Nej, det er ikke kun for børn! Her er årets allerbedste julekalendere

Der findes en julekalender til alle, uanset om du vil have fantasy, følelser, nostalgi eller øl-stive mediemænd i dit fjernsyn.

Bodil Jørgensen er aktuel i hele to nye julekalendere i år. (Foto: Nicolai Lok/ DFF © dr)

De fleste julekalendere er jo nok lavet til børn.

Men alligevel. Selv hvis du ikke har børn, kan julekalendere altså også fungere som en slags beroligende slow tv. Plottet er jo strakt ud over 24 afsnit, der er masser af resuméer undervejs, og du kan være 100 procent sikker på, at det hele ender godt til juleaften.

Overblikket over årets tv-julekalendere er nu endelig på plads, og på trods af corona-udfordringer er det tydeligvis lykkedes at producere masser af nyt.

De mange muligheder for streaming gør i øvrigt, at der er flere variationer at vælge imellem end nogensinde før.

Så uanset om dit julestressede nervesystem trænger til nostalgi, musicalstemning eller serier med eller uden nisser, så er du godt dækket ind. Der er sågar velproducerede julekalendere på YouTube og som podcasts. Du kan også bare se Anders Breinholt og Søren Rasted blive mere øl-stive for hver dag, der går.

Her gennemgår vi seks - vidt forskellige - udvalgte serier. Nederst i artiklen kan du se den fulde liste af årets kalendere.

1

Til dig, der har vokseværk: 'Julefeber'

Silas Cornelius Van spiller hovedrollen i 'Julefeber', drengen Bjørn, der har svært ved at styre sine bevægelser. Det kan Peter Frodin måske hjælpe ham med, da han har rollen som balletmester på Det kongelige teater. (Foto: Nicolai Lok/ DFF © dr)

Når man er barn, hedder det tigerspring. Når man er teenager, hedder det vokseværk. Når man er voksen, hedder det krise. Der er noget, der værker. Noget, der skal falde på plads, som man ikke føler, man har kontrol over.

DR's nye julekalender 'Julefeber' handler om 13-årige Bjørn, der ikke kan styre sin krop. Hans arme og ben spjætter og danser ukontrolleret, når han hører musik.

Samtidig har Bjørns far rodet sig i uføre med en skummel personage med det legendariske gangsternavn: Slikpinden.

Det betyder, at de må flytte ind på loftet af farens arbejdsplads, Det Kongelige Teaters gamle scene.

Her møder Bjørn en anden teenager, balletdanseren Frede, og han finder ud af, at de ukontrollable bevægelser måske alligevel kan bruges til noget, hvis han lærer at styre dem.

'Julefeber' sendes på DR1 hver dag fra 1.-24. december klokken 19:30 og kan streames på DRTV.

2

Til dig, der bedre kan lide fantasy end nisser: 'Juleønsket'

'Juleønsket' blev sendt første gang i 2015, hvor over 1,1 million danskere kiggede med, da første afsnit løb over skærmen. (© TV2 Play)

Allan Hyde og Marijiana Jankovic som komisk, umage englemakkerpar på en rejse til jorden -og Rasmus Botoft som megaond dæmon.

Come on, det er da umuligt ikke at elske, uanset din alder.

Juleønsket er fra 2015, men alle involverede er kun blevet større stjerner siden, hvilket totalt opvejer for magieffekterne, der til gengæld ikke ligefrem er ældedes med ynde.

Esben Dalgaard, Marie Boda, Thomas Hwan, Christian Tafdrup og Neel Rønholt er med. Ja, selv Johan Olsen og Mia Lyhne dukker op.

Juledilemmaet, der sætter gang i handlingen, starter småt.

12-årige Julies forældre skal begge arbejde 24. december. Men da hun ønsker sig, at de alligevel kan holde jul sammen, bliver den unge, vilde engleaspirant Rafi sat på opgaven.

Snart bliver missionen om at opfylde Julies juleønske blandet ind i et større eventyr om dæmonbekæmpelse og en evig kamp mellem det gode og det onde.

Vises hver dag fra 1.-24. december klokken 20.00 på TV2 og på TV2 Play fra 1. december.

3

Til dig, der ikke har tid til 24 afsnit: 'Jul med Trines mor'

Bodil Jørgensen og Lisbeth Wulff har foruden podcasten 'Trines mor', sketches i 'Rytteriet' og nu adventskalenderen 'Jul med Trines mor' også lavet en video for Folkekirkens Nødhjælp i forbindelse med mors dag, hvor Bodil Jørgensen i rollen som Trines mor bestemt ikke er tilfreds med datteren på mors dag. (Foto: Martin Top Jakobsen © SAM Productions ApS/DR)

Faste lyttere af P1 vil med det samme kunne genkalde sig Bodil Jørgensens stemme som den forfærdeligt ynkelige og eksplosivt dominerende mor til Lisbeth Wulffs stakkels Trine.

Den tilbagevendende sketch handler om, at Bodil Jørgensen ringer til Trine og i løbet af få sekunder får drejet samtalen hen på noget ekstremt akavet. At hun (og hendes kæreste) har lagt mærke til kraftig behåring i Trines trussekant for eksempel.

Sketchen har været filmatiseret før i satireserien 'Rytteriet' på DR2, men i julekalenderversionen klipper Lisbeth Wulff telefonledningen mellem de to.

I længere afsnit og med en sammenhængende historie får vi historien om, hvad der sker, når de to er nødt til at mødes i virkeligheden. Trine er nemlig blevet fyret op til jul og tager ikke sin telefon længere.

Du kan se et nyt afsnit hver søndag frem til jul på DR2 eller DRTV.

4

Til dig, der ikke vil have jul i din julekalender: 'Natholdets julekalender 3'

For mange er julen et ølhøjtid uden lige. I programmet 'Natholdets Julekalender' fejrer man højtiden med en ølsmagning af 24 øl, som ølekspert, Carsten Berthelsen, leder vært Anders Breinholdt og medvært Søren Rasted igennem. (Foto: Lasse Olesen © Pineapple / TV 2)

'Natholdets julekalender' er et sublimt økonomisk koncept. Det hele er optaget på én gang og kan ikke koste meget mere end løn til fire mennesker i en (dog) meget lang dag.

Alt, der er brug for, er en ølekspert, en tekniker og to mere og mere fulde mediemænd.

Anders Breinholt og Søren Rasted drikker 24 forskellige øl og måler deres promille undervejs. Og det har været en succes indtil nu.

Det siger lidt om programmets popularitet, at julekalenderen, dedikerede seere har kunnet købe med øllene koster 999 kroner og allerede er udsolgt.

Der er dog ikke meget jul at hente ud over lidt gran og kugler i studiet og måske en juleøl hist og her.

'Natholdets julekalender 3' kan ses på TV2 Zulu og TV2 Play.

5

Til dig, der godt kan klare lidt corona i din julestemning: 'Centrum 2'

YouTube-serien 'Centrum' blev skabt i foråret under coronanedlukningen af Jonas Risvig og er set over to millioner gange på YouTube. I december kom den så i julekalenderformat, hvor de unge hovedroller (og et hav af kendte biroller) må igennem lidt af hvert for at få deres ønsker opfyldt til jul. (© Jonas Risvig)

Den monsterproduktive, unge instruktør Jonas Risvig er virkelig ved at markere sig som en low budget-mester i relaterbar, realistisk ungdomsfiktion. Med YouTube-serien 'Centrum' og DR Ultra-serien 'Flokken', har han blandt andet udmærket sig ved at få hjælp fra de unge seeres løbende kommentarer til plottet.

'Centrum' blev lavet på røv og albuer under den første corona-nedlukning og udgivet fra uge til uge på YouTube til de yngre teenagere.

Julekalenderen kommer hver dag, så der er nok ikke samme mulighed for at påvirke handlingen. Til gengæld har Risvig fået et imponerende arsenal af gæsteskuespillere med: Hella Joof, Melvin Kakooza, Magnus Millang, Maria Fantino og Emil fra Suspekt er bare en håndfuld af dem, der dukker op i biroller.

Serien handler om en vennegruppe bestående af fire unge mennesker, Maja, Agnes, Luna og William, der fragmenteres på grund af svære følelser. Angst, ensomhed og jalousi slår kiler ned imellem dem, og de må forsøge at komme overens og finde ind til hinanden og dem selv inden jul.

'Centrum 2' kan ses i december på YouTube-kanalen ved navn Jonas Risvig.

6

Bonus - Podcastkalender: 'Clara og de galaktiske sten'

Har du nogensinde lyttet - og kun lyttet - til en julekalender? Det kan du gøre i år. 'Clara og de galaktiske sten' henvender sig til større børn og nysgerrige voksne. (Foto: C D-X © Unsplash)

Podcasttjenesten Podimo har lavet en podcastkalender med små afsnit på 5-7 minutter.

Historien er ret skør og sjov, når man lige har slugt præmissen om, at vi er i en verden, hvor man kan rejse i tid, og der eksisterer nogle mystifystiske sten, der bare lige skal findes i middelalderen.

Det er sådan lidt 'Anders And' møder 'Nissebanden'.

Idéen om at skulle rejse igennem et pestbefængt Europa, fyldt med riddere, snavs, hekse og troldmænd er ret fed. Og sådan tilpas corona-satire-agtigt, uden at det bliver alt for tykt.

'Clara og de galaktiske sten' kan høres på Podimo.

7

Årets julekalendere

DR:

 • 'Julefeber' (Flow DR1 kl. 19:30 + publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Ramajetternes jul' (Flow Ramasjang: kl. 07:00 + publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Nissebanden' sæson 1 (Flow Ramasjang: kl. 17:00 + publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Sebastians jul' (Flow Ramasjang: kl. 17:30 + publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Onkel rejes julefis' (Flow Ramasjang: kl. 17-17:45 (3 afsnit omkring de andre julekalendere + publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Bamses julerejse' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Jul på slottet' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Jul i Gammelby' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Jul på Kronborg' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Jullerup Færgeby' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Ultra Julefeber Talkshow' (publiceres dagligt kl. 06:00 på DRTV)

 • 'Klassens jul 2017' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • 'Krea-kampen jul' (alle kan binges på DRTV fra d. 1 dec.)

 • Adventskalender for de voksne: 'Jul med Trines mor' (Flow på DR2 + publiceres hver søndag kl. 08:00 på DRTV)

TV2:

 • 'Juleønsket' (Kan ses fra 1.-24-december på TV 2 klokken 20.00 og på TV 2 Play fra 1. december)

 • 'Pyrus - Alletiders jul' (Kan ses fra 1.-24-december klokken 16.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY fra 1. december)

 • 'Natholdets julekalender 3' (Kan ses på TV2 ZULU og TV2 Play fra 1. december. Sæson 1 og 2 genses kan ses på TV Play fra 23. december)

 • 'Grethes jul' (Fire afsnit. Kan ses hver mandag i december klokken 20:30 på TV2 og om søndagen på TV 2 Play. Der er snigpremiere på TV2 Play den 29. november og premiere på TV2 den 7. december)

 • 'The Julekalender' (Kan ses på TV2 Play fra 1. december)

 • 'Jul i Valhal' (Kan ses på TV2 Play allerede nu)

 • Jul i Historiehulen' (Kan ses på TV2 Play)

 • 'Rasmus Klumps julestue' (Kan ses på TV2 Play)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter