Netflix-hit ramt af kritik: Britisk minister kræver advarsel på 'The Crown'

Den nye sæson af Netflix-serien 'The Crown' har fået kritik for at indeholde for meget fiktion.

Fjerde sæson af 'The Crown' handler særligt om prinsesse Diana og prins Charles' problematiske ægteskab. (© Netflix)

Hvis du er en af dem, der har siddet og googlet det britiske kongehus, samtidig med at du har fulgt med i 'The Crown' på Netflix, så har du nok fundet ud af, at meget i serien rent faktisk er sket. Men en del af det er også fiktion.

Og balancen mellem fiktion og virkelighed har på det seneste på en del kritik - særligt i Storbritannien, efter fjerde sæson af hitserien kom på Netflix 15. november.

Serien er verdens dyreste, og alene første sæson menes at have kostet over 800 millioner kroner at produceren Den har den fået enorm ros af anmeldere, og den har fået 65 priser - heraf tre Golden Globe-priser. Men det er altså ikke alle, der er lige bejstrede for serien.

Efter at flere tæt på det britiske kongehus og prinsesse Diana har kritiseret Netflix for ikke at skrive, at serien kun er baseret på virkelige hændelser og ikke er en sandfærdig fremstilling, kræver den britiske kulturminister nu, at Netflix klart fortæller, at 'The Crown' er fiktion.

Det skriver blandt andet det britiske medie Mail on Sunday.

- Jeg frygter, at en generation af seere, der ikke har oplevet disse begivenheder, ikke kan se forskel mellem fiktion og fakta, siger den konservative kulturminister Oliver Dowden.

Derfor siger han, at han vil kontakte Netflix i denne uge for at opfordre dem til at gøre seerne opmærksomme på det i afsnittene.

Prinsesse Dianas bror og royale reportere er enige

Fjerde sæson, der særligt handler om det problematiske forhold mellem prinsesse Diana og prins Charles, har fået flere tæt på begivenhederne til at udtale sig kritisk om serien. Dianas bror, Earl Spencer, har tidligere fortalt, at han også frygter, at seerne vil tro, at handlingen er sand.

- Jeg tror, det ville hjælpe 'The Crown' meget, hvis man i begyndelsen af hver episode, skrev: "Dette er ikke sandheden, men er baseret på virkelige hændelser," har han ifølge BBC fortalt til ITV.

Den tidligere pressesekretær for det britiske kongehus, Dickie Arbiter, der nu er royal reporter, har også kritiseret Netflix. Han siger, at serien har strakt dramatikken til ekstremer, og BBC's tidligere kongelig reporter, Jennie Bond, frygter også, at seere vil se det som en dokumentar.

Samme opfattelse har Peter Yding Brunbech ikke. Han er ph.d. i historie og er leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

- Jeg synes ikke, det er nødvendigt. Selvfølgelig skal man være ærlig omkring hvad det er man laver, men det bygger på en illusion af, at man kan lave historisk fiktion 100 procent korrekt – og det kan man ikke.

- Når vi taler om en tv-serie, så bør vi forstå, at der altid vil være tale om en dramatisering. Man kan også spørge sig selv, om en advarsel eller tekst til sidst i en serie vil have indflydelse på, hvordan seerne ser serien. Jeg tvivler på, det vil have den store effekt, siger han.

Prins Charles og Camilla Parker Bowles har meget kontakt med hinanden i tv-serie 'The Crown'. Men billedet af de tos forhold er ikke sandfærdigt, mener tidligere pressesekretær for det britiske kongehus. (© Netflix 2020)

Mere debat, når man er tættere på nutiden

Debatten om, hvorvidt man en tv-serie eller film har taget sig for mange friheder i forhold til sandheden, har flere gange været diskuteret, når der kommer en serie eller film om en historisk begivenhed.

Blandt andet fik DR-serien '1864' kritik for at fremstille historiske personer unuanceret. Og i den Oscar-nominerede danske film 'Under sandet' var der også kritik af, at filmholdet havde digtet lidt for meget i forhold til historiebøgerne.

Og helt generelt ser man ofte, at jo tættere fremstillingen i serierne eller i filmen ligger på nutiden, desto større bliver debatten, pointerer Peter Yding Brunbech.

Peter Morgan, der har skabt 'The Crown' har tidligere fortalt og forsvaret, at serien bruger virkelige begivenheder og fiktionaliserer dem.

- På den ene side ved vi alt om dem. Hvor de var, hvad de lavede på hver eneste dag i deres liv. Men når det kommer til at forestille sig, hvad de føler, må der til nogen grad være en kreativ fantasi, har han blandt andet sagt om serien.

Også skuespilleren Josh O'Connor, der spiller prins Charles, har rost Peter Morgan for, "at tage historiske fakta og tegne indimellem de øjeblikke".

Netflix eller produktionsselskabet bag har ifølge de britiske medier ikke ønsket at kommentere sagen.

    FacebookTwitter