Ny dokumentarfilm får dig til at glemme voksenlivets besværlige ansvar

Dokumentaren ’Barndom’ viser små børn i deres ideelle tilstand.

Indrømmet, den syner ikke af meget, den her film.

Hvis man selv har haft unger i en børnehave, ligner det en meget lang samling af klip fra de gode dage, dér hvor pædagogerne virkelig havde fat i poderne, og alle bare hyggede sig – ganske vist optaget med rigtig fine billeder og med god lyd, men alligevel. En lidt overambitiøs børnehave kunne måske have leveret sådan en service på forældreintra.

Men når nu klippene er samlet henover halvanden time, i en dokumentarfilm med den næsten pompøse overskrift ’Barndom’, sker der noget med dem. De bliver til en hyldest, en ode til børn, der udforsker verden. Ikke ved at få facit proppet i knolden af en lærer, der følger en årsplan udstukket af Undervisningsministeriet, men ved at drøne rundt i naturen – med en voksen som bagstopper.

Forsvinder ind i en børnetilstand

De 8-10 seksårige børn i ’Barndom’ fiser rundt i skoven omkring børnehaven Aurora, et sted i udkanten af en by i Norge. De skærer grene til kæpheste, de klatrer i træer, de knækker istappe og slikker nysgerrigt på dem, de gynger, de tegner med vandfarve, de ruger kyllinger ud, begraver fugleunger, der ikke klarede den i fugleburet og så videre, og så videre. Al den slags, som gode børnehaver beskæftiger sig med.

At være vidne til den nysgerrige udforskning af naturen gennem et år, er som at forsvinde ind i en børnetilstand, før nogen introducerer det besværlige fænomen ansvar, før begreber som kommunisme, racisme, liberalisme og ekstremisme overhovedet giver mening, før nogen gør opmærksom på, at der vil blive stillet krav til én i livet – ja, før man forstår, hvad det vil sige, at der bliver stillet krav til en.

Kan du huske den tilstand? Nej, vel, men ’Barndom’ bringer mindet tilbage. Der følger meget få forklarende ord med ’Barndom’, men i begyndelsen af filmen, får vi bl.a. at vide, at ’legen er barnets arbejde’ og at seksårsalderen er den vigtigste i barnets første år.

Politisk opråb

I den lyksalige tilstand vælter Uriel, Johanes, Maja og alle de andre rundt og opdager verden, som regel i selskab med pædagogen Kristofer, der ser så utrolig blid og rar ud, at gamle Povl Kjøller ligner et rumslimmonster ved siden af. Der er tilsyneladende ikke den store grund til at hæve stemmen på Aurora. Børnene har alt for travlt med at opdage verden til at være på tværs.

Det er naturligvis ikke kun for hyggens skyld, den norske instruktør Margrethe Olin og hendes filmhold har fulgt børnene på Aurora. Der ligger et stille politisk opråb under filmens rolige tone, et krav om ikke at smide børns lyst for at lære verden at kende overbord med nedskæringer og paratviden og konstante konkurrencer og karakterer.

Skjult under Kristofers uldne halstørklæde og rare blik kan man høre Margrethe Olin snerre, at det her altså er børnenes idealtilstand, og den fucker man ikke uden videre med. Ikke fordi hygge bare er dejligt, og vi skal komme hinanden ved, men fordi børn i balance skaber bedre mennesker – og en bedre verden.

Halvanden time er lang tid at se på legende, glade børn – især fordi ungerne i ’Barndom’ foretager sig nogenlunde det samme som alle børn, der får lov at folde nysgerrigheden og kreativiteten ud. Og ’Barndom’ har ikke samme overrumplende blik på barn- og ungdom, som landsmanden Aslaug Holms dokumentar ’Brødre’, der fulgte to drenge gennem deres opvækst.

Men man er i hvert fald ikke i tvivl om, at poderne i Aurora ikke kan få mere solidt fundament i tilværelsen. Og det er ikke så lidt at få med sig.

Facebook
Twitter