Norge trækker millionstøtte til tv-serien 1864 tilbage

Norsk filminstitut har trukket støtte på to millioner kroner til den dyreste danske tv-satsning nogensinde, ’1864’, tilbage. De er ikke tilfredse med antallet af nordmænd i produktionen.

Den dyreste danske tv-serie nogensinde, '1864', går glip af to millioner kroner fra Norsk filminstitut.

Producenterne af tv-serien '1864', der bliver sendt på DR 1 til efteråret, er blevet ramt på pengepungen af Norsk filminstitut, NFI. Produktionen lever ikke op til NFI's krav til, hvor mange nordmænd, der skal være en del af arbejdet.

Dermed har producenterne i Miso Film valgt selv at poste yderligere to millioner i produktionen.

- Vi havde en forventning om, at vi skulle lægge en del af vores arbejde i Norge og blandt andet bruge en del norske klippere og en norsk komponist. Vi valgte så af kunstneriske årsager en amerikansk komponist, Marco Beltrami, i stedet, forklarer Peter Bose, som er producent og partner i Miso Film.

Har kendt til beslutningen i et år

Peter Bose understreger, at man har kendt til den norske beslutning om ikke at støtte tv-serien i et år, og at det derfor ikke får konsekvenser for produktionens forløb.

- Det er fuldstændig udramatisk, men det er selvfølgelig ærgerligt. Vores problem var på klippesiden. Der var ikke nogen af de kvalificerede norske klippere, vi gerne ville bruge, der kunne. Og så kom vi for langt ned på listen til, at det var interessant for os, siger Peter Bose.

En usædvanlig beslutning

En af hovedrolleindehaverne i serien, som instrueres af Ole Bornedal, er den populære norske skuespiller Jakob Oftebro, der også spillede en rolle i DR's dramaserie 'Broen II'.

Peter Bose fra Miso Film forklarer, at '1864' har været uheldige med ikke at få bevilget støtten fra Norge, når nu en af skuespillerne er fra Norge.

- Det er da usædvanligt. Der er dels det kunstneriske krav og så kravet til andelen af nordmænd i produktionen. Tidligere ville man nok ikke have trukket støtten, når man har den andel af nordmænd, vi har. Men der har været nogle andre projekter, der ikke har fået støtte, og det er derfor, at NFI kører helt hårdt og håndhæver det her. Vi har set eksempler i Norge, hvor der kun var en norsk instruktør på projektet, som så blev skiftet ud, og de fik alligevel støtten, siger Peter Bose.

De to millioner kroner fylder ikke voldsomt meget i det samlede budget på '1864', som er på hele 173 millioner kroner.