Millioner af seere over hele verden er på fornavn med danske 'Rita': Nu hyldes hun med fornem pris

Skuespilleren Mille Dinesen får Ove Sprogøe Prisen for rollen som skolelæreren Rita i TV2's tv-serie.

Skuespiller Mille Dinesen modtager årets Ove Sprogøe Prisen, som Nordisk Film har uddelt torsdag. Det gør hun for sin rolle som Rita. (Foto: Per Arnesen © TV2)

Er du en af dem, der har fulgt med i Ritas liv på TV2 siden 2012? Altså, hende den politisk ukorrekte lærer, der bramfrit deler sit kaotiske liv med os i serien af samme navn - så er du ikke den eneste.

Serien med den skovmandsskjorteklædte folkeskolelærer fra Rødovre er blevet et stort tv-hit med knap 800.000 seere per afsnit herhjemme, og den har høstet tv-priser og vises i 35 lande på blandt andet streamingtjenesten Netflix.

Seriens hovedperson, Rita, der kun vil det bedste for sine elever, men som selv kunne have brug for en lærer til sit eget personlige liv, bliver spillet af Mille Dinesen. Hun er på grund af rollen gået hen og blevet et stort navn, "der har talentet med potentialet for at blive lige så populær og folkeeje som Ove Sprogøe".

Det mener i hvert fald juryen bag Nordisk Films årlige filmprisuddeling, Isbjørnen, der blandt andet i dag uddeler Ove Sprogøe Prisen til Mille Dinesen.

Hun fik beskeden over telefonen for nogle måneder siden, da hun var i gang med at indspille filmen 'Rør ved mig', der får premiere om et års tid. Men det var først, da hun fik googlet sig frem til beskrivelsen af prisen, at hun fandt ud af, hvad prisen indebar.

- Det er jo altid dejligt at modtage en pris, men det, der er specielt ved denne pris, er, at man får den, fordi juryen mener, at man er ved at opnå samme folkelige status som Ove Sprogøe – og det er jo ret fantastisk, smågriner Mille Dinesen i telefonen.

I juryens begrundelse er Mille Dinesens rolle som Rita den altoverskyggende grund til, at det i år er hende, der får Ove Sprogøe Prisen.

Og selvom Mille Dinesen, da hun var færdig med optagelserne til første sæson for ti år siden, ikke havde regnet med, at 'Rita' ville blive så populær, kommer det alligevel ikke som en stor overraskelse, at TV2-serien rammer mange.

- Det er en serie, som alle aldersgrupper kan relatere til. Vi har alle et forhold til det at gå i skole. Mange af os husker også en eller anden lærer og elev-relation, vi har haft, og så foregår det på en skole i Rødovre, som seere både i Danmark og i udlandet kan relatere til, siger Mille Dinesen.

Optagelse af TV2-serien 'Rita' i Rødovre i 2013 med Tommy Kenter (tv.), Carsten Bjørnlund (mf.) og Mille Dinesen (th.). (Foto: Bo Nymann © Scanpix)

Selvom en serie, der foregår i en folkeskole, umiddelbart kan virke så dansk og kedelig som en lunken klapsammen-rugbrødsmad med leverpostej, får Mille Dinesen stort set hver eneste dag kommentarer fra seere i de 35 lande, serien bliver vist. Senest har hun fået henvendelser fra New York, Texas og Israel, hvor hun får ros for sin rolle som Rita.

Vinderne af Nordisk Films tre filmpriser

  • Nordisk Film Prisen: Filminstruktør og manuskriptforfatter Malou Reymann for spillefilmen 'En Helt Almindelig Familie'.

  • Ove Sprogøe Prisen: Skuespiller Mille Dinesen for rollen som 'Rita' i TV2-serien af samme navn.

  • Erik Ballings Rejselegat: Filmfotografen Louise McLaughlin for sit fotografiske talent i blandt andet filmen 'Vores mand i Amerika'.

- Jeg får mange beskeder fra personer, der elsker Rita. Hun er så bramfri og siger tingene, som de er. Hun har hjertet på rette sted og vil det bedste for sine elever og skyr ingen midler for at nå dertil. Mange ser hende som en heltinde, de ser op til, fortæller skuespilleren.

Mille Dinesen er også selv lidt af en beundrer af Rita. For som hun siger, ville hun nogle gange også ønske, at hun selv kunne være lige så bramfri, som Rita er.

Selvom hun har spillet Rita i omkring ti år, har hun aldrig været irriteret eller træt af at spille skolelæreren med den røde skovmandsskjorte. Faktisk er hun og Mille kommet så tæt på hinanden, at de lidt er blevet til én person.

- Manuskriptforfatteren, Christian Torpe, har været så god til at skabe fundamentet for karakteren, at jeg aldrig er blevet træt af Rita. Når man arbejder med sådan en karakter i så mange år, ender det med at blive svært at finde ud af, hvor meget Rita, der er i Mille, og hvor meget Mille, der er i Rita. Jeg har gået rundt med hende inde i mig, og vi er vokset lidt sammen – og det er jo vidunderligt, at man kan have det sådan med en rolle, siger hun.

Selvom Mille og Rita efterhånden er blevet så tæt forbundet, er hun i hvert fald ikke endnu i krise over, at den allersidste episode i TV2-serien er blevet vist. Og Mille Dinesen tror heller ikke, at de ti år med rollen har fastgjort hende til kun at kunne spille Rita.

Lige nu har Mille Dinesen dog valgt at holde en pause for at få ryddet op på sit loftsrum, være der for sin toårige søn og fokus på sin egen skønhedsplejeserie, som hun har lavet i sit eget navn.

Til sommer – eller måske allerede før – vil hun igen stå foran kameraerne, lover hun.

Juryens begrundelse blandt andet

  • "Dit arbejde med at skabe Rita har været båret af din usædvanlige evne til først at forme hende fra fødslen, for derefter at tildele hende temperament, vilje, sårbarhed og sprækker. Sprækker der gør, at du skaber grønne skud på hende Rita, der vokser op, ud og væk fra komedien og over i det endnu mere risikable område, hvor du tager hende på dig. Figuren Rita er skabt så samvittighedsfuldt, det overhovedet er muligt for en skuespiller. Hvis Rita handler uforståeligt, overilet eller irrationelt, træder du ind og tager kuglerne. Hvis Rita ikke lykkes med sine ambitioner, så er det i fuld overensstemmelse med din viden om livet. Du tager dig af Rita, som var du hendes elskede søster."

Facebook
Twitter