'Når du begynder at slikke hende, så start med lange, våde slik...' Dansk serie giver os vigtig viden om sex

Den nye serie 'Sex' lærer os at se langt mere nuanceret på ehm... sex!

- Nu har vi herhjemme fået TV 2 PLAY's 'Sex', og tusind tak for det! Det lader til, der er masser at tage fat i, skriver Kasper Lundberg. (© Foto: TV2)

Det står skidt til med seksualundervisningen i Danmark, hvis du spørger stort set alle relevante parter.

Sex og Samfund, Lærerstuderendes Landskreds og Danske skolelever har i hvert fald sammen beklaget sig over tingenes tilstand i noget tid.

Sidste år blev der lavet en stor evaluering af undervisningen i Danmark, der viste, at kun en fjerdedel af de lærere, der afholder seksualundervisning, føler sig klædt på til det.

Hvis man skal tro ungdomsserierne for tiden, har de luret, at der er et hul i markedet.

Og det lader til ikke kun at være i Danmark, man drømmer om en mere åben og fordomsfri samtale om sex.

En samtale, der ikke kun handler om prævention og svulmelegemer, men måske i højere grad tager hånd om de mere komplicerede følelser, der opstår omkring det seksuelle felt.

Den skøre, amerikanske animationsserie 'Big Mouth' er fyldt med hormonmonstre og pubertære kønsorganer. I den engelske 'Sex Education' arbejder hovedpersonen Otis som undergrundssexolog i sin skole for at hjælpe sine skolekammerater.

Der er for nylig også kommet dokumentarserien 'Sex Explained' til de voksne. Drakes omdiskuterede 'Euphoria' og 'Pen15' sætter en fed streg under, at ungdomsserierne oplever et boom for tiden - med fokus på ikke at lægge for mange moraliserende fingre imellem.

Nu har vi herhjemme fået TV 2 Play's 'Sex', og tusind tak for det! Det lader til, at der er masser at tage fat i.

Her er et par af de største emner, som 'Sex' lykkes så fint med at tage hånd om, på trods af at den kun er på seks korte afsnit.

1

Unge mænd kan også ikke have lyst

22-årige Cathrine (Asta Kamma August) møder i serien 'Sex' den spændende Selma, og Cathrine bliver endnu mere usikker på sit forhold med kæresten Simon (Jonathan Bergholdt Jørgensen). (© Foto: TV2)

Præmissen for 'Sex' kunne have fungeret til en opkørt amerikansk komedie; en telefondame på sexlinjen, der sagtens kan give råd til alle andre, men som ikke selv kan få det til at fungere i privaten.

Cathrine guider unge over telefonen på sexoplysningen, men hendes kæreste Simon har ikke lyst til sex. Og hun prøver og prøver, men de kommer ikke rigtig nogen vegne.

Han vil helst bare spille kontrabas i bar overkrop.

Men heldigvis tager serien situationen megaalvorligt og lader dem skiftevis prøve at nærme sig hinanden med forskellige midler. Og fejle hver gang.

Og man føler med Cathrine, når hendes veninde går fra sin kæreste og siger: "Jeg tror, at det, jeg kommer til at savne allermest, er at bolle."

2

Seksualiteten er flydende

- Serien tør med andre ord handle om problemet i stedet for løsningen, skriver Kasper Lundberg, der - naturligvis - ikke vil spoile seriens slutning. (© Foto: TV2)

Måske kunne vi godt snart bruge et helt nyt udtryk end seksualitet og dermed en ny afgrænsning af, hvad undervisningen i folkeskolen bør indeholde.

For lige nu lader det til, at det er de unge, der er ved at lære de gamle noget om, at man godt kan være flere ting på én gang for tiden.

Før i tiden var der jo den slags seksualitet, der kunne få børn (hetero), så var der den, der ikke kunne få børn (homo), og så var den lidt forvirrende biseksualitet, som man mestendels ignorererede som et irriterende spøgelse.

I 'Sex' kommer den flydende seksualitet smukt til udtryk ved, at Cathrine forelsker sig i sin kollega Selma, men næsten helt uden folk problematiserer den del af det.

Det er ikke en historie om en pige, der skal finde sig til rette i en ny kategori, så er problemet løst, og serien kan slutte. Historien lykkes faktisk med at handle om, hvad der sker, når man ikke kan løse et problem.

Serien tør med andre ord handle om problemet i stedet for løsningen (lidt kryptisk, I know, men jeg kan jo ikke afsløre slutningen). Det er ret imponerende, og for de fleste af os mere relevant, medmindre man bare drømmer om lidt hurtig eskapisme.

3

Viden om klitoris

Serien 'Sex' er ifølge Kasper Lundberg med til at oplyse om kvindens lyst. Særligt i scenen, hvor Cathrines kollega Selma (Nina Terese Rask) giver en ung mand gode råd til, hvordan han skal røre ved sin kæreste. (© Foto: TV2)

Vi skal have skabt balance i vores ideer om lyst, der stadig lader til at være præget af en vis kønsbinaritet for nu at sige det grimt.

Mænd vil altid, kvinder vil engang imellem og alle andre - dem kan vi ikke helt overskue at tænke på endnu.

Men et godt sted at starte, sammen med aftabuiseringen af mænds ikke-lyst, er mere viden om kvindens lyst. Og et meget specifikt sted at starte kunne jo være viden om klitoris.

For kun et par år siden på dr.dk kunne man for eksempel læse nyheden 'Klitoris minder om en skjult penis inde i kroppen' med udgangspunkt i en ny ph.d. om kvinders sexlyst.

Den viden vil 'Sex' også gerne hjælpe med at udbringe.

Så vi ser Cathrines kollega Selma fortælle en ung mand over telefonen, hvordan han skal gøre med sin udkårne.

Scenen fungerer genialt som både komik og oplysning og til at vise os den tiltrækning, Cathrine begynder at mærke.

For en god ordens skyld får du den lige her på tekst, hvis du skulle være interesseret, og også er en af dem, der ikke har fået nok seksualundervisning i skolen:

"Det er i hvert fald vigtigt at starte blidt. Klitoris er mere følsom end dit eget pikhoved. Du kan starte med at røre hende på inderlårene og uden på trusserne. Ja, det er der faktisk rigtig mange piger, der godt kan lide. Og når du så begynder at slikke hende, så start med lange, våde slik på kønslæberne og på klitoris. Ved du godt, hvor den sidder? Og når du så kan mærke, at hun er tændt… Ja, du kan jo nok høre det på hende, og ellers begynder det hele at svulme op, dernede. Så fortsætter du bare med de samme bevægelser. Og så kan det jo være, at I er heldige, at hun får en orgasme."

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har lovet at komme med et bud på, hvordan seksualundervisningen kan styrkes i fremtiden.

Indtil det kommer, må vi allesammen bare se 'Sex'.

'Sex' kan ses på TV 2 Play.