Mød Julia - autist og ny karakter i populært børneprogram

Den amerikanske tv-serie ’Sesame Street’ har fået en ny karakter, nemlig autisten Julia. Landsforeningen Autisme håber, at vi lærer lidt mere af amerikanerne herhjemme.

Julia er den nye figur i den amerikanske tv-serie, som også bliver vist uden for USA. I Danmark har den tidligere været vist på TV 2. (© Sesame Street/Youtube)

Hun har orange hår. Hun er i godt humør, elsker sit tøjdyr - og så hedder hun Julia og har autisme.

Sådan lyder den korte beskrivelse af ’Sesame Street’s nye karakter, som fra april vil være med i den populære amerikanske tv-serie for børn.

Julia er ny på tv, men har været med i bogserien, som også handler om karaktererne i Sesamgade. Her blev hun så populær, at producenten CTW har besluttet, at Julia også skulle på tv. Det skriver CNN.

I søndagens udgave at det amerikanske nyhedsmagasin ’60 Minutes’ præsenterede Christine Ferraro, der er en af manuskriptforfatterne bag serien, Julia. Hun fortalte, at man har diskuteret, hvordan man kunne inkludere en figur med autisme i tv-serien.

- Jeg vil foretrække, at hun ikke bliver set som Julia, hende fra ’Sesame Street’ med autisme. Men at hun bare bliver kendt som Julia, siger hun til ’60 Minutes’.

Forening: En gave for samfundet

Heidi Thamestrup, der er landsformand for Landsforeningen Autisme, er glad for, at et så populært børneprogram har valgt at inkludere en autistisk karakter.

- Det er dejligt, at mennesker med handicap kommer med i sådan en tv-serie. Vi spejler os som seer i det, vi ser på tv. Og når vi ser karakterer som Julia, som vi måske ikke er vant til at se, så kan det være med til, at vi ser dem som en gave for samfundet, siger hun.

Ifølge landsformanden har der tidligere været gjort grin med autister, blandt andet i DR-programmet ’Osman og Jeppe’, hvor autister ifølge hende blev vist som værende smådumme og tunge.

- Vi er generelt alt for dårlige til at inkludere i vores samfund i dag. Det er dumt, fordi vi ikke ser potentialet. Vi har brug for dem, der tænker anderledes, siger hun og roser programserien ’De skjulte talenter’, der blev vist på DR1 fra januar og februar, for netop at vise potentialet.

’Sesame Street’ er blevet vist på tv siden 1969 og er i år oppe på 47. sæson. Serien har flere gange forsøgt at tage lidt sværere emner op som eksempelvis også døden.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve