Nåede du ikke at se dem? Nu får danske film en chance til i biffen

Instruktørerne Anders Thomas Jensen og Søren Kragh-Jacobsen håber, at genåbningen giver deres film nyt liv.

Der blev indløst flere end 100.000 billetter til 'Retfærdighedens ryttere' i den uge, landet lukkede ned i december 2020. Nu kan den igen ses i biografen. (Foto: Rolf Konow © Rolf Konow/Zentropa/Nordisk Film)

Kan du huske duften af lune popcorn, der finder vej til dine næsebor, mens du langsomt synker ned i et rødt plyssæde?

Med andre ord: Kan du huske, hvordan det er at gå i biografen?

Hvis det kniber med hukommelsen, er det ikke så mærkeligt, for det er efterhånden over fire måneder siden, vi sidst har kunnet indløse billet til biffen.

Særligt de danske film 'Lille sommerfugl' og 'Retfærdighedens ryttere' blev ramt hårdt af nedlukningen. De nåede kun at gå i henholdsvis én og tre uger, før biografdørene blev smækket i og landet lukket ned.

Det bliver der ændret på, når biograferne igen må byde hungrende biografgængere og glade filmnørder indenfor i mørket fra torsdag den 6. maj.

Her får både 'Lille sommerfugl' og 'Retfærdighedens ryttere' endnu en tur på det store lærred i håb om sikre de to film en bedre skæbne, end nedlukningen i første omgang skænkede dem.

Søren Kragh-Jacobsen, der har instrueret 'Lille sommerfugl', har ikke prøvet noget, der kommer i nærheden af coronanedlukningen, selvom han har lavet film i 40 år:

- Jeg har prøvet alt fra film, der lukkede ned, til syge skuespillere. Men jeg ikke prøvet det her før. Og når man har brugt halvandet år af sit liv på at skrive en film, som ligger ens hjerte nær, så er det noget af en våd klud at få i ansigtet.

'Det er totalt uprøvet territorium for alle'

Anders Thomas Jensen, der har instrueret 'Retfærdighedens ryttere', tør ikke spå om, hvordan det kommer til at gå med billetsalget, når hans film snart er tilbage i biografen.

- Det er så svært at svare på, om den kan få et godt comeback, for det er totalt uprøvet territorium for alle. Estimaterne går fra nogle få tusind billetter og op til flere hundredtusinder. Der er ingen, der aner, hvordan det kommer til at gå, og det kan jeg faktisk meget godt lide; det uvisse er meget sjovt, siger Anders Thomas Jensen.

- Normalt ved man nogenlunde, hvor en film ligger, og man kan teste den inden premieren og så videre. Her er der ikke nogen, der kan forudsige noget som helst.

Inden nedlukningen nåede 'Lille sommerfugl' og 'Retfærdighedens ryttere' at sælge henholdsvis 60.000 og 450.000 billetter, så der har ikke ligefrem manglet publikumsmæssig interesse for de to film.

Om interessen stadig er der efter den 6. maj, er dog ikke til at vide, mener Anders Thomas Jensen, der har skuespillere som Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann og Nicolas Bro på rollelisten i sin film.

- Der er hele tiden dét med en film, at folk skal vide, at den er der. Jo længere tid, der går, jo mere forsvinder den fra folks bevidsthed. For hver uge, der gik (under nedlukningen), så det dårligere og dårligere ud.

'Lille Sommerfugl' er blot én af de film, du fra den 6. maj kan se i biograferne. Den har Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster i hovedrollerne. (Foto: Rolf Konow © Rolf Konow)

Tør ikke spå om billetsalg

Den månedlange nedlukning har også trukket tænder ud på Søren Kragh-Jacobsen, hvis film har garvede kræfter som Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster i de bærende roller.

- Det er bare blevet ved januar, februar, marts og april. Jeg har indimellem gået lidt rundt med hovedet under armen og tænkt, at det her aldrig kommer op at flyve igen. Men jeg mærker en goodwill omkring filmen, og der er mange gode mennesker, der skubber på.

Derfor er begge instruktører da også i gang med at udbrede budskabet om, at man kan gå i biografen og se deres film.

Ingen af dem vil dog svare direkte på, hvor mange billetter, deres film skal sælge efter den 6. maj, før de er tilfredse.

- Den kan jo sælge alt mellem 5.000 og 50.000 billetter, men jeg håber da på 100.000, lyder det fra Søren Kragh-Jacobsen om forventningerne til 'Lille sommerfugl'.

Anders Thomas Jensen pointerer, at 'Retfærdighedens ryttere' solgte over 100.000 billetter i den uge, hvor landet lukkede ned, hvilket ifølge ham tyder på, at den stadig "har en masse potentiale i sig".

Han vil dog heller ikke sætte et konkret tal på sine forventninger til billetsalget:

- For jeg aner ikke, hvordan det kommer til at gå. I udgangspunktet er jeg bare super glad for, at filmen får en chance til. Vi tager, hvad vi kan få, slutter han med et grin.

FacebookTwitter