Ny DR-dramaserie optaget i skyggen af bandekrigen: Det har været uhyggeligt, og vi har været hårdt ramt

Virkeligheden kom nogle gange lidt for tæt på under optagelserne af dramaserien 'Bedrag III'.

Det er skuespillerne Maria Rich, Esben Smed og Thomas Hwan, der spiller hovedrollerne i den tredje, og markant anderledes, sæson af tv-serien 'Bedrag'. (Foto: Thomas Howalt Andersen/Danni Riddertoft © dr)

- Vi stod på Nørrebro og optog en scene en dag, hvor der i scenen er en, der bliver skudt. Dagen efter, på den modsatte side af gaden, skete det så i virkeligheden. Og det var bare én af de ting, der skete.

Det fortæller skuespiller Thomas Hwan om arbejdet med tredje sæson af tv-serien 'Bedrag', der har premiere på DR1 søndag aften.

Thomas Hwan er ingen nybegynder i 'Bedrag'-universet. Men hvor han i de første to sæsoner i rollen som den regelrette politimand Alf har beskæftiget sig med svindel på de bonede gulve, så er både Alf og Thomas Hwan nu rykket ned fra de øverste etager i finanssektoren og ud i Københavns Nørrebro-kvarter, hvor rockere og narkohandlere styrer gaderne.

Det har haft stor indvirkning på optagelserne, at plottet er flyttet ned på gadeniveau, fortæller Thomas Hwan.

- Det har været mærkeligt. Og også en smule uhyggeligt. For man vil selvfølgelig gerne lave noget, der har med virkeligheden at gøre. Men man har samtidig også lyst til, at det skal være i en fiktionsboble og ikke en en-til-en del af virkeligheden.

Det bliver sidste gang i denne omgang, at Esben Smed og Thomas Hwan arbejder sammen. I hvert fald på 'Bedrag', som indtil nu har været en del af deres liv i 4,5 år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Efterhånden som optagelserne skred frem, overhalede virkelighedens nyhedshistorier om hvidvaskning og bandeopgør nemlig gang på gang manuskriptet.

Men den trygge fiktionsboble bristede for alvor, da radiovært og tidligere bandeleder Nedim Yasar blev skudt og dræbt kort før, optagelserne var overstået. Han havde en mindre rolle som bandeleder i 'Bedrag lll'.

- Det skær af aktualitet, som vi har optaget 'Bedrag' i, er jo nærmest blevet overhalet af virkeligheden flere gange – og jeg synes, at den bevidsthed findes, når man ser serien. I forhold til virkelighedens hændelser har det naturligvis ramt mig hårdt, fortæller Thomas Hwan om drabet på kollegaen.

Mødet med den brutale virkelighed har også sat tankerne i gang hos Thomas Hwans kollega Esben Smed, der spiller gadedrengen Nicky i serien.

- Der har været flere gange, hvor man tænkte 'det er den historie, vi optog i sidste uge' eller 'det er den scene, vi skal lave på onsdag', når man så nyhederne. Det har været meget syret og desværre ret foruroligende. Man vidste jo godt, at noget af det foregik, men måske ikke, at det var så omfattende, siger han.

Vemodigt farvel til drømmeroller

Det er knap 4,5 år siden, at arbejdet med rollerne som henholdsvis mekanikeren Nicky og politimanden Alf tog deres begyndelse i første sæson af 'Bedrag'.

Dengang fandt Nicky en taske med penge, der blev startskuddet til en kriminel løbebane, hvorimod Alf var den stabile, regelrette partner til skuespiller Thomas Bo Larsens hovedrolle Mads Justesen.

Thomas Hwan har spillet det assisterende sidekick til Thomas Bo Larsens rolle i de to første sæsoner af 'Bedrag'. I tredje sæson er det dog Thomas Hwan, der er i forgrunden. (© dr)

Meget er sket for både karaktererne og skuespillerne siden seriens første sæson.

- Karakterens udvikling har været ret vild igennem de tre sæsoner, siger Esben Smed om sin egen rolle, der siden første sæson har droppet jobbet som mekaniker, har boet to år i Spanien og nu agerer hashsmugler i København.

- Jeg synes, at det gode ved tv-serier - og især ved denne her serie - har været, at man vender tilbage til arbejdet med rollen af flere omgange. Det tager cirka et år at skyde en sæson. Året er opdelt i fem blokke, hvor man optager to afsnit ad gangen.

- Efter sådan en blok er man træt og har brug for en pause. Og det får man så. Men når man så begynder at savne hele holdet igen, er det atter tid til at optage to nye afsnit. Det har været ret skønt.

Det er tredje sæson, Esben Smed får lov til at spille og udvikle rollen som Nicky. (© dr)

- Denne karakter har fulgt mig, siden jeg kom ud fra Statens Scenekunstskole i 2013, så det er selvfølgeligt lidt vemodigt at skulle slippe Nicky nu. Men det er det altid, når en sæson slutter, siger Esben Smed.

Thomas Hwan føler ikke samme vemodighed ved at skulle farvel til rollen som Alf. Ikke endnu, i hvert fald.

- Jeg havde troet, at det ville være noget, jeg ville tænke meget over under indspilningerne. Men fordi jeg har været så fokuseret på at gøre det så godt som muligt i hver scene undervejs, har jeg faktisk slet ikke haft plads til at spekulere på, at serien nu er færdig.

- Jeg tror faktisk også, at der går lidt tid, før det går op for mig, at det er helt slut nu, griner Thomas Hwan, mens han kigger op i loftet, som om han forsøger at forstå den kendsgerning, at 4,5 års arbejde med rollen som Alf nu er slut.

Det lader ikke til, at det lykkes i denne omgang heller.

Fra sidekick til hovedrolle

Men der har også været rigeligt at se til for Thomas Hwan i tredje sæson af 'Bedrag'.

Det er første sæson, hvor rollen som politimanden Alf for alvor får lov til at blive udfoldet. Han er ikke længere nogens sidekick. Han er i centrum for sin egen fortælling. Og det har været en spændende og lærerig udfordring.

- I de to tidligere sæsoner har jeg hele tiden tænkt 'åh, hvis bare jeg lige kunne få lov til at gøre dét her, så kunne man måske bedre forstå dét der'. Men det er der jo ikke plads til, når man er en hovedrolles sidekick, forklarer Thomas Hwan.

Med større fokus på karakteren Alf i denne sæson af 'Bedrag' får Thomas Hwan mulighed for at vise flere facetter og nuancer af den ellers regelrette politimand. (© dr)

- Så det er jo virkelig den fedeste ting at få lov til at udfolde min karakter her i tredje sæson. At vise omstændighederne omkring hans person, og hvordan han egentlig har det. Sidst vi så Alf i anden sæson, blev han skudt. Og det har virkelig sat nogle spor i ham.

- Det betyder, at der for mig som skuespiller har været en masse ting at dykke ned i og undersøge. Det har været rigtigt interessant, forklarer Thomas Hwan, der i arbejdet med rollen som Alf blandt andet har talt med folk, der lider af posttraumatisk stress i forskellige grader.

Det har gjort et stort indtryk på ham.

- Det er virkelig tankevækkende, hvor mange mennesker der lider af posttraumatisk stress i større eller mindre grad. Og hvor 'lidt' der skal til, før det har en meget stor indflydelse på din hverdag, og hvordan du er til i verden.

- Det kan være et kæmpestort personlighedsskift, fordi du bliver socialt handicappet fra den ene dag til den anden. Det har været vildt spændende at prøve at leve sig ind i, hvordan det må være. Jeg lider ikke selv af posttraumatisk stress, men arbejdet med finde ud af, hvordan det måtte være, er ret spændende og lærerigt. At jeg så desuden har haft så lang tid til at arbejde med det har været en gave, siger han.

Esben Smed og Thomas Hwan er ikke ene om at være hovedrolleindehavere i tredje sæson af 'Bedrag'. Skuespiller Maria Rich vil nemlig i rollen som bankdamen Anna være det tredje ben i fortællingen om de organiserede kriminelles hvidvaskning af penge. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Efter flere års arbejde med 'Bedrag' ser de nu begge frem til at kunne fokusere på nye projekter.

Modsat Thomas Hwan, der blandt andet har planer om at tilbringe tid sammen med sin lille datter og gå helt ned i gear de næste par måneder, så har Esben Smed sideløbende været i gang med optagelser til filmatiseringen af mellemøstkorrespondent Puk Damsgaards bestsellers fra 2015 'Ser du månen, Daniel?'. Et projekt, der nu skal færdigfilmes i Jordan.

- Jeg har skiftevis skulle tabe mig otte kilo for at filme 'Ser du månen, Daniel?' og derefter tage kiloene på igen for at filme 'Bedrag III'.

Det har betydet, at Esben Smed skulle bruge julen på at smide otte kilo for at være klar til de sidste optagelser.

- Det er måske ikke så godt timet, griner han - som dog lykkedes med opgaven.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter