Nu uddeles kontroversielle priser efter shitstorm: 'De skal vinde, hvis værdigheden skal bevares'

DR's serieekspert kommer med sit bud på, hvem der bør vinde de prestigefyldte priser - og så vurderer han de danske chancer.

Der er flere danske vinderhåb, der kan blive indfriet, når Golden Globes-statuetterne bliver uddelt i nat. (© HBO og Zentropa)

I nat afholdes en af verdens største prisfester, The Golden Globes, hvor de betydningsfulde statuetter uddeles til årets bedste film og serier.

Selvom mange - heriblandt Gary Oldman samt prisshowets egen vært Ricky Gervais - igennem tiden har stukket gevaldigt til Golden Globes for at være indspist, småkorrupt og ude af trit med tidens tendenser, så er det stadig en af verdens mest eftertragtede priser at vinde.

Golden Globes, som er drevet af 93 journalister og medlemmer af Hollywood Foreign Press Association, har i disse streamingtider holdt overraskende godt fast i deres publikum med 18-20 millioner seere de seneste år. Det gør deres show mere set end Emmy-uddelingen og næsten på niveau med Oscar-uddelingen.

Dette skyldes nok blandt andet prisuddelingens ry for at vælge sjove, bramfri værter såsom Ricky Gervais, Tina Fey og Amy Poehler, der formår at skabe virale klip og omtale. Hvor Oscar-uddelingen har ry for at være småkedelig, traditionel og renskuret, er Golden Globes' prisshow blevet kendt som den frække dreng i byen, hvor man aldrig ved, hvad værten trækker ud af ærmet.

Dog kom prisshowet i 2020 i problemer, da det blev afsløret, at det 93 personer-store akademi ikke har et eneste sort medlem.

Det skete i kølvandet på, at det fra flere sider blev kritiseret, at ellers oplagte og anmelderroste kandidater med sorte karakterer eller skabere ikke blev anerkendt med nomineringer. Heriblandt den fremragende serie 'I May Destroy You' (HBO Nordic), som ellers bredt blandt anmeldere bliver betragtet som en af 2020s bedste serier - og som figurerede på min personlige top tre over sidste års bedste serier.

Og ja, kvalitetsvurdering er subjektiv - men netop derfor skal man som akademi kende sine egne blinde vinkler og tage hånd om dem. Kombinér det med det faktum, at den populære - omend middelmådige - serie 'Emily In Paris' blev nomineret, efter at flere af Golden Globes-medlemmerne fik en fem-stjernet tur til Frankrig. Så ser det hele altså lige pludselig en smule mistænkeligt ud.

Ikke desto mindre er der stadig mange gode film og serier blandt de nominerede, og den lidt kiksede nomineringsproces taget in mente, er vi mange, der har brug for, at priserne i det mindste går til de rette nominerede. Og gerne en enkelt eller to til de danske indslag.

Her kommer en liste over de nominerede, som jeg mener bare MÅ vinde i nat, hvis Golden Globes skal holde på bare lidt af deres kritikertroværdighed.

1

Bedste serier

'Small Axe' er en af de nominerede til Golden Globes. Serien, der består af fem film, havde premiere i England og USA i november 2020, og har siden fået stor ros fra både anmeldere og det øvrige publikum. (© BBC Studios / DRTV)

Golden Globes har delt serierne op i tre kategorier: musical- og komedieserier, miniserier og dramaserier.

Komedieseriefeltet er de seneste år gået fra middelmådigt til decideret fremragende, og selvom det ikke er det stærkeste felt i år, er der stadig masser af spænding i kategorien, da der ikke er nogen klar forhåndsfavorit.

Dog håber jeg personligt på'Ted Lasso' fra Apple TV+. Det er den ultimative feel good-serie om en amerikansk football-træner, der af fordækte årsager bliver hyret til at træne et engelsk Premier League-fodboldhold. Serien er ekstremt seværdig samt både sød og sjov og har den undervurderede 'Saturday Night Live'-komiker Jason Sudeikis i den altoverskyggende hovedrolle.

I dramafeltet er der til gengæld én klar favorit, og det er Netflix-baskeren 'The Crown', der beskriver det engelske kongehus fra 1947 og frem til i dag. 'The Crown's førerposition er jeg komplet enig i, og selvom der er stærk konkurrence i form af gangster-familiedramaet 'Ozark', Star Wars-spinoff-serien 'The Mandalorian' og den politiske fantasy-serie 'Lovecraft Country', bør 'The Crown' efter min mening løbe med sejren, da den både er mere helstøbt end konkurrenterne og af gode grunde anses for at være en af nyere tids bedste dramaserier. All hail the queen!

Det stærkeste felt er efterhånden hvert år at finde i miniserie-kategorien, hvor de største stjerner ofte har udlånt sig selv imellem filmindspilningerne.

I år er ingen undtagelse. Serier som 'Normal People' (DRTV) og 'The Undoing' (HBO) af danske Susanne Bier er ikke bare publikumsbaskere - de er ekstremt gennemførte serieperler.

Favoritten i kategorien er dog tilfaldet 'The Queen's Gambit', der beskriver en fiktiv, kvindelig skakspillers strabadser for at komme til tops i skakverden.

Min personlige favorit i dette stærke felt er dog uden tvivl Steve McQueens eminente miniserie (eller samling af kortere spillefilm, om man vil) 'Small Axe', der alle omhandler det vestindiske miljø i London fra 1969 til 1982.

Det er en barsk omgang, og racismen, som de sorte briter oplevede i denne periode, er hjerteskærende. Ikke desto mindre er det seriekunst på et niveau, som vi sjældent ser det. 'Small Axe' kan ses på DRTV.

2

Bedste hovedroller

Skuespiller Emma Corrin brillerer i fjerde sæson af 'The Crown', hvor vi møder hende som en ung Prinsesse Diana - en rolle, hun er nomineret til at vinde en Golden Globe-stuatuette for. (Foto: Des Willie © Netflix 2020)

Det er mildest talt et spøjst mix af forskellige skuespillere, der gemmer sig i de tre skuespilkategorier.

Dog er der et par navne, som skiller sig ud.

I komediekategorien håber jeg, at Ramy Youssef kan gentage succesen fra sidste år, hvor han chokerede Hollywood ved at vinde prisen for bedste mandlige hovedrolle i en komedieserie. Igen i år leverer han den bedste præstation i en af de mest oversete serier herhjemme, 'Ramy' (C More).

I dramakategorierne er det skuespillerne fra 'The Crown', der fortjent dominerer. Josh O'Connors dragende portræt af enspænderen Prins Charles er lige i skabet.

Olivia Colman er igen eminent som den midaldrende version af Dronning Elizabeth, og i samme felt gør favoritten Emma Corrin det noget nært umulige i rollen som Prinsesse Diana, da hun ærer hendes minde med en nærmest perfekt skuespilspræstation.

Men vi må selvfølgelig ikke glemme Hugh Grant, der i hænderne på Susanne Bier leverer sin karrieres måske bedste præstation som lægen Jonathan Fraser i 'The Undoing'. En karakter, der måske/måske ikke er rygende psykopat.

Grant er tilmed favorit, selvom eliteskuespillere som Ethan Hawke, Bryan Cranston, Jeff Daniels og Mark Ruffalo ånder ham i nakken med fantastiske præstationer. Sikke et felt!

3

De danske chancer?

Nicole Kidman og Hugh Grant spiller et rigt ægtepar i 'The Undoing', som er instrueret af danske - og Golden Globe-nominerede - Susanne Bier. (Foto: Niko Tavernise © HBO)

Susanne Bier og David E. Kelleys 'The Undoing' spås desværre ikke så store chancer for at vinde titlen som årets bedste miniserie.

Det er derimod 'The Queen's Gambit', der står til at nuppe prisen, men både 'Small Axe' og 'The Undoing' har bestemt chancer for at vinde. Så lad os ikke afskrive Bier, der med 'The Undoing' nu ikke bare er en del af film-eliten, men også en af de mere eftertragtede serieinstruktører i Hollywood.

I feltet for bedste udenlandske film har vi selvfølgelig Thomas Vinterbergs fremragende dramakomedie 'Druk' - eller 'Another Round', som den vil blive præsenteret som.

Desværre har den spritnye koreansk-sprogede 'Minari' ekstrem medvind i de her uger og vurderes af eksperterne som den mest sandsynlige vinder.

Det er dog et tæt løb, og 'Druk' har gode chancer som den klare to'er. Lad os håbe, vi mandag morgen vågner til en glad Thomas Vinterberg, der er gået gennem ild og vand for at realisere en af de bedste film på hans imponerende cv.

FacebookTwitter