Netflix afviser hadefuld tale i omdiskuteret standupshow trods massiv kritik

Stjernekomikeren Dave Chappelle går ikke over stregen i nyt show, mener Netflix' topledelse.

Kritikken af Dave Chappelle fortsætter, men Netflix mener ikke, at showet overskrider grænserne for, hvad man må sige. (Foto: Mathieu Bitton © Netflix 2021)

Der bliver ikke overskredet nogle grænser i forhold til hadefuld tale i det kritiserede Netflix standup show 'The Closer'.

Det har én af Netflix' to administrerende direktører, Ted Sarandos, slået fast i en intern besked til Netflix' ansatte. Den blev mandag delt offentligt.

Beskeden kommer i kølvandet på kritikken af comedyshowet med den amerikanske stjernekomiker David Chappelle, bedre kendt som Dave Chappelle.

Siden Netflix-premieren i sidste uge har flere seere, anmeldere og amerikanske interesseorganisationer, der kæmper for LGBT+-rettigheder, nemlig fordømt showet og sågar krævet, at Netflix fjerner det fra platformen.

I showet laver Dave Chappelle blandt andet jokes om transkvinden Caitlyn Jenner og fortæller også, at han er misundelig på fremgangen af homoseksuelles rettigheder i USA.

Tidligere såvel som nuværende ansatte hos Netflix, der selv er transpersoner, har også kritiseret showet.

Blandt andet Netflix-produceren Jaclyn Moore, der i fire år var showrunner på Netflix-serien 'Dear White People', og som hurtigt lagde afstand til streamninggiganten:

- Jeg vil ikke længere arbejde med dem (Netflix, red.), så længe de fortsætter med at udsende og profittere på åbenlyst og fareturende transfobisk indhold, skrev hun i sidste uge på Twitter.

Siden har hun i et interview uddybet sit syn på Chappelles udtalelser i showet, samt hvilket ansvar hun mener hviler på Netflix' skuldre:

- Det er ikke en liveoptaget special. Det er blevet filmet, færdiggjort, folk har set det, og ingen har sagt: "Hey, er vi sikre på, at det her er okay? Og er vi sikre på, at det her ikke er farligt? Hvad kan være konsekvensen af at lægge det her ud?", påpeger hun i sin kritik.

Dave Chappelle på scenen under Netflix-showet 'The Closer', hvor publikum udviste væsentligt større begejstring end de mange kritikere i kølvandet på premieren den 5. oktober. (Foto: Mathieu Bitton © Netflix 2021)

En af Netflix' software-ingeniører, Terra Field, der selv er transperson, tweetede også sin kritik i en tråd, der hurtigt gik viralt.

Hun mente også, at Chappelles jokes var skadelige for transpersoner.

- Det, vi protesterer imod, er den skade, som indhold af denne type forvolder trans-fællesskabet (særligt farvede transpersoner) og meget specifikt sorte transkvinder.

- Folk, der ser ud som mig, bliver ikke slået ihjel. Jeg er en hvid kvinde, der får lov til at bekymre mig om, at Starbucks skriver "Tara" på min kaffekop, skrev hun blandt andet.

Hun er nu suspenderet af Netflix. Det er dog tilfældigt, at suspenderingen sker i kølvandet på hendes kritik, meddeler streaminggiganten.

Andre har krævet, at Netflix fjerner showet med det samme:

- Det er dybt skuffende, at Netflix har valgt at give plads til Dave Chappelles dovne og hadske transfobi og homofobi på deres platform, skrev The National Black Justice Coalition, som kæmper for sorte LGBT+-amerikaneres rettigheder, til mediet Deadline, mens de bad streaminggiganten fjerne showet:

- Netflix bør straks fjerne 'The Closer' fra platformen og undskylde direkte til fællesskabet af transpersoner.

Men det krav kommer Netflix altså ikke til at imødekomme.

Hvorfor er de sure?

Har du ikke selv set showet på Netflix, ved du af gode grunde sikkert ikke, hvad folk helt præcist er blevet oprørte over.

Sagen er den, at siden 'The Closer' fik premiere, har kritikere anklaget Chappelle for at komme med både homofobiske og – i særdeleshed – transfobiske udtalelser.

Der er blandt andet tale om jokes, hvor Dave Chappelle eksempelvis taler om transkvinden Caitlyn Jenner, der tidligere var kendt som Bruce Jenner, men som i 2015 offentliggjorde sin transition:

- Caitlyn Jenner blev valgt som Årets Kvinde det første år, hun var en kvinde. Hun har aldrig haft menstruation. Dér kan man bare se, lyder det blandt andet fra Dave Chappelle i showet.

Caitlyn Jenner offentliggjorde i 2015 sin transition. Tidligere var hun i offentligheden kendt om OL-atleten Bruce Jenner, hog hvis familieliv blev delt i realityserien 'The Kardashians'. Hun var blandt andet omdrejningspunkt for nogle af Dave Chappelles jokes om transpersoner. I 2015 modtog hun magasinet Glamours 'Transgender Champion'-pris under deres årlige 'Women of the Year'-prisuddeling. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix Denmark)

Senere i showet fortæller Dave Chappelle desuden, at han er misundelig på fremgangen af homoseksuelles rettigheder i USA.

- Hvis slaver havde haft olie og hotpants på, var vi måske blevet frie 100 år tidligere, joker han.

Hvor går græsen?

Spørger man Netflix' ledelse, er der dog ikke tale om hverken homofobi eller transfobi. Grænserne for, hvad man må sige og gøre på platformen er i hvert fald ikke blevet overtrådt, fortæller Ted Sarandos i mailen til Netflix-medarbejderne:

- Flere af jer har også spurgt, hvor vi trækker grænsen i forhold til had. Vi tillader ikke titler på Netflix, der er designet til at opildne til had eller vold, og vi mener ikke, at 'The Closer' krydser den grænse.

Men når det kommer til standup-comedy anerkender han, at det kan være svært at skelne mellem, hvad der er bevidst skadefuldt, og hvad der er samfundskommentarer, da comedyens eksistensgrundlag er "at skubbe til grænserne", skriver han.

Den forklaring køber organisationen Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) dog ikke.

Som én af de organisationer, der ledte an i kritikken af showet, mener de netop, at 'The Closer' overskrider Netflix' egne indholdsregler:

- Netflix har en politik, hvor indhold, der "er designet til at opildne til had eller vold", ikke er tilladt på platformen, men vi ved alle, at anti-LGBTQ-indhold gør præcis det.

- Mens Netflix er hjem for banebrydende LGBTQ-fortællinger, så er det også tid til, at Netflix' ledere lytter til LGBTQ-medarbejdere, brancheledere og deres publikum for at kunne leve op til deres egne standarder, skriver de på Twitter.

Facebook
Twitter