Niveauet er 'tårnhøjt' på filmfestival: Her er 5 film, du kan streame lige nu

CPH:DOX foregår igen i år online og byder på masser af interessante dokumentarer.

(© Marie Hald Moment Agency / Institute)

Hvis du elsker at få ny viden via filmmediet, kan du de næste par uger få stillet din glubende appetit.

Danmarks største dokumentarfilmsfestival, CPH:DOX, blev nemlig skudt i gang i går, den 21. april, og nogle af verdens bedste dokumentarer er på programmet.

På grund af corona skal du dog ikke bestille billetter til de københavnske biografer. I stedet kan du få alle dokumentarfilmene hjem i stuen.

Det sker ved at købe billetter på filmfestivalens streamingplatform doxonline.dk.

En enkeltbillet koster 49 kroner, mens et festivalpas, som giver dig adgang til 177 dokumentarfilm, koster 495 kroner.

En, der allerede har set mere end en håndfuld dokumentarer fra dette års festival, er DR's filmanmelder Per Juul Carlsen.

Og han er positivt overrasket over niveauet hos især de danske dokumentarister.

- Hvis man er gået virkelig sur i streamingtjenesterne, er det forår for hjernen at se film fra CPH:DOX.

- Især er niveauet hos de danske dokumentarister tårnhøjt. De har virkelig en stor lyst til at lære andre mennesker at kende, og de finder en vinkel på verden, som gør os alle sammen klogere, siger Per Juul Carlsen.

Herunder får du fem anbefalinger på danske dokumentarfilm, som Per Juul Carlsen har set på CPH:DOX.

'Fra det Vilde Hav'

Filmen er lavet af den danske instruktør Robin Petré. (© Robin Pétre)

'Fra det vilde hav' er lavet af danske Robin Petré, som i dokumentaren undersøger forholdet mellem mennesker og dyr set fra dyrenes vinkel.

- Det er en meget, meget finurlig film om livet mellem mennesker og dyr på kysterne i Nordeuropa. Filmen viser, hvordan klimaet forandrer sig på en måde, så dyrene ikke kan følge med.

- Der er en fuldstændig vild scene, hvor en kæmpestor finhval er strandet på nogle klipper. Redningsarbejderne kan ikke gøre noget som helst, for hvis de skubber til den, smadrer de hvalens krop. Det stakkels dyr bliver langsomt, men sikkert mast, og ingen kan gøre noget som helst.

- Filmen har dog også en meget sjov og humoristisk tone, siger Per Juul Carlsen.

'70/30'

Filmen er lavet af den danske instruktør Phie Ambo. (© Marie Hald Moment Agency / Institute)

Denne danske dokumentar åbnede CPH:DOX og skildrer tilblivelsen af en af verdens mest ambitiøse klimalove, hvor målet er at reducere Danmarks udledning af CO2 med 70 procent i 2030.

Instruktøren Phie Ambo har fulgt politikerne i deres arbejde, og derfor møder man blandt andre klimaminister Dan Jørgensen (S), tidligere formand for klimaudvalget, Ida Auken (S), og de to unge klimaaktivister Esther Kjeldahl og Selma de Montgomery, som alle kæmper fot at nå i mål i tide.

- Filmen er et skægt billede på, hvordan politikerne arbejder på at lave klimalove og selv synes, at de når virkelig langt, da de vedtager den danske klimalov.

- Samtidig sidder de unge græsrodsbevægelsesfolk og mener, at de voksne er åndssvage, fordi der ikke sker en skid, siger Per Juul Carlsen.

'The Soldier'

Filmen er lavet af den danske Instruktør Nikolaj Møller. (© Nikolaj Møller/Nordisk Film Spring)

Filmen handler om den den danske krigsveteran Henrik, som vender hjem fra Afghanistan med post-traumatisk stress.

Efter en række mislykkede behandlingsforsøg rejser han dybt ind i Amazonas for at helbrede sig selv med naturmedicin og med verdens stærkeste hallucinogene drik, ayahuasca.

Instruktøren Nikolaj Møller har fulgt Henriks kamp i junglen gennem tre år og giver et indre portræt af et knækket menneske.

- Det er en meget speciel rejse ind i sindet på et andet menneske i grænselandet mellem det moderne menneske og en urtid, som vi ikke rigtig forstår, siger Per Juul Carlsen.

'Dark Blossom'

Filmen er lavet af den danske instruktør Frigge Fri. (© Frigge Fri)

I 'Dark Blossom', som på dansk hedder 'Klub Kranium', følger man det dybe venskab mellem tre unge, gotiske outsidere.

Bevæbnet med kranier, vild makeup og tårnhøje hanekamme kæmper det gotiske trekløver for at kontrollere deres indre dæmoner. Sammen skaber de et frirum, hvor de uforstyrret kan udfolde sig, skubbe til normerne og erobre verden.

Men deres venskab trues, da én af dem forelsker sig og ser en mulig vej ud af den jyske provinsby Fjerritslev.

- De passer helt klart ikke ind i håndboldnormaliteten i Nordjylland. Men deres livsstil giver dem en identitet og en selvstændighed, hvor de kan forme deres liv, så det slet ikke ligner andres.

- Der er en herlig scene i filmen, hvor en af dem er flyttet til Gladsaxe, og hendes mor spørger hende i telefonen: "Jamen, hvor ligger Gladsaxe? Er det ude på landet?" Det viser et sjovt sammenstød mellem København og Jylland, siger Per Juul Carlsen.

'Solutions'

Filmen er lavet af den danske instruktør Pernille Rose Grønkjær. (© Pernille Rose Grønkjær)

I filmen følger man nogle af verdens førende forskere, som isolerer sig i ti dage i New Mexicos ørken. Målet er at udvikle reelle løsninger på verdens mest akutte problemer.

Instruktøren Pernille Rose Grønkjær får adgang til tænketanken, som har et ambitiøst mål: at sikre menneskehedens fremtid gennem videnskab.

- Det er en virkelig spændende film, hvor man følger forskerne, der blandt andet diskuterer klimaet og den stigende økonomiske ulighed.

- Det fede er dog, at de kommer med konkrete bud på, hvordan man løser verdens problemer. Og her er kodeordet optimisme. Det kan lyde en kende naivt, men de siger, at man er nødt til være optimistisk.

- Filmens pointe er, at nuet er et af de mest afgørende historiske tidspunkter, for hvis vi ikke får omstillet os til nye tider, kan kloden forandre sig for altid.