Mesterværket 'Dunkirk' er en fysisk oplevelse i biografen

Christopher Nolans krigsfilm har fået pulsen til at stige, sveden til at pible frem og biografsædet til at ryste under både danske og udenlandske anmeldere.

Den relativt ukendte skuespiller Fionn Whitehead spiller den bærende rolle som soldaten Tommy i filmen 'Dunkirk'. Tommy er en af de 400.000 soldater, der bliver tilbage på stranden ved Dunkerque i Frankrig efter nederlaget til Nazi-Tysklands tropper i 1940. (Foto: © Melinda Sue Gordon, © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.)

’Dunkirk’ er ifølge magasinet TIME et mesterværk.

The Guardian kalder det instruktør Christopher Nolans hidtil bedste film.

Og magasinet Rolling Stones går så langt som til at sige, at filmen, der skildrer evakueringen af allierede tropper fra stranden i Dunkerque i Frankrig under Anden Verdenskrig, er den bedste krigsfilm nogensinde.

Ligesom de udenlandske medier er også de danske svært begejstrede for krigsfilmen, der har premiere i dag.

Nervepirrende totaloplevelse

Soundvenue giver topkarakter til den nøgterne, usentimentale og fåmælte krigsfilm, som anmelder Jesper Olsen synes langt bedre om end to af instruktørens seneste film, ’The Dark Knight Rises’ og ’Interstellar’.

Han kalder filmen ’en decideret fysisk udmattende totaloplevelse’.

- Den slipper ikke et sekund sit tag i tilskueren i løbet af sin stramt komponerede spilletid (106 minutter, red.), skriver han.

'Dunkirk' er meget konsekvent i sin fortælleform, skriver anmelderne. Historien er fortalt ud fra de allieredes perspektiv, og ikke én tysker ses i filmen. (Foto: © Courtesy of Warner Bros. Picture, © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Politiken giver fem hjerter og skriver, at hvert eneste sekund af filmen er nervepirrende.

Berlingske giver fem stjerner for sommerens store filmoplevelse, der både er skrevet, instrueret og produceret af Christopher Nolan.

Ifølge avisens anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen har Nolan, der altid fortæller sine historier på ’tankevækkende måder’, med en film om så veldokumenteret en historisk begivenhed skabt store forventninger.

Og levet op til dem.

- At kunne give publikum svedige hænder og hurtig puls, selv om udfaldet af situationen ved Dunkerque er kendt i forvejen af enhver, er en bedrift, skriver anmelderen, der mener, at dette lykkes ved at zoome ind på forskellige skæbner.

- Hvorvidt de klarer den, er jo ikke til at vide, selv om man kan sin historie.

Man sidder på kanten af sædet

Information uddeler ikke karakterer, men skriver, at Nolan har formået at lave en suspensefilm af samme kaliber som nogle af Alfred Hitchcocks film.

- Man ved, at noget forfærdeligt vil ske, hvorfor man sidder på kanten af sit sæde og venter på, hvornår det mon sker, skriver anmelder Christian Monggaard.

Han kalder filmen så medrivende og fysisk en oplevelse – ’et nådesløst angreb på ens sanser’ – at det næsten er som at være der selv, på stranden i Dunkerque.

- På lydsporet hyler fly, og bomber eksploderer med en kraft, der kan mærkes i biografen. Gulvet og ens sæde ryster, og man knuger sit armlæn, så knoerne bliver ganske hvide.

Britiske Christopher Nolan fik sit gennembrud som instruktør med filmen 'Memento' fra 2000. Siden har han lavet flere storfilm - blandt andet tre film i Batman-serien samt 'Inception' og 'Interstellar'. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix)

Jyllands-Postens anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup, der giver fem stjerner, havde også en decideret fysisk oplevelse i biografen.

- 'Dunkirk' er en masterclass i, hvor effektivt filmsproget kan diktere tilskuerens puls, svedproduktion og generelle sindstilstand, skriver han, og konkluderer:

- Der er langt mellem biografoplevelser, der på samme måde sætter sig i kroppen som 'Dunkirk'.