Mørkets fyrste har aldrig været sjovere: Her er tre grunde til, at alle taler om dansk Dracula

Serien 'Dracula' lykkes med at bringe noget nyt til det velkendte vampyrunivers.

Det er folkene bag BBC-serierne 'Doctor Who' og 'Sherlock', der nu prøver kræfter med vampyruniverset. (© Robert Viglasky/Netflix)

- Vil I helst rives ihjel af mig eller mine ulve? I har naturligvis et valg. Jeg er udød, ikke urimelig, joker Claes Bang som Dracula i den befriende sjove nye miniserie af samme navn.

For Bram Stokers historie om den blodtørstige greve i Transsylvanien er blevet filmatiseret utallige gange, men så (frivilligt) sjov har den altså aldrig været.

Det er folkene bag de ekstremt kække, kvikke og friske BBC-serier 'Doctor Who' og 'Sherlock', der nu prøver kræfter med det tunge, gotiske vampyrunivers. Og det klæder dem omvendt virkelig at blive låst inde på et slot og trukket lidt ned i tempo.

Især i første tredjedel - derefter går det rimelig bananas.

Her er tre af de ting, der lykkes med at retfærdiggøre, at den gamle greve bliver hevet en tur i manegen igen.

1

Claes Bang og Dolly Wells som ærkefjender

Claes Bang i rollen som Dracula overfor sin ærkefjende Sister Agatha, spillet af den britiske skuespiller og forfatter Dolly Wells. (© Robert Viglasky/Netflix)

Den 52-årige danske skuespiller Claes Bang er midt i livet blevet en kæmpestjerne.

Han spillede hovedrollen i Ruben Östlunds Oscar-nominerede 'The Square' og blev derefter headhuntet til en stor rolle som stinkende rig skuespiller i 'The Affair'.

Og det er næsten som om, at det opsparede overskud fra den vilde sucess de seneste år kan mærkes i hver eneste af hans scener som Dracula. Han har det sjovt. Megasjovt.

Over for Bangs Dracula har vi Dolly Wells' vampyr-jagtende nonne, søster Agatha, hvis sande identitet er et originalt twist i forhold til Bram Stokers oprindelige tekst.

Og hun har det mindst lige så sjovt som Bang med rollen som den underligt dæmonfikserede Guds tjener.

Som hun selv siger på et tidspunkt:

- Vi kan diskutere min dårligt undertrykte fascination af alt, der er mørkt og ondt en anden gang. Lige nu handler det om Dracula.

Bang og Wells slår gnister som ærkefjender, både hver for sig og når de står over for hinanden.

Og i en #MeToo-tid er det ekstremt tilfredsstillende at se en nonne ydmyge et seksuelt aggressivt monster og tvinge ham til at slikke blod af jorden.

Altså, hver sin smag selvfølgelig, men jeg syntes i hvert fald, at det var fedt.

2

Splat og groteske effekter

Den nye bud på den klassiske 'Dracula' har ikke sparet på blod og snask. (© Robert Viglasky/Netflix)

Da Bram Stoker skrev 'Dracula' i 1897 var det som en kulørt gyser, men siden har den fået så stor indflydelse på populærkulturen, at man næsten har glemt, at det oprindelige formål var væmmelsesfryd og ikke kanoniseret litterær respekt.

Men det skal jeg ellers lige love for, at vi bliver mindet om nu. En tidlig negl, der falder langsomt af, er bare en lille forsmag på, hvor meget de går grassat med splat.

Det er ikke en classy, langsom litterær 'Dracula'. Det her er en en snasket, næsten campy, klam 'Dracula', der i første afsnit kulminerer med, at Claes Bang presser sig vej ud af en ulvekrop, hvis indre membran eftersigende er lavet af 80 omsmeltede fleshlights.

Jeps, sexlegetøjet.

I det hele taget har de tydeligvis gjort sig umage for at lave så lidt på computer som muligt. Så det er i det hele taget mere 'Ash vs. Evil Dead', end det er 'The Haunting of Hill House'.

3

Moffat og Gatiss gør Dracula sjov igen

Den opmærksomme BBC-seriefan vil undervejs i 'Dracula' kunne opsnappe en række referencer til hitserierne 'Doctor Who' og 'Sherlock'. (© Robert Viglasky/Netflix)

Britisk tv's power couple nummer ét, Steven Moffat og Mark Gatiss, har givet 'Dracula' et tempo, jeg aldrig har set før, og fyldt den med platte jokes, der faktisk virker, fordi Dolly Wells og Claes Bang har helt styr på bølgelængden.

Så da den naive Jonathan Harker endelig fanger, at Dracula ikke er en flink fyr, udbryder han:

- Du er et monster!

Og Dracula returnerer tørt:

- Og du er advokat. Ingen er fuldkommen.

Senere leverer Bang den ultimative Dracula one-liner med så meget kraft og fryd, at jeg næsten væltede ud af sofaen af begejstring.

Den er så god, at den ikke bør oversættes:

- I've been dying to meet you!

De to overgearede tv-auteurs har også sneget små henvisninger ind til deres andre BBC-serier, 'Sherlock' og 'Doctor Who'.

Dolly Wells' nonne siger på et tidspunkt, at hun har fundet oplysninger om Draculas offer Jonathan Harker gennem "et detektiv-bekendtskab i London".

Fans har også opsnappet flere gange, hvor figurer fra 'Doctor Who' bliver nævnt.

For eksempel nævner Harkers forlovede Mina "den bedårende bartender fra Rose and Crown".

I 'Doctor Who'-afsnittet 'The Snowmen' arbejder Clara Oswald netop på baren The Rose and Crown.

'Dracula'. Tre afsnit á 1,5 time på Netflix.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk