Nicolas Bro ser på gamle billeder: 'Den serie vil altid være det vildeste for mig'

Den populære skuespiller er med i Anders Thomas Jensens nye film 'Retfærdighedens ryttere'.

(Foto: Stefan Wessel © dr)

Han har ikke været til at komme udenom på din tv-skærm eller på dit lokale biograflærred de seneste to årtier med roller i serier som 'Forbrydelsen', 'Broen' og 'Rejseholdet' og film som 'De grønne slagtere', 'Adams æbler' og 'Mænd og høns'.

Heller ikke på de skrå brædder har du kunnet undgå at se skuespilleren med den enorme gennemslagskraft.

Jeg taler naturligvis om Nicolas Bro, der lige nu er højaktuel i Anders Thomas Jensens nyeste film, 'Retfærdighedens ryttere'.

Her spiller han den excentriske Emmenthaler, der med sjove replikker og vilde raseriudbrud med garanti vil få publikum til at skraldgrine i biografsædet.

I anledning af premieren på 'Retfærdigheden ryttere' har dr.dk fået audiens hos teater- og filmskuespilleren, hvor vi har "tvunget" ham til at se på billeder fra sin mere end 20 år lange karriere.

En karriere, som blandt andet også tæller prisvindende roller i 'Spies & Glistrup' og 'Offscreen'.

Herunder er der billeder fra syv af de mest betydningsfulde roller i Nicolas Bros karriere. Ordene er Nicolas Bros egne.

'Rejseholdet': 'Jeg snød alt og alle'

- Lige meget hvilket billede du har med, så bliver det ikke vildere end det her, siger Nicolas Bro om sin rolle i 'Rejseholdet'. (© dr)

Nicolas Bro fik for alvor sit folkelige gennembrud i DR-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede en mindre, men betydningsfuld rolle som den udviklingshæmmede Otto Lykke Larsen.

- Lige meget hvilket billede du har med, så bliver det ikke vildere end det her! 'Rejseholdet' vil altid være det vildeste for mig.

- Det kommer til at stå på min gravsten – Otto Lykke Larsen, Rejseholdet.

- Jeg kan huske, at jeg fik manuskriptet og tænkte: "Fuck mand, det er den vildeste rolle. I am ready!". Det var sådan en rolle, hvor man kunne se, at den var der, hvis jeg gjorde jobbet ordentligt.

- Da afsnittet med mig blev sendt, kan jeg huske, at det stak det af. Dagen efter var jeg i Radioavisen klokken 12. Det var ret vildt.

- Men det, der var helt usædvanligt, var, at folk i hospitalsvæsenet, der havde arbejdet med udviklingshæmmede, kom hen til mig og sagde, at de troede, at jeg var udviklingshæmmet. At jeg kunne snyde de professionelle – det var altså sindssygt.

'Adams æbler': 'Vi havde nogle seriøst gode fester'

Adams ®bler M&M Production Paprika Steen,Nicolas Bro,Ulrich Thomsen,Mads Mikkelsen og Ali Kazim Instrukt¿r Anders Thomas Jensen Photo Credit:Rolf Konow (Foto: Rolf Konow © @Nordisk Film)

Det var sol, sommer og gode kollegaer, der var samlet, da optagelserne til 'Adams æbler' stod på i 2004, hvor han spillede rollen som Gunnar i Anders Thomas Jensens klassiker.

- Der står vi jo. Alle sammen.

- Jeg husker, at det var sommer. Vi havde én dag, hvor vi måtte lave minimalt om på vores program, fordi det regnede. Det havde ikke regnet i seks uger. Det kan man også mærke på filmen. Det er en solskinsfilm.

- Vi var unge og voksne, så vi holdt nogle fester, som man kun kan, når man både er ung og voksen. Det var nogle seriøst gode fester. Alle skuespillerne boede i seks huse ved siden af hinanden, hvor man kunne kigge ud over markerne. Vi var hele tiden på besøg hos hinanden, og vi grillede hver aften.

- Jeg elsker den film, og det var en fantastisk tid, hvor vi havde det helt vildt sjovt. Vi grinede og grinede. Det lyder som et postkort, men det passer.

'Offscreen': Hovedrolle og prisregn

I 'Offscreeen' spiller Nicolas Bro den altdominerende hovedrolle som Nicolas Bro. I filmen knirker hans ægteskab, men i stedet for at tage tyren ved hornene, beslutter Bro at redde ægteskabet ved at lave en kærlighedsfilm med ham selv og hustruen Lene i hovedrollerne - som sig selv. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Nicolas Bro spillede rollen som sig selv i 'Offscreen', hvor han havde den altoverskyggende hovedrolle. Han betegner rollen som én af de vigtigste i sin karriere.

- Jeg er sindssygt stolt af den film. Den har sindssyge elementer. Hele idéen om, at jeg skulle spille og filme mig selv igennem et helt år var virkelig vanvittig.

- Jeg er ikke en hovedrolleskuespiller normalt, men det var jeg her i 2006. Og så endte jeg med at få en Bodil for bedste hovedrolle det år.

- Jeg tror ikke, jeg kommer i nærheden af sådan en hovedrolle igen, men det skete for mig i 'Offscreen', og det er jeg virkelig lykkelig over. Det er den vildeste undergrundsfilm, og det er en af de film, jeg er mest stolt af i min karriere.

'Spies & Glistrup': Studerede Glistrup som kung fu

I 'Spies & Glistrup' spiller Pilou Asbæk og Nicolas Bro de altoverskyggende hovedroller som Simon Spies og Mogens Glistrup. Rollen som Glistrup indbragte Nicolas Bro en Robert for bedste birolle. (© Scanpix)

Her ses Nicolas Bro og Pilou Asbæk som Mogens Glistrup og Simon Spies under optagelserne til 'Spies & Glistrup' fra 2013. Han modtog efterfølgende en Robert-statuette for sin rolle.

- Jeg husker, at jeg studerede Mogens Glistrup, som man studerer kung fu. Det ligger ikke naturligt for mig at lave stemmer eller parodiere, så jeg levede som ham dag ud og dag ind i seks måneder.

- Jeg startede alene med at være i karakteren flere måneder inden optagelserne. Og fire uger før blev jeg sat sammen med Pilou Asbæk, der spillede Simon Spies. Vi var i karakter hele dagen - også når vi spillede bordtennis.

- I hele den periode havde jeg også hans karakteristiske munkefrisure - skaldet på toppen og hår i siden. Min dreng var så lille, så han accepterede mit look, men resten af familien... måtte bare leve med det look.

- Jeg husker også, at der var sindssygt meget bøvl med filmen, og det handlede meget om virkelighed kontra fiktion. Det var, som om folk forventede, at det var en dokumentarfilm, men det var det jo ikke, og det var heller aldrig meningen.

'1864': Den store shitstorm

I DR's kontroversielle seriesatsning fra 2014, '1864', spiller Nicolas Bro rollen som politikeren Ditlev Monrad, der stod bag udformningen af Junigrundloven fra 1849. (Foto: Fotograf Per Arnesen © Scanpix)

I DR's dyre og udskældte seriesatsning '1864' spillede Nicolas Bro rollen som politikeren Ditlev Monrad. Til trods for al den efterfølgende virak, som serien var genstand for, husker han tilbage på projektet med positive minder.

- Hahaha, nu kommer den virkelige shitstorm! Hold nu kæft, mand.

- Ole Bornedal (seriens instruktør) var fyr og flamme og havde en meget klar idé om, hvad han ville med serien, og det gjaldt bare om at følge med.

- Jeg tænker kun gode og positive tanker, når jeg tænker tilbage. Det var en fantastisk serie at være med i og en fantastisk rolle at lave.

- Alt var så lykkeligt, indtil vi klipper til den søndag, hvor første afsnit blev sendt. Jeg zapper over på Deadline på DR2 samme aften, hvor der sidder et panel med blandt andre Pia Kjærsgaard (DF), som virkelig ikke synes godt om '1864'.

- Når folk engang kan holde ud at gå tilbage og se den igen, så skal de kigge på afsnit fem, seks og syv. Så vil man se det bedste krig, der nogensinde er lavet på dansk film. Det var simpelthen så godt lavet. Dér ligger de mange millioner kroner.

'Mænd og høns': Det tyske sindssygehospital

I 'Mænd og Høns' fra 2015 spiller Nicolas Bro blandt andet sammen med Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Malling og David Dencik. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I 'Mænd og høns' fra 2015 var Nicolas Bro tilbage med vennerne og kollegaerne Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas, hvor de brugte de fleste optagetimer på et tysk sindssygehospital.

- Vi optog hele filmen i Tyskland, og det er Anders Thomas Jensen-land! Der er virkelig mange tyskere, der elsker den mand. For eksempel har 'Adams æbler' solgt over en million dvd'er! Det er rigtig, rigtig mange.

- Mads Mikkelsen er også et kæmpe navn i Tyskland. Deres forhold til ham er lidt ligesom vores til Leonardo (DiCaprio) – en god blanding af Hollywood og europæisk skuespilklasse.

- Vi befandt os meget af tiden på et kæmpestort forladt sindssygehospital uden for Berlin. Jeg tror, det var på størrelse med en større dansk provinsby. Det var et helt fantastisk sted at være. Hitler skulle også have været indlagt med hysteri, forlød det.

- 'Mænd og høns' var måske ikke en lige så stor publikumssucces, som de andre Anders Thomas Jensen-film, men personligt sætter jeg den ikke under de andre. Det gør jeg ikke. Jeg elsker 'Mænd og høns'.

'Retfærdighedens ryttere': 'Vi er midaldrende allesammen'

'Retfærdighedens Ryttere' er Anders Thomas Jensens femte spillefilm og den fjerde, som Nicolas Bro er en del af. (© @Nordisk Film)

Anders Thomas Jensens femte film, 'Retfærdighedens ryttere', kan nu ses i biografen, og Nicolas Bro har rollen som den excentriske Emmenthaler, der får nogle vilde raserianfald.

- Vi er sgu blevet gamle. Især når man sammenligner med 'Adams æbler'-billedet. Nu er vi midaldrende allesammen. Den, der holder sig bedst, er Lars Brygmann, og han er langt over 60 år. Han holder sig eminent godt.

- For mig var det dejligt at mærke, at selvom det var fem år siden, vi havde været samlet sidst, så var det fuldstændig, som det plejer at være. Der er en stor holdfølelse og entusiasme.

- Forskellen denne gang er, at vi ikke fester så meget. Vi er blevet nogle ældre mænd. Alle siger: "Vi er trætte og klokken er 00.30" – vel at mærke på dage, hvor vi ikke skulle tidligt op.

- Jeg har mange raserianfald og bandeordsreplikker i filmen, og det er fuldstændig sådan, Anders Thomas Jensen har skrevet dem. Word by word. Han har i det hele taget skrevet et sindssygt godt manuskript.

- Jeg har en virkelig god fornemmelse. Vi er selv så glade for filmen, og vi har alle følelsen af at nyde den som publikum. Jeg sidder og nyder at se den. Den fornemmelse har vi allesammen, og det skaber en masse forhåbninger.

Facebook
Twitter