Nu bliver hitserie fra 90'erne til dokumentar: 'Baywatch er mere end bare røv og bryster'

Ny dokumentar om 'Baywatch' vil indkapsle seriens betydning og succes – 20 år efter sidste afsnit blev sendt i fjernsynet.

(Foto: Getty Images)

Forestil dig en sandstrand, hvor solen står højt på himlen.

Vandet er lige så blåt som øjnene på en blond livredder, og så kommer tonerne til den sidenhen legendariske intromelodi:

"Some people stand in the darkness – afraid to step into the light..."

I velkendte røde badebukser med en genkendelig redningskrans i hånden, en veltrænet overkrop og en måtte på brystet, der er trimmet ned til den mindste millimeter, kommer en af 1980'erne og 1990'ernes største tv-serieikoner frem i lyset løbende i slowmotion langs strandkanten.

I næste øjeblik ser man en kvinde med langt lyst hår i en tætsiddende badedragt, der er så nedringet, at meget lidt er efterladt til fantasien – en kvinde, der kan tiltrække seere fra hele verden.

Hvis du endnu ikke ved, hvad jeg taler om, er det naturligvis én af de største tv-serier fra 1990'erne – nemlig 'Baywatch'. Tv-serien løb over 11 sæsoner, og da den var på sit højeste, var serien ifølge Guinness Rekordbog den mest sete i verden med over en milliard seere ugentligt fra 142 lande.

'Baywatch'-fan står bag dokumentar

Den 14. maj var det præcis 20 år siden, at det sidste afsnit løb over skærmen, men det var ikke sidste gang, vi hørte til serien og dens skuespillere.

Serien fulgte gennem 242 afsnit smukke livredderes actionspækkede dagligdag, og nu tager en ny dokumentar fans med tilbage til dengang, hvor der ikke var streamingtjenester, der spyttede serier ud på fast basis, og hvor man i stedet måtte nøjes med flow-tv.

'Baywatch'-castet som det så ud i 1997. (Foto: Getty Images)

Dokumentaren får – på bedste amerikanske vis – titlen 'Baywatch: The American Dream', og den indkapsler seriens store påvirkning på både tv-seere og selve tv-seriebranchen.

Bag dokumentaren står den 40-årige amerikaner Matthew Felker, der har været stor fan af 'Baywatch' siden seriens begyndelse.

Matthew Felker er indbegrebet af 'Baywatch'. Han har boet i Los Angeles gennem mange år, han er venner med Nicole Eggert, som indtog rollen som Summer Quinn i serien, han har været nabo til Pamela Anderson, og for at det ikke skal være løgn, har han selv iført sig røde badebukser og en redningskrans.

- 'Baywatch' havde en stor indflydelse på mig. Jeg tog turen fra det nordlige Wisconsin til det sydlige Californien for at blive livredder, fortæller Matthew Felker, da DR interviewer ham via en Zoom-forbindelse, mens han sidder i sunny California.

Matthew Felkers mission med dokumentaren er at fortælle, hvilken påvirkning 'Baywatch' havde på en hel verden, og hvordan serien formede et helt årti kulturmæssigt.

Carmen Elektra er en af de gamle 'Baywatch'-stjerner, der medvirker i den kommende dokumentar om serien. (© 'Baywatch: The American Dream')

- Dokumentaren er en hyldest til 1990'erne. Hvorfor taler vi stadig om 'Baywatch'? Hvorfor ved teenagere selv i dag, når de ser Pamela Anderson, at hun var med i 'Baywatch' for mange år siden? Hvorfor ved børn, hvem David Hasselhoff er?, spørger Matthew Felker retorisk.

Mere end bare røv og bryster

Når man ser på anmeldelserne af serien, og i det hele taget giver serien et kig i dag, kan det måske komme bag på folk, at 'Baywatch' var så stor en succes, når den grundlæggende handlede om smukke mennesker med meget lidt tøj på.

Men ifølge dokumentarens instruktør havde serien dog også andet at byde på end guf for øjet.

- 'Baywatch' var mere end bare røv og bryster. Jeg tror, 'Baywatch' fik folk til at få det godt. Det var det sydlige Californien med smukke mennesker på en strand, der var brune og veltrænede, lyder det fra Matthew Felker.

Matthew Felker, der selv har gjort sig som skuespiller, har altid været fascineret af 'Baywatch'-universet. Nu instruerer han en dokumentar om seriens betydning. Her ses han i 2008. (Foto: Kerstin Alm © 2008 Getty Images)

Og spørger man serieekspert Frederik Dirks Gottlieb, havde serien et klart formål.

- Der er ingen tvivl om, at indgangsvinklen var at sælge den her livsstil om smukke mænd og kvinder i meget lidt tøj. Det var et eskapisme-show. Man kunne fascineres af de her fantastiske billeder, som det var dengang, siger han.

Stor succes i andre lande

'Baywatch' havde dog en hård start.

Allerede efter første sæson blev serien taget af skærmen, da produktionsselskabet bag serien gik konkurs. Men folkene bag 'Baywatch' gav ikke op, og tog sagen – eller rettere serien – i egne hænder.

David Hasselhoff måtte finde sig i en stor lønnedgang for til gengæld at blive producent på serien. Herefter gik 'Baywatch' på budrunde og blev tilbudt til tv-stationer rundt i verden. Det viste sig at være klogt, for på den anden side af Atlanten bed seerne på.

- For amerikanerne var det knap så eksotisk som for resten af verden. Det var middelmådigt skuespil, billeder af nogle kyster, som man har så mange af i USA. Men for resten af verden var serien groundbreaking, og den bevægede sig næsten ind i et softporn-territorium, fortæller Frederik Dirks Gottlieb.

David Hasselhoff ses her under optagelserne af den nye dokumentar om 'Baywatch'. (© 'Baywatch: The American Dream')

Matthew Felker giver blandt andet det svingende vejr i andre lande skylden.

- 'Baywatch' var især populær i lande, hvor der ikke er solrigt vejr. Serien var et lille vindue til paradis, lyder det fra instruktøren.

'Baywatch's succes på verdensplan er ikke til at tage fejl af. Serien kunne samle en hel familie. Der var smukke kvinder at se på til faderen, veltrænede mænd til moderen og seriens yngste skuespiller i form af Hobie Buchannon (David Hasselhoffs søn i serien) appellerede til børnene blandet med en god portion action i flotte omgivelser – alt sammen med en snert af sex.

- 'Baywatch' prøvede at fusionere noget familievenligt med noget, der var lidt på kanten ved at skubbe til grænser med seksualisering af skuespillerne. Og der var serien altså nyskabende for sin tid. Bare se introen, det er jo tydeligt at se, hvad de prøver at sælge, siger Frederik Dirks Gottlieb.

The Hoff har produceret dokumentar

Og Matthew Felker har gjort sit hjemmearbejde, for da han gik i gang med dokumentaren, vidste han, at det var vigtigt at komme godt fra start og få så mange af de involverede skuespillere til at stille op.

Instruktør Matthew Felker (th.) instruerer en skuespiller under optagelserne til dokumentaren 'Baywatch: The American Dream'. (© 'Baywatch: The American Dream')

Han teamede derfor op med Nicole Eggert, som han har været venner med gennem 15 år, og fik hende med som producent på dokumentaren. Gennem hendes netværk til de gamle skuespillere fik de fat på den nok vigtigste karakter fra serien – Los Angeles' livredder-løjtnant Mitch Buchannon i form af skuespilleren David Hasselhoff.

- Det krævede meget overtalelse, og vi havde lange telefonsamtaler sammen, men i sidste ende lykkedes det at få ham med ombord, og jeg gjorde ham til ledende producent, fortæller Matthew Felker.

Og det har været vigtigt for Matthew Felker at få The Hoff involveret i dokumentaren.

- Han var limen i 'Baywatch'. Han var med i 'Baywatch' gennem hele seriens levetid. Der har været en masse vigtige skuespillere med, men David Hasselhoff er den vigtigste. Han indtog en form for faderrolle. Han var et kulturelt ikon i 1980'erne og 1990'erne, forklarer instruktøren.

David Hasselhoff var et af 'Baywatch's største trækplastre i rollen som Mitch Buchannon. (Foto: All American TV © Getty Images)

Da serien begyndte i 1989, var The Hoff da også allerede en stor stjerne takket være 1980'er-serien 'Knight Rider'. Samtidig havde han gang i en sangkarriere, der især kastede glimmer af sig i Østrig og Tyskland, hvor han var mere end blot et kendt ansigt fra en 1980'er-serie.

Småt med succes til skuespillerne

Matthew Felker har formået at få mange af de kendte ansigter fra serien med i dokumentaren – David Hasselhoff, Nicole Eggert, Carmen Electra, David Chokachi, Jeremy Jackson, Jason Simmons, Gena Lee Nolin, Alexandra Paul og mange flere. Få af de her navne er nok velkendte for den brede befolkning.

På trods 'Baywatch's enorme succes blev den nemlig ikke starten på en succesfuld karriere for de fleste af skuespillerne. Flere medvirkede efterfølgende i forskellige former for tv, mens andre endte ud i et stofmisbrug. Det endte endda med en fængselsdom til seriens yngste skuespiller Jeremy Jackson, der spillede rollen som Hobie.

  • Carmen Electra spillede livredderen Lani Mckensie i 'Baywatch'. Her ses hun i 1997. (Foto: Getty Images)
  • David Chokachi spillede rollen som Cody Madison i 'Baywatch'. (Foto: Steve Granitz © WireImage via Getty Images)
  • Nicole Eggert ses her i 1992 i rollen som Summer Quinn i 'Baywatch'. (Foto: Fotos International © 2005 Getty Images)
  • David Hasselhof i 1993 i rollen som Mitch Buchannon i 'Baywatch'. (Foto: Paul Harris © Getty Images)
  • Jason Simmons og Alexandra Paul spillede henholdsvis Logan Fowler og Løjtnant Stephanie Holden. (Foto: Ron Galella © Ron Galella Collection via Getty Images)
  • Gena Lee Nolin, der spillede rollen som Neely Capshaw i 'Baywatch'. Her ses hun i 1995. (Foto: Ron Galella © Ron Galella Collection via Getty Images)
  • Jeremy Jackson spillede David Hasselhoffs karakters søn, Hobie Buchannon. (Foto: James Aylott © Getty Images)
1 / 7

Den manglende succes blandt 'Baywatch'-skuespillerne kommer ikke bag på serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. Han fortæller, at der dengang blev set anderledes på skuespillere, der medvirkede i serier, end der gør i dag, hvor flere store stjerner er med til at gøre serier til en succes.

- Der blev set så meget ned på at lave tv-serier. Serierne var ikke, hvad de var i dag. Dengang skulle det passe ind i bestemte tidsintervaller i kanalernes sendeplaner, så skuespillerne skulle bare udfylde en rolle. Man tog ikke chancer med tv-serier, som man gør i dag.

Den opmærksomme læser vil nok mene, at der mangler et navn på listen over medvirkende skuespillere i Matthew Felkers dokumentar - Pamela Anderson.

Det kræver ifølge instruktøren et større overtalelsesarbejde. Indtil videre giver han ikke op, for lige efter David Hasselhoff var hun det største navn i serien, selvom hun på det tidspunkt, hvor hun fik rollen som CJ Parker, blot var kendt fra mindre serier og som forsidepige på Playboy-magasinet.

Pamela Anderson var en af 'Baywatch's største stjerner. Det har endnu ikke været muligt at få hende til at medvirke i dokumentaren.

Pamela Anderson blev et sexsymbol uden lige i serien og gjorde det efterfølgende til en levevej at leve af sit udseende. Hun fik som en af de få succes, efter hun forlod 'Baywatch' - dog ikke som skuespiller.

Ville ikke holde i dag

20 år efter seriens sidste afsnit er den stadig at finde på streamingtjenesterne. Frederik Dirks Gottlieb er dog ikke i tvivl om, at den store succes, serien havde i 1990'erne, ikke ville gøre sig gældende i dag.

- Der er et kræsent seriepublikum for tiden. Jeg tror ikke, badedragter og sixpacks alene kan trække et publikum. Vi er blevet så forvænte med nøgenhed og lækkerhed, at det ikke i sig selv er nok, fortæller serieeksperten.

Matthew Felker tror heller ikke på seriens holdbarhed i en verden fyldt med streamingtjenester, der har masser af serier at byde på.

Men med sin dokumentar håber han dog på at give 'Baywatch' en lille renæssance, så gamle og nye fans kan genopleve de mange timers underholdning, 'Baywatch' gav over et helt årti.

'Baywatch: The American Dream' får efter planen premiere i december 2021.