Mikkel Boe spiller kvinde i ny film: 'Jeg tænkte bare, at det her lyder for vildt!'

Skuespilleren springer ud som transkvinde i ny film, der er baseret på instruktørens egen barndom.

Du kender ham nok bedst som den sindssyge kong Christian 7. i filmen 'En kongelig affære' eller som Emil Grønnegaard i DR-serien 'Arvingerne'.

Det kan også være, du har set den høje, slanke Mikkel Boe Følsgaard med den karakteristiske krogede næse spille med i 'De standhaftige', 'Den bedste mand' eller 'The Rain'.

Men du har med garanti ikke set ham spille kvinde. Før nu.

I denne uge springer han nemlig ud som transkvinde på det store lærred. Det gør han i Malou Reymanns spillefilmsdebut 'En helt almindelig familie', hvor han spiller familiefaren Thomas, der vælger at blive til Agnete.

- Køn har i mange år været to ting. Og det skal vi begynde at redefinere, mener Mikkel Boe Følsgaard, der i 'En helt almindelig familie' spiller transkvinden Agnete. (Foto: Jonas Svensson © Nordisk Film)

- Det har været en livsnødvendighed for Agnete. Hvis ikke hun var sprunget ud, havde der måske ikke været noget liv tilbage, fortæller Mikkel Boe Følsgaard om rollen, som han hørte om gennem en bekendt, der også kender Malou Reymann.

- Jeg tænkte bare: 'Det her lyder for vildt!'. Og så gjorde jeg simpelthen det, som jeg ellers aldrig gør, at jeg bad vores fælles bekendt sige til Malou, at jeg var meget interesseret i projektet, fortæller Mikkel Boe Følsgaard.

- Og hun havde faktisk overvejet mig til rollen, uden vi overhovedet kendte hinanden. Så på en eller anden måde har det jo stået i stjernerne. Vi tog et kaffemøde, og så tilbød hun mig rollen umiddelbart efter.

Baseret på instruktørs egen barndom

'En helt almindelig familie' er baseret på Malou Reymanns egne oplevelser omkring sin fars kønsskifte i 1999, og Følsgaard har med egne ord ringet til Malou i tide og utide og skrevet 40 mails i døgnet for at få den helt rigtige forståelse af rollen ind under huden.

- Det har været en kæmpe-hjælp i mit arbejde, lyder det fra skuespilleren, hvis klare blå øjne får det ellers sarte, vinterblege ansigt til at lyse op, når han fortæller om filmen.

Mikkel Boe Følsgaard kendte ikke ret meget til at være transkønnet, ud over hvad han havde læst om i medierne, inden han sagde ja til at medvirke i 'En helt almindelig familie'. (Foto: Jonas Svensson © Nordisk Film)

Det er tydeligt, at Mikkel Boe Følsgaard har forberedt sig grundigt til rollen som Agnete, der i filmen chokerer sin familie – inklusive døtrene Caroline og Emma – med beslutningen om at ville skifte køn.

- Jeg har mødtes med en overlæge på Sexologisk Klinik og en psykolog for at stille en masse spørgsmål. Det har givet mig en forståelse for emnet og for den situation, som familien befinder sig i.

I filmen portrætteres rollerne som moren og de to døtre af henholdsvis Neel Rønholt, Rigmor Ranthe og Kaya Toft Loholt. Mikkel Boe Følsgaard fremhæver i den forbindelse særligt samspillet med Kaya Toft Loholt:

- Det var ligesom at spille med en jævnaldrende, dygtig skuespiller. Hun kunne instrueres på samme måde som en voksen. Det er dybt imponerede, når man kun er ti år.

Mikkel Boe Følsgaard og Kaya Toft Loholt i en kærlig scene fra 'En helt almindelig familie'. - Jeg håber, filmen kan være med til at sætte transkønnethed på tapetet i nogle hjem, hvor der måske ikke bliver snakket så meget om den slags, siger Mikkel Boe Følsgaard. (Foto: Jonas Svensson © Nordisk Film)

Vil spille rolle så nuanceret som muligt

Igennem sin karriere har Mikkel Boe Følsgaard – der vandt en Sølvbjørn for sin debutrolle som kong Christian 7. – bidt skeer med roller som alt fra løjtnanter til fodboldspiller, men rollen som familiefar og transkvinde er alligevel særlig for ham.

- Jeg har brugt rigtig meget tid på at forstå den krise, faren gennemgår. Hvorfor springe ud nu? Hvorfor ikke før hun fik børn?

- Det handler først og fremmest om at forstå karakteren og sætte sig ind i mindsettet. Og så er alt det ydre noget sekundært, som først kommer senere: Hvordan skal karakteren se ud? Er hun lyshåret eller mørkhåret? Jeg fandt ud af, at jeg ligner min mor!

Den 35-årige skuespiller understreger, at han aldrig kommer til at forstå fuldstændig, hvad det vil sige at være transkønnet, da han ikke selv er det.

- Men jeg kan gøre mit ypperste for at gøre det så nuanceret som muligt. Og det har tiltalt mig at få lov til at være med til at sætte det på landkortet i fiktionens verden.

Har du som ciskønnet mand haft betænkninger ved at tage en rolle, hvor du spiller transkvinde?

- Jeg har tænkt over, hvad det mon kommer til at betyde for filmen og for mig, at jeg er en ciskønnet mand, der spiller en transkønnet kvinde. Men jeg håber ikke, det kommer til at støje for meget, for jeg synes, filmens budskab er så fint, og at det er dét, der bør fylde.

- Og jeg håber, der er en masse mennesker, som ikke aner ret meget om transkønnede, der vil gå ind og se filmen, og at den på den måde kan være med til at sætte fokus på emnet. Jo mere man taler om og laver kunst om ting, som folk måske ikke kender så meget til, jo nemmere bliver det for os alle sammen at forstå hinanden – på trods af forskelle.

'Du er bare mig!'

Og Mikkel Boe Følsgaards portræt af Agnete lader da også til allerede at have sat fokus på transkønnede på en positiv måde.

I hvert fald har Filmmagasinet Ekko kaldt hans præstation i 'En helt almindelig familie' for 'fremragende', mens LGBT-mediet Out & About roser ham for 'med sikker præcision (at ramme) rollen som både Thomas og Agnete'.

Mikkel Boe Følsgaard har da også modtaget ros fra den måske vigtigste af alle, nemlig Malou Reymanns far, Helene Reymann, hvis liv ligger til grund for Agnete-karakteren.

- Jeg har været meget nervøs for, hvad hun ville sige til filmen. Men hun var meget imponeret over, hvordan jeg gestaltede rollen. Hun er vanvittig glad for filmen, lyder det fra Følsgaard.

- Da jeg mødte hende første gang, sagde hun: 'Du er bare mig!' Så måske har jeg ramt et eller andet rigtigt.

'En helt almindelig familie' er i biograferne nu.

Mikkel Boe Følsgaard sammen med Neel Rønholt i en scene, hvor forældrene sammen holder tale ved storesøster Carolines konfirmation. - Filmen handler om en familie, hvor der midt i al det uperfekte også er en hel masse perfekt, mener Mikkel Boe Følsgaard. (Foto: Jonas Svensson © Nordisk Film)