Nu bliver det pinligt: Her er årets mest tåkrummende tv-øjeblikke

Virkeligheden overgår næsten fiktionen, når det handler om at få os til at krølle tæer, mener DRs serieekspert. Hvilken serie var mest pinlig? Giv din stemme.

Cringe-værdi er ikke kun forbeholdt fiktionsserier, som 'Klovn' (billedet), de akavede situationer opstår også i den virkelige verden, mener DRs serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. (Foto: Per Arnesen © TV 2)

’Cringe comedy’, eller tåkrummende komik som man nok vil kalde det på dansk, er noget, man enten elsker eller hader. Eller elsker at hade.

Fra den pinlige chef David Brent i 'The Office' til Frank Hvams selvudslettende eskapader i Klovn er det fælles for dem alle, at de formår at sætte sig selv i situationer så realistisk selvudleverende, at man mest af alt har lyst til at transportere sig selv langt væk fra tv-skærmen.

Men cringe-værdi er ikke kun forbeholdt fiktionsserier, de akavede situationer opstår også i den virkelige verden. Hvem husker ikke Rachels pinlige forældre danse med hofterne i 'Årgang 0' eller Ibens numsekage fra 'Den Store Bagedyst'?

Vi har nomineret de mest tåkrummende tv-programmer, men hvem skal 'vinde'? Du smid din stemmen. Hvis ikke du har set dem, så er det en klokkeklar anbefaling herfra.

OBS: Du stemmer nederst i artiklen.

1

Klovn sæson 7

(Foto: Per Arnesen © TV 2)

De danske konger af cringe-komik er og bliver Frank Hvam og Casper Christensen.

I år vendte de tilbage med en vellykket sæson af den über-pinlige serie 'Klovn'. Denne serie er så tåkrummende ubehagelig, at den decideret skræmmer folk væk.

Heldigvis er der andre seriemasochister som mig selv derude, som sætter pris på de genkendelige og dybt ydmygende situationer, Frank formår at havne i.

I denne 7. sæson af 'Klovn' lægger Frank f.eks. en lort i sin egen stue, serverer flæskesvær for en muslimsk dreng og ydmyger sig selv (og sønnen) ved at afbryde hans LAN-party med shemale-porno.

Det er alle uforglemmeligt morsomme og ubehagelige øjeblikke, man sjovt nok ikke kan lade være med at kigge væk fra.

Sæson 7 af 'Klovn' er tilgængelig på TV2 Play.

2

Mere voksen end Bjerrehuus

(© dr)

Titlen siger det hele. Oscar på 17 er søn af fotomodellen Oliver Bjerrehuus, der beskriver sig selv som ’verdens bedste dårlige far’. Det er virkelig en passende titel. Lige så sjov, hjertelig og kærlig Oliver er, ligeså impulsiv, uansvarlig og barnlig er han også.

Programmet er ikke lavet i en ond tone og både Oliver og Oscar er elskelige karakterer, men det kan til tider være tåkrummende pinligt at se den 43-årige Oliver sove over sig og fjolle rundt foran sin søn, som på alle måder virker langt mere moden.

Specielt er der et klip, hvor Oscar laver lektier med en ven af familien, indtil Oliver vælter ind for at vise vilde youtube-klip på telefonen.

De to drenges roller er på mange måder byttet om, og det er pinligt for enhver, der har prøvet at være 17 år og ved hvor skrøbelig, man er i den alder.

'Mere Voksen end Bjerrehuus' er tilgængelig på DR TV.

3

Ku’ godt må godt

(© dr)

I denne dokumentarserie følger vi Alex og Malou, der modigt inviterer DR3's kamerahold indenfor. Parret har den regel, at de hver især har lov til at gå i seng med andre partnere.

Det lyder jo umiddelbart meget fint og moderne. Problemet er bare, at der lader til at være en ekstremt ulige magtbalance og et lidt uklart regelsæt.

Malou bliver nemlig bejlet til fra nær og fjern (ifølge Malou selv), imens Alex har hårdt med at få andre piger til at forstå, det komplicerede forhold han har til Malou. Det får Alex til at fremstå som taberen i deres indbyrdes aftale, og det bliver stadig sværere og sværere helt at forstå, hvor hans engagement i det åbne forhold kommer fra.

Gentagne gange italesætter Malou Alex’ mangel på bejlere, alt imens hun beskriver ’sit livs date’ med den mand, hun har på sidelinjen. Særligt er der en scene, hvor Malou og Alex er til Kapsejlads, den store festdag i Århus’ studiemiljø.

Her opfordrer Malou Alex til at få nogle piger på krogen. Det kommer der en af årets mest tåkrummende scener ud af, hvor en desperat Alex, skal prøve at score under pres. Spoiler: det lykkes ikke. Ouch.

'Ku' godt må godt - fortællinger fra et åbent parforhold' er tilgængelig på DR TV.

4

Big Mouth 2

(© Netflix)

Teenageårene er på alle tænkelig måder de mest skrøbelige og pinlige år af de fleste menneskers liv.

Det faktum understreger skaberne af den animerede komedieserie 'Big Mouth'. Her bliver børnenes indre følelsesliv personificeret af blandt andet et liderligt hormonmonster og en ubehagelig ’shame wizard’ (skam-troldmand), som gang på gang, ydmyger de sarte teenagesjæle.

Hovedfiguren Nick får ved et uheld vist sin usandsynligt lille tissemand frem for hele skolen, og hans bedste ven Andrew bliver taget på fersk gerning, da han onanerer til sin vens søsters beskidte badedragt.

Denne her serie dykker lige ned i nogle af de hårdeste år på en måde, som kun en animeret serie i en armslængde kan gøre det, uden at det virker decideret uetisk. Men puha hvor er det pinligt…

Begge sæsoner af 'Big Mouth' er tilgængelig på Netflix.

5

Who is America

(Foto: 2018 Showtime © HBO Nordic)

Flere af årets mest pinlige øjeblikke kommer fra selveste mesteren af cringe-komik, Sascha Baron Cohen. I år vendte han tilbage til principperne, der dannede grund for 'Borat'-filmen og 'Da Ali G Show', hvor den engelske komiker udstiller både sig selv, og dem han interviewer.

I 'Who Is America' var formålet, at vise den dobbeltmoral, der gennemsyrer det amerikanske samfund. Det gjorde han iklædt som både israelsk antiterror-ekspert, venstreorienteret sandalbærende reporter og italiensk modefotograf.

Cohens evne til at få folk til at sige de mest ufattelige ting, er ikke blevet dårligere med årene – men det er heller ikke blevet lettere at se på uden at holde sig for øjnene.

Blandt andet husker man scenen, hvor den amerikanske politiker Jason Spencer, ledes til at tro, at han er ved at lære forsvarsteknikker mod terrorangreb. Han hiver bukserne ned og jagter Cohen rundt i træningslokalet, mens han håber homofobiske skældsord.

Det at se en mand smide sin karriere i skraldespanden for åben skærm er på én og samme gang underholdende, da han tydeligvis repræsenterer virkelig ubehagelig holdninger, men det er samtidig også både tragisk og ikke mindst dybt, dybt pinligt.

'Who is America' ligger tilgængeligt på HBO Nordic.