må have været angstprovokerende at påtage sig en rolle som hele Englands sweetheart, men Corrin respekterer figuren og tilføjer tilmed et twist af sin egen charme og mystik.

Morgan holder heller ikke igen, og Dianas problemer med en spiseforstyrrelse bliver portrætteret i en sådan grad, at enkelte afsnit indeholder en advarsel, inden afsnittene begynder.

Det er en lettelse, at den tidligere prinsesse ikke bliver portrætteret overfladisk, og at hendes forhold til prins Charles, omend sødt og lystfuldt i starten, ikke er nogen dans på roser.

De store forventinger om lykke og prinsen på den hvide hest erstattes hurtigt af virkeligheden, hvor dét at indgå i et forhold med kronprinsen først og fremmest er et job, der skal udføres. Præcis, som vi har set det med prins Philip og dronning Elizabeth, der på skift elsker hinandens selvvalgte selskab og samtidig ikke kan udstå det fængsel af et partforhold, de befinder sig i.

Med tilføjelsen af prinsesse Diana forventer jeg, at mange nye seere står på 'The Crown', og jeg kan blot sige: Velkommen - I vil ikke fortryde det.

'The Crown' er nemlig stadig en af verdens absolut bedste serier.

De første tre sæsoner af 'The Crown' kan streames på Netflix nu, og fjerde sæson kommer søndag.

FacebookTwitter