Meryl Streep kritiseres for bizar fejl i ny film. 'Slap nu af,' siger filmekspert

Filmekspert opfordrer til at slå koldt vand i blodet, inden man kritiserer Streep for at spille latinamerikaner i ny film.

70-årige Meryl Streep er kommet under kritik for én af sine to roller i filmen 'The Laundromat'. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)

- En bizar og irriterende uprovokeret fejl.

Vanity Fair lægger ikke fingrene imellem i deres anmeldelse af den nye Steven Soderbergh-film 'The Laundromat', der har Meryl Streep, Antonio Banderas og Gary Oldman i de bærende roller.

Den bizarre og uprovokerede fejl, bladet omtaler, henviser til en af Meryl Streeps to roller i filmen.

I 'The Laundromat' spiller Oscar-darlingen både en stor, bærende rolle som en hvid, amerikansk enke, der efterforsker sin mands rolle i forbindelse med de såkaldte Panama Papers. Men hun spiller også en langt mindre birolle som latinamerikansk kontorassistent i et advokatfirma i Panama - iført sort paryk, hoftepolstring og en latinamerikansk accent.

The Independent kalder rollen som kontorassistent for 'virkelig mærkelig', mens The Film Bite beskylder hende for 'blackfacing' (når en hvid person prøver at fremstå som en del af en anden kultur end den, man selv er født ind i).

Hvor går grænsen?

Filmekspert Casper Christensen fra Filmnørdens Hjørne opfordrer dog til, at man slår koldt vand i blodet, inden man giver sig til at kritisere Meryl Streep.

- Hvis du tager de superfølsomme briller på, så går det selvfølgelig ikke, at Meryl Streep spiller en latinamerikansk dame i 2019, hvor vi er super opmærksomme på repræsentation både i forhold til seksualitet, race og kultur. Det åbner for det evige spørgsmål: Hvor går grænsen?

- Må hun så spille en på 40 år? Eller er der så en 40-årig, der bliver krænket? Jeg er opmærksom på og anerkender til fulde, at vi ikke skal være racistiske hverken bevidst eller ubevidst, og det er jo det, denne her diskussion i bund og grund handler om. Men i det her tilfælde får jeg lyst til at sige: Slap nu af.

Meryl Streep i hovedrollen som Ellen Martin i 'The Laundromat', hvor hun også spiller en latinamerikansk kontorassistent. Streep har vundet i alt tre Oscars gennem sin karriere. (Foto: Claudette Barius/Netflix)

Casper Christensen medgiver, at det 'måske ser lidt mærkeligt ud', at Meryl Streep spiller en latinamerikansk dame, men pointerer samtidig, at det jo ligger i selve skuespillets dna, at man spiller en anden end sig selv.

Han mener desuden, at Meryl Streep har en fintfølende evne til at 'navigere i de her rørte vande'.

- Jeg kunne forstå kritikken, hvis hun havde spillet hovedrollen som en latinamerikansk kone, og man sad og famlede efter en årsag til, hvorfor den rolle ikke var gået til en latinamerikaner, men det her er jo en lille rolle, og måske er der er en grund til, hun har fået den, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, vi bør blive bedre til at holde fokus på bolden og spørge interesseret ind til, hvorfor man har gjort, som man har gjort, i stedet for altid bare at fare op i det røde felt med det samme.

Hverken Meryl Streep eller Steven Soderbergh har udtalt sig i forbindelse med kritikken, men Casper Christensen tror ikke på, at de har villet provokere med Streeps rolle som latinamerikansk kontorassistent.

- Det kan sagtens være, det er et fuckup, men det tvivler jeg på, for hverken Soderbergh eller Streep har en agenda om at ville provokere eller pisse nogen af.

Meryl Streep har ikke udtalt sig i forbindelse med kritikken af hendes rolle i 'The Laundromat'. Her poserer hun med sine medspillere i filmen, Antonio Banderas (til venstre) og Gary Oldman, under Toronto International Film Festival. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)