Norge får sin egen ’1864’-sag: Ny dyr tv-serie bliver klandret for historiefifleri

Først fik den danske tv-serie ’1864’ kritik for at sjuske med de historiske fakta. Nu rammer samme kritik en ny, dyr norsk tv-serie med danske skuespillere på rollelisten.

'Kampen om tungtvannet' handler om nazisternes jagt efter tungt vand, som skulle bruges til at producere atombomber under Anden Verdenskrig. Foto: Filmkameratene A/S/NRK (Foto: Filmkameratene AS © Filmkameratene AS)

På mange måder ligner en ny norsk tv-serie den danske ’1864’ fra DR1. Den har kostet flere millioner kroner. Den tager udgangspunkt i virkelige hændelser, og nu får den kritik for at fifle for meget med de historiske fakta.

Den norske, store dramaserie ’Kampen om tungtvannet’, der udspiller sig i Norge op til og under Anden Verdenskrig, handler om, tyskernes jagt efter at udvikle en atombombe. Men allerede efter andet afsnit blev vist på de norske tv-skærme, har serien fået kritik.

Det skriver Aftenposten.

Bliver henrettet for tidligt

En gruppe allierede soldater bliver i slutningen af afsnittet henrettet på stedet, efter at deres fly er havareret på vej mod Norsk Hydros fabrik i Rjukan i det besatte Norge, hvor der produceres tungt vand, som er nødvendigt for tyskerne for at lave en atombombe. Men sådan forholder det sig i virkeligheden ikke, mener en tidligere afdelingschef for Forsvarsmuseet i Norge.

- Det er aldrig sket og er en grov historieforfalskning, siger Thor Brynhildsen til Aftenposten.

Han fortæller til den norske avis, at de allierede soldater rigtig nok blev dræbt af tyskerne, men at det først skete en eller flere dage, efter deres fly havarerede.

- At henrette fjenden, som det bliver vist i serien, ville have været en helt absurd måde at behandle fanger på. De besad helt sikkert værdifulde informationer, som ville have været svært nyttig for tyskerne at få fat i, siger han til Aftenposten.

Også den norske forfatter Asgeir Ueland, der har beskrevet aktionen i Rjukan, siger, at de allierede soldater blev fragtet til et fængsel, hvor de blev afhørt, inden de blev henrettet. Dog mener han ikke, det er nødvendigt for filmskaberne slavisk at følge de historiske fakta.

Producent: Vi laver ikke dokumentarisk film

Producenten af dramaserien, Jon M. Jacobsen, siger, at filmholdet hele tiden har været klar over, at scenen ikke var helt på korrekt gengivet.

- Vi er klar over, at henrettelserne ikke skete, som det blev vist. Men vi har aldrig sagt, at vi skal lave en dokumentarisk film om Rjukan-aktionen, men et drama, siger Jon M. Jacobsen til Aftenposten.

Kulturredaktør: Vigtig for norsk selvforståelse

Sarah Sørheim, der er kulturredaktør på Aftenposten, fortæller til DR Kultur, at serien opfattes forskelligt alt efter, hvem man spørger.

  • Tronstad + Smith (Espen Klouman-Høiner + Anna Friel) (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
  • Aubert (Stein Winge) (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
  • Bohr (Søren Pilmark) (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
  • Ellen Henriksen (Maibritt Saerens) (Foto: Filmkameratene AS/Robert Holand Dreier © Filmkameratene AS/Robert Holand Dreier)
  • Diebner (Andreas Döhler) (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
  • Heisenberg, Elisabeth Heisenberg, Diebner, Leeb (Christoph Bach, Peri Baumeister, General Fischer (Uwe Preuss). (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
  • Smith (Anna Friel) (Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl © Filmkameratene AS/Jiri Hanzl)
1 / 7

Mens de yngre ser tv-serien som et underholdende stykke tv-drama, så er flere ældre nordmænd, som har haft krigen tæt på deres liv, mere opmærksomme på, at serien er så virkelighedsnær som muligt.

- Serien er populær i Norge og er en af de mest sete tv-serier. Samtidig er begivenheden, som tv-serien bygger på, en vigtig begivenhed for nordmændene, fordi den blandt andet rummer nogle af de største helte, vi har, som kæmpede mod den tyske overmagt, siger hun.

Tv-serie kan ses på nettet

’Kampen om tungtvannet’ er en koproduktion og er blandt andet produceret af danske Sebasto Film & TV, som også står bag DR-serien ’Bankerot’. De danske skuespillere Søren Pilmark og Maibritt Saerens spiller begge med i den norske tv-serie.

Både første og andet afsnit af den i alt seks afsnit lange tv-serie er blevet sendt på NRK. Afsnittene – med norske undertekster - kan i øvrigt ses på NRK’s hjemmeside.

Serien har i øvrigt fået rosende anmeldelser i de norske medier og er blevet set af over 1,2 millioner nordmænd.