Nordisk gud har flydende kønsidentitet i ny serie: 'De ved godt, at det er nødvendigt at være inkluderende'

Loke har flydende kønsidentitet i ny Disney+-serie.

Det er skuespiller Tom Hiddleston, der bringer liv til guden Loke i Marvel-film – og nu også Disney+-serien 'Loki', som har premiere den 9. juni. (Foto: Unknown © Image supplied by Capital Pictures)

Mand, kvinde – eller noget tredje?

I flere år har der været spekulationer om, hvorvidt jætten Loke fra nordisk mytologi i virkeligheden har et mere flydende end fast køn.

I hvert fald når vi taler om dén Loke, man møder i Marvels filmunivers, hvor han spilles af skuespilleren Tom Hiddleston.

I anledning af den kommende Marvel-serie på Disney+ om den drillesyge skurk af en nordisk gud, 'Loki', er der udsendt en teaser for serien, hvor dette skema indgår:

Som det fremgår af billedet, er der noteret "fluid", eller "flydende", som køn.

Og kender man sin nordiske mytologi, er det måske ikke den store overraskelse, men det vækker alligevel opsigt og glæder de fans, der har efterlyst mere repræsentation i universet.

- At Loke endelig er under trans-paraplyen får mig som transperson til at føle mig berettiget. Det her er grunden til, at repræsentation er så vigtig. At Loke har flydende kønsidentitet, er et stort skridt i den rigtige retning for positiv LGBTQ+-repræsentation i populære medier, skriver én.

  - "Du er kun biseksuel og har en flydende kønsidentitet på grund af Loke." Nej, karakteren hjalp mig til at hvile i mig selv, så jeg kunne springe ud som den, jeg er, skriver en anden.

  Men, som en tredje påpeger, så er Loke netop kendt for at kunne skifte form og køn som en del af sin værktøjskasse, når han skal få sine listige planer til at lykkes.

  Derfor burde det som sådan ikke være banebrydende, at Marvels version af Loke nu også følger mytologien:

  - Jeg elsker, hvordan alle reagerer på, at Disney/MCU-Loke har flydende kønsidentitet, når den mytologiske Loke måske er mest kendt for at kunne skifte form og køn. Det er ligesom ikke rigtig nogen stor spoiler eller afsløring.

  Marvel har tidligere selv henvist til Lokes flydende køn i en tegneserie, hvor Odin omtalte Loke som "min søn, min datter og mit barn, der er begge dele".

  Også forfatteren Mackenzi Lee gjorde med bogen fra 2019, ’Loki: Where Mischief Lies’ meget ud af, at vise Lokes flydende køn.

  - Jeg tror, at queer-undertone er afgørende for Loke og hans magi, sagde hun dengang.

  - At være en formskifter gøre ham allerede flydende, og så langt tilbage som nordisk mytologi ser vi Loke manipulere sit køn og have flere forskellige partnere. Det ville virke uærlig at vise ham som noget som helst andet. Selvom vi er kommet langt med repræsentation i tegneserier, er der stadig lang vej igen. Som mange andre, er jeg træt af, at den repræsentation kun er antydet. Vi er nødt til at vise det mere direkte.

  I nordisk mytologi ser man blandt andet, hvordan Loke forvandler sig til en hoppe, parrer sig med en hingst og bliver mor til Sleipner – Odins ottebenede hest.

  Ren business eller oprigtigt?

  Når det alligevel er noget, der kan få fans til at juble, handler det, som en bruger skriver, om repræsentation. Ikke kun i et tegneseriehæfte, hvor Loke tidligere har fremstået med en flydende kønsidentitet, men også på Marvels store lærreder.

  Og den repræsentation og diversitet har superheltemastodonten arbejdet på at styrke de seneste år, mener film- og serieekspert Frederik Dirks Gottlieb:

  - Det har ligget Marvel på sinde i mange år at skabe mere diversitet.

  - De har eksempelvis lavet mandelige superhelte om til kvindelige superhelte, og har de seneste år fokuseret på sorte amerikaneres rettigheder med særligt 'Black Panther' og 'The Falcon and the Winter Soldier', forklarer han.

  Frederik Dirks Gottlieb tilføjer, at det dog næsten er mere revolutionerende, at Marvel også har kvindelige skabere bag både 'Loki' og 'The Falcon and the Winter Soldier'.

  - Det er for mig at se et større skridt, når man ansætter kvinder til at lave superheltestof, end det er at lave et badge, hvor der står, at en karakter har flydende kønsidentitet, men som måske ikke har så stor en betydning, når man ser serien, mener han.

  Serien 'Loki' instrueres af Kate Herron. At det er en kvinde, der instruerer filmen, ser Frederik Dirks Gottlieb umiddelbart som et større tegn på inklusion end karakterens kønsidentitet. (© Marvel Studios)

  Er brugen af Lokes kønsidentitet så bare et marketingstunt for at skabe yderligere hype omkring deres nye serie?

  - Det er altid svært at sige, hvor dybtfølt et ønske om repræsentation er, når milliardvirksomheder prøver at være inkluderende.

  - Men de ved også godt, at det er nødvendigt at være inkluderende, hvis de skal gøre deres egen forretning fremtidssikret. Både hvad angår køn, hudfarve og seksualitet, mener Frederik Dirks Gottlieb og uddyber:

  - Yngre generationer identificerer sig på langt flere måder end ældre generationer. Så hvis du som virksomhed i underholdningsbranchen skal henvende dig til unge, skal du også kunne udbrede paletten af kønsidentitet og seksualitet.

  Da dr.dk fanger Frederik Dirks Gottlieb, har han i øvrigt netop set det første afsnit af 'Loki'.

  Og dér fylder Lokes kønsidentitet ikke noget i historien.

  - Før det skrives ind i Lokes storyline, er det svært at se, hvor oprigtig Marvel er omkring Lokes kønsidentitet.

  'Loki' har premiere på Disney+ den 9. juni.

  Facebook
  Twitter

  Mere fra dr.dk