Nu er han tilbage med 'Borgen' – og du skal ikke regne med, at alt er, som det plejer

Hovedforfatter Adam Price vil ikke gentage sig selv med den nye sæson af 'Borgen'.

(Foto: Mike Kolloffel © DR)

Hvis der er en dansk serie, der har sat sig fast i manges hukommelse – også uden for Danmarks grænser – er det DR-dramaserien 'Borgen'.

Da seriens tre første sæsoner løb over skærmen mellem 2010 til 2013, havde den i gennemsnit 1,5 million seere per afsnit og fik pæne anmeldelser. Den blev også godt modtaget i udlandet – ikke mindst i Storbritannien, hvor 'Borgen'-feberen virkelig rasede.

Og nu er serien så tilbage. I aften er der nemlig tv-premiere på den helt nye sæson med titlen 'Borgen – Riget, Magten og Æren', som denne gang er et samarbejde mellem DR og Netflix.

Men hvorfor overhovedet give fortællingen om toppolitikeren Birgitte Nyborg en tur mere i manegen efter så mange års pause?

- Fordi vi fandt den rigtige historie, siger Adam Price, der er hovedforfatter og idémand på 'Borgen'.

- Vi sagde til hinanden, dengang vi havde afsluttet tredje sæson, at hvis den rigtige historie kom, så ville vi gøre det, tilføjer han og smiler.

Den rigtige historie viste sig at være centreret omkring et fund af olie i Grønland, som sætter fut i magtspillet både på Christiansborg og på den udenrigspolitiske scene, hvor stormagter som Rusland, USA og Kina rører på sig.

Derudover har de knap ti år, der er gået siden sidst, i sig selv også været en god grund til at genbesøge 'Borgen', fortæller Adam Price.

- Birgitte Nyborg er et andet sted nu. Det gælder alle karaktererne. At de er nye steder i deres liv. Og dermed er 'Borgen' også en livsfortælling om de her karakterer, hvilket var med til at gøre det superinteressant at tage hul på et nyt kapitel, siger han.

En del af skuespillerne er da også de samme som sidst.

Sidse Babett Knudsen er tilbage i rollen som Birgitte Nyborg, der nu er blevet udenrigsminister, og du kan blandt andet også gense skuespillere som Søren Malling, Birgitte Hjort og Mikael Birkkjær i deres velkendte roller.

Der er både nye og 'Borgen'-velkendte ansigter i den aktuelle sæson. Fra venstre ses Lucas Lynggaard Tønnesen, Lisbeth Wulff, Johanne Louise Schmidt, Lars Knutzon, Simon Bennebjerg, hovedforfatter Adam Price, Søren Malling, Sidse Babett Knudsen, Svend Hardenberg, Birgitte Hjort Sørensen, konceptuerende instruktør Per Fly og Nivi Pedersen under et pressemøde for 'Borgen – Riget, magten og æren' tidligere på måneden. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Et farvel til "den gamle, idealistiske Nyborg"?

Men hvad sker der så egentlig på ti år?

Faktisk ret meget, hvis man ser på den politiske virkelighed, som Birgitte Nyborg skal navigere i nu i forhold til før, mener Adam Price.

Da han gik i gang med at skrive den første sæson for godt 15 år siden, var Facebook og andre sociale medier for eksempel slet ikke udbredt herhjemme som nu. Og det var endnu ikke et sted, hvor debatter eller nyheder kunne starte, sådan som de kan nu.

- I dag oplever vi jo en helt anden interaktion mellem det politiske liv med de sociale medier og nyhedsmedierne, og det ville vi gerne tage fat på. Det blev en motor i manuskriptet, fortæller Adam Price om den nye sæson.

Han mener også, at det politiske landskab er blevet mere hårdt, end det var i den første omgang af 'Borgen'.

Udenrigsminister Birgitte Nyborg er ikke meget for statsminister Signe Kraghs (spillet af Johanne Louise Schmidt) evige begejstring for at dele alt på Instagram. (Foto: Mike Kolloffel © DR)

- Der er nogle andre muligheder i spil i dag end dengang. Og det er op til den enkelte, om man bruger de muligheder til at fremme sin egen politik – eller om man indimellem bruger dem til at få modstanderen til at se dårlig ud. Det er jo det spil, der foregår på Christiansborg hele tiden, siger Adam Price.

Og Birgitte Nyborg, der er presset fra flere sider i den nye sæson, er da heller ikke for fin til at skrue de spidse albuer på.

Du kan derfor godt forberede dig på at se en mere taktisk Birgitte Nyborg denne gang.

"Den gamle, idealistiske Nyborg" har i hvert fald ændret stil, som Adam Price formulerer det.

Men det er kun godt, at 'Borgen' flytter sig, tilføjer han.

- Jeg synes jo, at hvis man tager et så fint gammelt sølvtøj op af skuffen som 'Borgen' – der har haft så stor betydning for os alle sammen, også karrieremæssigt – så skal man vove noget med det.

Da handlingen i den nye sæson kredser om et oliefund i Grønland, var en del af holdet afsted nordpå under optagelserne. Her ses Adam Price med sin hovedrolleindehaver, Sidse Babett Knudsen. (Foto: Mike Kolloffel © DR)

Derfor havde han heller ikke lyst til "bare" at lave endnu en sæson af den succes, som så mange seere labbede i sig for et årti siden – og som man de seneste år i øvrigt har kunnet se på netop Netflix.

- Vi ville gerne gå ind i de nye tider og skubbe til karaktererne og bringe dem ind i et andet kontrastfyldt lys, end vi har set dem i før, siger han.

Og ja, indimellem sætter 'Borgen' tingene lidt på spidsen – men sådan er det jo med dramatik, påpeger Adam Price.

- Selvfølgelig skal vi udfordre vores karakterer. Og derigennem løfter vi måske også en pegefinger en gang imellem og siger: Tænk lige en ekstra gang over, hvad du vil gøre for at bevare magten, siger han og tilføjer:

- Pas på, om du bevæger dig ud et sted, hvor du ikke kan kende den person, du var, da du først gik efter magten, fordi du ville gennemføre en bestemt politik – og ikke bare nu forsøger at bevare magten for enhver pris og prøver at forhindre andre i at få den.

- Jeg er utrolig stolt over, at 'Borgen' har fået den udbredelse, den har. Det er jo også en demokratifortælling, som alle mulige andre lande køber ind på og siger: "Har I det virkelig på den her måde i jeres lille smørhul, selvom I er tidligere kolonimagt og engang imellem laver lidt urent tråd?", siger Adam Price. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Har aldrig researchet så meget før

Hvis der var noget, der kendetegnede de gamle sæsoner, så var det, at fiktionen indimellem overhalede virkeligheden indenom.

Birgitte Nyborg blev for eksempel landets første kvindelige statsminister i sæson et – et år inden Helle Thorning-Schmidt blev det i virkelighedens Danmark.

Er I stadig lige så skarpe til at analysere den politiske virkelighed?

- Det må andre nok afgøre, men vi har i hvert fald gjort os virkelig meget umage – mindst lige så meget som i de andre sæsoner. Og vi har også haft en endnu større researchmængde. Jeg kan ikke erindre at have lavet noget dramatik, hvor vi har haft så meget research og så mange researchpersoner involveret som i denne sæson, siger Adam Price.

Holdet bag den nye sæson har da også holdt godt øje med virkelighedens politiske vinde løbende.

Derfor er enkelte scener også blevet justeret undervejs.

- Vi havde et valg i Grønland og dermed en ny regering, der har vist nogle nye takter og nye udmeldinger. Det følte jeg var nødvendigt, vi fik med i serien, så dér har vi været inde på det allerseneste og stille om. Det kan man jo heldigvis med film og tv.

- Vi har et stort ønske om, at 'Borgen' skal underholde og røre vores publikum, men derudover ligger der også en understrøm af noget oplysende omkring vores demokrati og det politiske liv. Dét tager vi også på os – og vi tager opgaven meget alvorligt, siger Adam Price.

Efter at børnene er flyttet hjemmefra, kan Birgitte Nyborg virkelig arbejde igennem – men ensomheden lurer i kulissen. Her ses hun i en sjælden afslappet stund med sønnen Magnus, der spilles af 'The Rain'-stjernen Lucas Lynggaard Tønnesen. (Foto: Mike Kolloffel © DR)