- Jeg kan ikke trække vejret, gisper Talib ben Hassi, en ung sort mand, med en politimands arm trykket ned på halsen.
Et par dage senere er ben Hassi død. Det lyder jo umiskendeligt som en situation, der for et par måneder siden fik dele af det amerikanske samfund til at eksplodere i protester. Men den kommende danske film 'Shorta' er IKKE en rekonstruktion af amerikanske George Floyds død under en anholdelse 25. maj.
'Shorta' er instrueret af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, der med filmen debuterer som spillefilmsinstruktører. Den er netop blevet præsenteret på årets filmfestival i Venedig. Det er den første store festival, der tør trodse coronaen og foregå som en festival plejer – dog med mundbind og spritbeholdere overalt, temperaturtjek ved hver indgang og påkrævet afstand mellem deltagerne.
- Vi er meget bevidste om, at mange mennesker ikke kender den proces, det er at lave en film og ikke ved, hvor lang tid det egentlig tager, fastslår instruktørerne Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, der begyndte arbejdet med 'Shorta' for seks år siden.
Dengang var en anden sort amerikaner, Eric Garner, omkommet under samme omstændigheder som George Floyd. Og et sted i bevidstheden hos de to unge filmmagere spøgte Benjamin Christian Schou, der nytårsaften 1992 mistede bevidstheden under en anholdelse på Rådhuspladsen i København og aldrig vågnede igen.
- Vi optog 'Shorta' for godt halvandet år siden, og vi var ved at klippe traileren, da George Floyd omkom, forklarer Anders Ølholm.
- Det satte en masse overvejelser i gang hos os og vores filmhold. Vi vil jo helst ikke have, at folk tror, at vi er udspekulerede og forsøger at udnytte en tragisk situation. Det var også ubehageligt for os, at der er så slående ligheder mellem vores åbningsscene og virkeligheden. Bliver tingene nogensinde bedre? kan man spørge sig selv.
"Vi har ikke lavet en politisk film"
Netop det spørgsmål rumsterer under hele 'Shorta', der i øvrigt er et arabisk ord for politi. Filmen er ikke et direkte oplæg til debat, men en rendyrket spændingsfilm, en intens actionfilm med en enkel motor i midten: to politifolk, den ene ung og moralsk bevidst. Den anden en veteran med nedslidt etik, der ender med at være indespærret i et opdigtet socialt boligbyggeri ved navn Svalegården. Her kræver de unge indvandrere af anden etnisk herkomst, som det så elegant hedder, hævn for Talib ben Hassis død.
- Anders og jeg har ikke forsøgt at lave en politisk film, understreger Frederik Louis Hviid.
- Vi ville lave en politifilm, der tog arbejdet alvorligt og tog brydetag med nogle vigtige emner. Genrefilm kan underholde, de kan være spændende og uhyggelige, og de kan bringe os sammen i mørket og få os til at tale om nogle ting og dermed gøre det nemmere at forholde sig til
Og makker Anders Ølholm tilføjer:
- Vi har ikke forsøgt at fordømme eller forsvare, men vi har forsøgt at forstå, hvorfor folk gør, som de gør. Vi lever i en tid, hvor alt er meget binært, og der er ikke plads til kompleksitet. Folk tager enten det ene standpunkt eller det andet. Man er enten god eller ond. Det er ikke den virkelighed, vi kender til. Det er bestemt ikke den virkelighed, vi har mødt i vores research, hverken hos politiet eller hos de vrede unge. Det er to grupperinger, der har rigtig meget tilfælles, som begge oplever at blive dæmoniseret og er under stort pres og derfor vender verden ryggen og bliver sammenspiste.
Får ros for spillefilmsdebut
Og de to filmmageres debutspillefilm er blevet taget godt imod. Allerede inden den første pressevisning var 'Shorta' købt til visning i ti lande, og anmeldelsen i det britiske branchemagasin Screen samler modtagelsen fint op:
- 'Shorta' følger muligvis en velkendt formel med politi fanget i krydsild (franske 'Les Miserables' dukker hurtigt op i tankerne). Men den er stadig en intelligent, opslugende thriller med noget på hjerte, og den fastslår, at Ølholm og Hviid er et par filmtalenter, man skal holde øje med.
De amerikanske instruktører Walter Hill og John Carpenter, der stod bag spændingsfilm med socialt sigte, såsom 'The Warriors' og 'Sidste nat på station 13', bliver også nævnt som referencer, men det er lige så nemt at komme til at tænke på ’Pusher’, der for 24 år siden etablerede Nicholas Winding Refn i dansk film med en tilsvarende overrumplende intensitet.
'Shorta' får dansk premiere den 8. oktober. På spørgsmålet om ikke der er en risiko for, at filmen ikke skaber eftertænksom debat, men ender i de sædvanlige hidsige diskussioner om race, politivold og ghettoproblemer, svarer Frederik Louis Hviid optimistisk:
- De politiske diskussioner ER meget sort/hvide i øjeblikket. Men vi tror altså på, vores film kan samle folk og give et mere nuanceret blik på tingene.